Apokalypsa po najhoršom zemetrasení dekády: 3823 mŕtvych a tisíce zranených v Turecku a Sýrii

Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré v pondelok ráno zasiahlo Turecko a Sýriu, dosiahol 3823. V Turecku zomrelo 2379 ľudí, uviedol tamojší úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je vyše 13-tisíc. Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939. Otrasy mali silu 7,8 stupňa. V Sýrii si katastrofa vyžiadala najmenej 1300 ľudských životov, uviedli agentúry. Druhé zemetrasenie o sile 7,6 stupňa zasiahlo podľa úradov juhovýchod Turecka predpoludním SEČ. Desiatky krajín ponúkajú zasiahnutým oblastiam pomoc. Svetoví politici vyjadrujú Turecku a Sýrii sústrasť. Pred poludním zasiahlo oblasť ďalšie zemetrasenie.

06.02.2023 05:45 , aktualizované: 07.02.2023 00:28
Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Foto: ,
Na snímke zachránené dieťa zo zničenej budovy v tureckom meste Malatya 6. februára 2023.
debata (77)

Najdôležitejšie informácie

  • Turecko a Sýriu zasiahli zemetrasenia o sile 7,8 a 7,7 stupňa
  • K prvým otrasom došlo o 4:17 h ráno
  • Počet obetí stúpol už na 3600, zranených je 13-tisíc ľudí
  • Epicentrum bolo pri meste Gazientep v hĺbke 18 km
  • V Turecku sa zrútilo vyše 3471 budov
  • Ide o najsilnejšie zemetrasenie za 84 rokov
  • Otrasy cítili milióny ľudí v Libanone, Izraeli či na Cypre
  • Pomoc ponúklo viacero štátov vrátane Slovenska
  • Škody podľa odhadov dosahujú jednu až 10 miliárd dolárov

Prezident Erdogan upozornil, že nedokáže povedať, na akom počte sa celková bilancia zastaví a ako dlho záchranné akcie potrvajú. Podľa AFAD sa v krajine zrútilo najmenej 3471 budov.

Ako uviedla agentúra Reuters, v celej Sýrii zomrelo 1300 ľudí, z toho 593 vo vládou kontrolovaných oblastiach v provinciách Halab (predtým Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby informovala o najmenej 700 prípadoch úmrtí v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou opozície.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

Televízia CNN na svojich internetových stránkach uvádza, že v celej Sýrii zomrelo najmenej 810 ľudí, z toho 430 vo vládou kontrolovaných oblastiach v provinciách Aleppo, Hamá, Latákíja a Tartús. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby informovala najmenej o 380 prípadoch úmrtia a 1 000 prípadoch zranení v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou opozície.

Otrasy so silou 7,8 stupňa, ktoré bolo cítiť až v Káhire, boli zaznamenané 33 kilometrov od mesta Gaziantep s ohniskom v hĺbke 18 kilometrov, uviedla americká geologická služba USGS. Po zemetrasení nasledovalo podľa tureckých úradov najmenej 20 ďalších otrasov, pričom najsilnejší z nich mal silu 6,6. Predpoludním SEČ juhovýchod Turecka zasiahlo ďalšie zemetrasenie, ktoré podľa Tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD malo silu 7,6 stupňa. Otrasy boli opäť hlásené aj zo Sýrie a Libanonu.

Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Čítajte viac Moje deti tam zmrznú. Ľudia prehľadávajú trosky, pátrajú po preživších

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nemá informácie, že by medzi zranenými či obeťami zemetrasenia v Turecku a Sýrii boli aj Slováci. Situáciu však naďalej monitoruje.

„Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR,“ priblížilo ministerstvo, ktoré je v kontakte s miestnymi úradmi.

Pomoc zo sveta

Británia vyšle do Turecka a Sýrie 76 záchranárov. „Británia posiela Turecku okamžitú pomoc vrátane 76 špecialistov, pátracích psov a potrebného vybavenia," napísal na Twitteri britský minister zahraničných vecí James Cleverly. V reakcii na požiadavku Turecka Londýn pošle aj prístroje na rezanie betónu, oporu budov či zachytávanie seizmickej aktivity. Príde aj špecializovaný lekársky tím.

Pomoc oblastiam zasiahnutým zemetrasením pošlú aj Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden na Twitteri uviedol, že je „hlboko zarmútený stratami na životoch a škodami“, ktoré otrasy spôsobili. Dodal, že svojmu tímu prikázal monitorovať situáciu v spolupráci s tureckou stranou a poskytnúť všetku potrebnú pomoc".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkázal, že Ukrajina je „nablízku priateľom v Turecku“ a je pripravená poskytnúť potrebnú pomoc. Rusko oznámilo, že má v pohotovosti 100 záchranárov, ktorí sú pripravení vyraziť na cestu. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell oznámil, že mobilizovaných bolo desať pátracích a záchranných tímov, ktoré majú podporiť tureckých záchranárov. Okrem Česka sú z Francúzska, Bulharska, Grécka alebo Poľska. Z Česka na miesto vyrazí tím príslušníkov hasičského zboru Prahy a Moravskosliez­skeho kraja.

Charita Česká republika a humanitárna organizácia Člověk v tísni vyhlásili v pondelok zbierky na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Turecku a Sýrii.

Maďarsko je pripravené vyslať záchrannú jednotku, oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. „Táto 50-členná pátracia a záchranná jednotka je pripravená odcestovať už dnes. Ak Turci o to požiadajú, môže okamžite vyraziť,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.

Premiér Viktor Orbán na Twitteri v súvislosti so zemetrasením, ktoré zasiahlo Turecko, vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Súčasne oznámil, že poveril maďarské úrady, aby poskytli Turecku okamžitú pomoc.

Otrasy s magnitúdom 7,8 mali epicentrum severne... Foto: SITA/AP
zemetrasenie turecko Otrasy s magnitúdom 7,8 mali epicentrum severne od tureckého mesta Gaziantep, zhruba 90 kilometrov od hranice so Sýriou.

Pomoc sľúbili aj vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka a Talianska. „V myšlienkach sme s trúchliacimi rodinami,“ napísal na Twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Berlín podľa spolkového kancelára Olafa Scholza so „znepokojením“ sleduje správy o zemetrasení. „Nemecko samozrejme pošle pomoc,“ dodal spolkový kancelár.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrila solidaritu ľuďom, ktorých postihlo zemetrasenie. Minister zahraničných vecí Antonio Tajani uviedol, že hovoril so svojim tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom a ponúkol mu pomoc talianskeho úradu civilnej ochrany.

Pomoc Turecku a Sýrii prisľúbili aj ďalšie krajiny a organizácie vrátane EÚ a NATO. Z Holandska do oblasti vycestujú prieskumné a záchranné tímy, oznámil premiér Mark Rutte.

Izrael v pondelok uviedol, že ho Sýria požiadala o pomoc pri odstraňovaní dôsledkov ničivého zemetrasenia, a že je pripravený tejto žiadosti vyhovieť. Turecku zase prisľúbilo pomoc Grécko. Ide o zriedkavú spoluprácu medzi znepriatelenými susednými krajinami.

Do pomoci Turecku sa zapojí aj Slovensko, uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti.

Do krajiny podľa Hegera pocestuje 13 slovenských hasičov a dvaja horskí záchranári so psami. „Moje myšlienky smerujú k pozostalým v Turecku a Sýrii. Úprimnú sústrasť,“ dodal na sociálnej sieti.

Čaputová a Heger vyjadrili sústrasť

Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré zasiahlo silné zemetrasenie, uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. „Moje myšlienky a sústrasť smerujú všetkým, ktorých postihlo ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Slovensko je pripravené pomôcť,“ napísala Čaputová.

Prezidentka zaslala tureckému kolegovi sústrastný telegram. „V tejto pohnutej chvíli želám vám a všetkým obyvateľom Turecka najmä mier, pokoj a bezpečie,“ uviedla.

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyjadril sústrasť rodinám obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka neďaleko hraníc so Sýriou. Heger to napísal v príspevku na sociálnej sieti.

Heger uviedol, že je hlboko zarmútený skazou, ktorú spôsobilo silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii. „Úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie,“ dodal v príspevku na Twitteri.

Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu

Český prezident Miloš Zeman v pondelok kondoloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a tiež sýrskemu ľudu, ktorým vyjadril sústrasť.

„S hlbokým zármutkom som prijal správu o ničivom zemetrasení v Turecku, ktoré si dnes v noci vyžiadalo stovky ľudských životov a tisíce zranených,“ napísal Erdoganovi český prezident. V mene českej verejnosti vyjadril jemu aj rodinám obetí hlbokú sústrasť a zraneným poprial skoré uzdravenie.

Sústrasť vyjadril aj Sýrčanom, ktorých tiež postihlo tragické zemetrasenie so stovkami obetí a tisícmi zranených.

Zemetrasenie znamená obrovské materiálne škody, ktoré sa v Turecku budú pohybovať v rozmedzí od jednej do desiatich miliárd dolárov, a mohli by tak zodpovedať až dvom percentám hrubého domáceho produktu (HDP) tejto krajiny, uviedla americká služba USGS. Podľa tureckého prezidenta sa zrútilo viac ako 2 800 budov. Turecká líra zostúpila k doláru na rekordné minimum, oslabovali tiež turecké akcie. Prevádzku pozastavil ropný terminál Ceyhan na juhu Turecka a v dôsledku zemetrasenia sa podľa štátneho prevádzkovateľa ropovodov a plynovodov BOTAS prerušili aj dodávky plynu do niektorých provincií.

Otrasy so silou 7,8 stupňa, ktoré teraz zasiahli Turecko a Sýriu, so svojou silou vyrovnali najsilnejšiemu zemetraseniu v Turecku v novodobej histórii. V máji 1939 zasiahlo zemetrasenie so silou 7,8 stupňa severovýchodnú provinciu Erzincan a vyžiadalo si vyše 30 000 mŕtvych. Najsilnejšie zemetrasenie v histórii malo silu 9,5 stupňa a v máji 1960 spustošilo oblasť okolo miest Valdivia a Concepción na juhu Čile. Následné vlny cunami vtedy postihli aj Havaj, Japonsko či Filipíny, katastrofa si vyžiadala 2 000 až 6 000 mŕtvych.

Zemetrasenie v Turecku a silnejšie dotrasy zaznamenali aj seizmické stanice na Slovensku, potvrdil seizmológ Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

Ako vysvetlil, vzhľadom na komplikovanú geológiu v oblasti, kde sa stretávajú tri litosférické dosky, dochádza k silným zemetraseniam.

Varovanie pred cunami

Taliansky úrad civilnej ochrany v pondelok vydal varovanie pred možnými vlnami cunami v spojitosti so zemetrasením na juhovýchode Turecka. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky tohto úradu.

Varovanie pred cunami vydali na základe údajov strediska pre cunami talianskeho Národného inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV). Obyvateľov v pobrežných oblastiach vyzval, aby sa presunuli na vyššie položené miesta a riadili sa pokynmi miestnych úradov.

Cunami je séria morských vĺn, spôsobených rýchlym pohybom veľkej masy vody, píše úrad civilnej ochrany. Nebezpečenstvo hrozí najmä pre ľudí v pobrežných oblastiach či na miestach s menšou nadmorskou výškou.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii