347. deň: Ukrajinci očakávajú februárovú ruskú ofenzívu. Sme pripravení, tvrdia

Ukrajina má pre prípadnú ruskú inváziu vo februári pripravené rezervy, aby ju odrazila, tvrdí ukrajinský minister obrany.

06.02.2023 06:15 , aktualizované: 22:27
Rusko, Ukrajina, vojna, Cherson, hasiči Foto: ,
Hasiči likvidujú požiar v Chersone, kde ruské ostreľovanie zasiahlo priemyselnú oblasť v nedeľu 5. februára 2023.
debata (534)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 347. deň
  • Zelenskyj očakáva na výročie invázie ruský „symbolický útok“
  • Guterres sa obáva, že svet smeruje k rozsiahlejšej voj­ne
  • Zelenskyj sa podľa médií chystá na summit EÚ, návštevu sprevádza utajenie
  • Rusi ovládli východnú časť Bachmutu, pripustil ukrajinský dôstojník

VIDEO: Takto jazdí a strieľa Putinova pýcha, tank T-90M Proryv

Video
Hasič nesie kusy spíleného stromu pred obytným...
Muž pomáha žene vyjsť z obytného domu, ktorý...
+5Zranený muž evakuovaný spolu s rodinnými...

22:27 Ruskí vojaci ovládli časť Bachmutu, kontrolujú hlavné zásobovacie trasy a situácia je „objektívne ťažká“, povedal televízii Nastojaščeje vremja veliteľ jednej z ukrajinských jednotiek, brániacej toto mesto v Donbase na východe krajiny.

„Nepriateľ čiastočne obsadil mesto: priemyselnú zónu a štvrť súkromných domov až po rieku. Naozaj sa mu darí prerážať na neveľkých úsekoch frontu a približovať sa k našim pozíciám. Mesto je teraz ustavične a systematicky ostreľované z mínometov,“ povedal Denys Jaroslavskyj.

Rusko, Ukrajina, vojna, Srbsko, Vladimir Putin Čítajte viac 348. deň: Kyjev sa nechce vzdať Bachmutu, Rusi ho už čiastočne majú v rukách

20:34 Súd v Moskve v pondelok v neprítomnosti odsúdil na deväť rokov väzenia známu autorku kuchárskych kníh, blogerku a novinárku Veroniku Belocerkovskú, ktorú predtým usvedčil zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že súdny proces s Belocerkovskou bol súčasťou rozsiahlych, už niekoľko mesiacov trvajúcich represií Kremľa proti disentu v Rusku.

Obvinenia voči Belocerkovskej, žijúcej v zahraničí, boli vznesené v súvislosti s jej príspevkami na Instagrame, ktoré podľa úradov obsahovali „zámerne nepravdivé informácie o nasadení ozbrojených síl Ruskej federácie na ničenie miest a proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny vrátane detí“.

Belocerkovská, ktorá na Instagrame uvádza ako miesto narodenia Odesu na juhu Ukrajiny, na správu o svojom odsúdení reagovala statusom, že je „na jednej strane zmätená a na druhej strane, samozrejme, hrdá“.

19:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by vo štvrtok mohol pricestovať do Bruselu na rokovania lídrov krajín Európskej únie. Píše o tom dnes viacero európskych médií s odvolaním sa na dobre informované zdroje. Z bezpečnostných dôvodov však žiadny únijný predstaviteľ prvej Zelenského európsku cestu mimo Ukrajiny za takmer rok vojny oficiálne nepotvrdil. Nemenovaný činiteľ Európskeho parlamentu ČTK povedal, že v súvislosti s návštevou je zákonodarný zbor pripravený zvolať mimoriadne zasadnutie.

19:19 Generálny tajomník OSN António Guterres sa obáva, že pravdepodobnosť ďalšej eskalácie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou by mohla svet nasmerovať k „rozsiahlejšej vojne“. Uviedol to v pondelok na pôde Valného zhromaždenia OSN. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Guterres predstavil na VZ OSN svoje priority na nadchádzajúci rok, ktoré sa sústredia najmä na ruskú inváziu na Ukrajine, klimatickú krízu a extrémnu chudobu.

„Vyhliadky na mier sa stále zmenšujú. Šanca ďalšej eskalácie a krviprelievania len narastá a ja sa obávam, že svet sa rúti do veľkej vojny – a nie je to nevedomky,“ vyhlásil Guterres.

18:07 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v pondelok oznámila, že odhalila a zadržala zamestnanca ukrajinských ozbrojených síl, ktorý odovzdával informácie Rusku. Podľa SBU bol tento muž naverbovaný na spoluprácu s Ruskom po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny.

Ako uviedla britská stanica BBC, podľa zistení SBU zadržaný Ukrajinec zhromažďoval pre Rusov informácie o pohyboch ukrajinských jednotiek a ich zásobovaní. Zadržaný bol pri pokuse odovzdať druhej strane „informácie o aktuálnej situácii v jednej z oblastí bojov“.

SBU dodala, že zadržaný muž sa k činu priznal. Bol obvinený z vlastizrady spáchanej v čase stanného práva.

18:06 Ukrajinský parlament schválil návrh, ktorým ruskú súkromnú polovojenskú spoločnosť Vagnerova skupina, v zahraničí známu pod označením Wagner Group, vyhlásil za medzinárodnú zločineckú organizáciu. Podľa britskej stanice BBC o tom v pondelok informoval ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak.

Okrem toho parlament prijal aj rezolúciu, na ktorej základe budú všetky ruské súkromné vojenské spoločnosti považované za teroristické organizácie.

Ukrajinský parlament v zdôvodnení svojho rozhodnutia deklaroval, že príslušné ukrajinské orgány získali nezvratné dôkazy svedčiace o tom, že vagnerovci sa dopúšťajú trestnej činnosti.

16:55 Nemecko očakáva, že čoskoro bude mať zo strany ďalších krajín Európskej únie dostatok potvrdení o odhodlaní poskytnúť Ukrajine sľúbené množstvo moderných bojových tankov Leopard 2. Povedal to dnes hovorca spolkovej vlády Wolfgang Büchner.

„Nemecké záväzky platia,“ poznamenal hovorca. Odmietol však vymenovať akúkoľvek ďalšiu krajinu, ktorá sa už zaviazala k poskytnutiu tankov nemeckej výroby na Ukrajinu. Tá tanky potrebuje na vytlačenie ruských okupantov zo svojho územia.

Nemecko dlho s pomocou vo forme dodávok tankov Ukrajine otáľalo. Minulý mesiac ale nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že Berlín pošle Ukrajine 14 tankov Leopard 2 a že vývoz leopardov povolí aj spojencom. Berlín tak chce dať dokopy dve plnohodnotné zástavy tankov v súčinnosti s ďalšími krajinami EÚ.

S dodávkami leopardov východoeurópskej krajine počíta napríklad Poľsko, Fínsko alebo Holandsko, uvažujú o nich aj niektoré ďalšie krajiny ako napríklad Španielsko. (reuters, čtk)

13:48 Nórska vláda vypracovala päťročný plán pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 75 miliárd nórskych korún (7,27 miliardy eur). Plán počíta aj s pomocou pre iné štáty, najmä z tzv. globálneho juhu, ktoré zasiahla vojna na Ukrajine. „Navrhujeme, aby Nórsko poskytlo Ukrajine záväzný a trvalý príspevok,“ informoval premiér Jonas Gahr Störe.

„Navrhujeme, aby sa Ukrajine poskytlo 15 miliárd (nórskych) korún ročne počas piatich rokov, teda (spolu) 75 miliárd korún,“ dodal po tom, ako opozičným lídrom predstavil podrobnosti plánu. Očakáva sa, že balík sa bude týkať humanitárnej a vojenskej pomoci Ukrajine a na tento rok bude rozdelený rovným dielom.

Störe pre agentúru Reuters povedal, že ide o najväčší program pomoci v histórii Nórska pre inú krajinu. Uviedol tiež, že financie budú rozdelené podľa priorít stanovených ukrajinskou vládou, ale nie nevyhnutne presunuté na štátne inštitúcie, aby sa predišlo hrozbe korupcie.

Tranže na humanitárne potreby tak môžu ísť priamo organizáciám pôsobiacim v tejto oblasti, doplnil Störe. Konečnú výšku balíka pomoci môže ešte zmeniť parlament, v ktorom stredoľavá vláda nemá väčšinu a pri schvaľovaní zákonov sa spolieha na podporu ostatných strán, poznamenala AFP. Hlavná opozičná strana v parlamente, konzervatívci, však už medzičasom oznámila, že projekt podporí.

Premiér Störe tiež navrhol zvýšenie pomoci o päť miliárd nórskych korún pre „krajiny (globálneho) juhu, ktoré sú najviac postihnuté vojnou na Ukrajine“, a to najmä z dôvodu rastúcich cien potravín a komodít.

Nórska vláda bola minulý rok ostro kritizovaná za to, že znížila svoj rozpočet na rozvojovú pomoc pre rok 2023 – napriek tomu, že krajina v dôsledku vojny na Ukrajine zaznamenala prudký nárast príjmov z plynu.

Nórsko je po Rusku druhým najväčším producentom ropy v Európe. V roku 2022 sa stala najväčším dodávateľom plynu do Európskej únie po tom, čo sa dodávky zemného plynu z Ruska znížili takmer na nulu. Nórsky fond národného bohatstva získal minulý rok z vývozu energie 108 miliárd dolárov, čo je takmer trojnásobok predchádzajúceho rekordu z roku 2008. (tasr, afp, reuters)

10:40 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili za uplynulý deň ruské útoky blízko 14 obcí vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, vyplýva z pravidelnej rannej operačnej zvodky ukrajinského generálneho štábu. Ruská invázna armáda podľa neho sústredí svoje úsilie predovšetkým na útočné akcie v smere na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavplyvku.

Velenie ukrajinskej armády hlási napríklad odrazenie ruských útokov pri Bachmute alebo Marjinke. „Pri bojoch v oblasti Bachmutu úplne chýba koordinácia a súčinnosť medzi ruskými okupačnými silami a členmi takzvanej Vagnerovej žoldnierskej skupiny,“ tvrdí ukrajinský generálny štáb.

Ruská invázna armáda podľa ukrajinského generálneho štábu ďalej za posledný deň vykonala štyri vzdušné útoky na civilnú infraštruktúru v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkove a v obci Družkivka, ktorá sa nachádza v Doneckej oblasti. Nepriateľ ďalej 56-krát vypálil zo salvových raketometov, napríklad na civilné objekty v Chersone, uviedol ukrajinský štáb s poznámkou, že po týchto útokoch sú hlásení mŕtvi a zranení.

Ukrajinské letectvo za uplynulý deň vykonalo deväť úderov na „oblasti sústredenia nepriateľa“ a udrelo na pozície jeho protilietadlových raketových systémov, uviedol tiež ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého ukrajinské raketové a delostrelecké jednotky zasiahli okrem iného jedno ruské veliteľské stanovište a osem „oblastí sústredenia“ nepriateľských síl.

10:09 Pri ruskom meste Kaluga explodovalo bezpilotné lietadlo, oznámil oblastný gubernátor Vladislav Šapša, podľa ktorého pri výbuchu nikto neutrpel zranenia. O aký dron išlo alebo komu prístroj patril, Šapša nespresnil. Kalužská oblasť susedí s Moskvou.

„Bolo zistené, že o piatej hodine ráno (o 3.00 h SELČ) explodoval v lese neďaleko mesta vo vzduchu vo výške 50 metrov dron,“ uviedol Šapša na sociálnej sieti Telegram. „Nie sú žiadne škody na civilných ani sociálnych zariadeniach,“ dodal gubernátor. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu, ktorý na Ukrajine rozpútalo Rusko vlani vo februári, nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Kaluga sa nachádza približne 150 kilometrov juhozápadne od ruskej metropoly a zhruba 260 kilometrov severovýchodne od ukrajinských hraníc. Rusko v minulosti uviedlo, že na jeho územie prenikli ukrajinské drony a spôsobili škody, čo Kyjev popiera, uviedla agentúra Reuters.

Nezávislý server Meduza pripomenul, že vlani v októbri sa v Kalužskej oblasti odohrali dva incidenty s dronmi. Najskôr spadlo podľa úradov bezpilotné lietadlo na leteckú základňu Šajkovka, kde sa nachádzajú bombardéry Tu-22 M3. Ozvala sa tam následne explózia. Šapša vtedy uviedol, že dron priletel zo smeru od hraníc s Ukrajinou. O týždeň neskôr zostrelila protivzdušná obrana neidentifikovaný dron na juhu oblasti, píše Meduza.

9:40 Prvý tank Leopard 2, ktorý Kanada darovala Ukrajine, dorazil do Poľska, oznámila v noci na pondelok kanadská ministerka obrany Anita Anandová. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

„Prvý kanadský tank Leopard 2, ktorý sme darovali Ukrajine, dorazil do Poľska. Spolu s našimi spojencami budeme čoskoro cvičiť ozbrojené sily Ukrajiny na použitie tohto vybavenia,“ napísala Anandová na sociálnej sieti Twitter.

Kanada koncom januára prisľúbila, že Ukrajine pošle štyri funkčné tanky Leopard 2. Berlín predtým súhlasil s dodávkou moderných tankov Leopard 2 Kyjevu po týždňoch intenzívneho nátlaku spojencov a povolil aj ďalším krajinám, ktoré majú tieto tanky nemeckej výroby vo svojom arzenáli, aby ich zaslali Ukrajine.

Samotné Nemecko prisľúbilo 14 tankov Leopard 2 a Spojené štáty neskôr prisľúbili, že Kyjevu pošlú 31 tankov Abrams. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že Rusko vníma dodávky tankov ako „priame zapojenie sa do konfliktu“.

7:50 Pred výročím invázie Ruska na Ukrajinu sa objavuje čoraz viac správ a náznakov, že by Moskva mohla v tomto termíne uskutočniť „symbolický útok“. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

Rusko sa podľa Zelenského chce pomstiť za vlaňajšie porážky. „Zaznamenávame, že sa tlak zvýšil na rôznych frontových líniách a tiež v informačnej sfére,“ povedal ukrajinský líder v pravidelnom večernom príhovore. Moskva vojensky napadla Ukrajinu 24. februára minulého roka.

V súčasnosti je situácia mimoriadne ťažká v Doneckej oblasti na východe krajiny, priblížil Zelenskyj. „No bez ohľadu na to, aké ťažké to je a aký je veľký tlak, musíme prežiť,“ zdôraznil s tým, že Ukrajina musí využiť každý deň na posilnenie svojej obrany i medzinárodnej pozície.

„Pripravujeme rozhodnutia a rokovania, ktoré by mali posilniť našich vojakov, poskytnúť Ukrajine väčšiu medzinárodnú podporu a ďalšie zbrane,“ citovala Zelenského slová agentúra AFP. Dala ich do súvisu s očakávanými zmenami vo vláde vrátane výmeny ministra obrany.

6:44 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pricestoval do Iraku na rozhovory o energiách a potravinovej bezpečnosti vo svetle konfliktu na Ukrajine, oznámil hovorca irackého rezortu diplomacie. Informovala o tom agentúra AFP.

Lavrov pristál v nedeľu neskoro večer v Bagdade, kde vedie veľkú delegáciu zahŕňajúcu predstaviteľov ropných a plynárenských firiem a investorov, uviedol hovorca pre AFP.

V pondelok bude šéf ruskej diplomacie rokovať s irackým partnerom Fuádom Husajnom. Stretne sa tiež s premiérom Muhammadom Šijá Súdáním, prezidentom Abdul Latifom Rašídom a predsedom parlamentu parliament speaker Muhammadom Halbúsím.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí podľa štátnej agentúry INA povedal, že návšteva Lavrova „potvrdzuje otvorenosť Iraku voči všetkým partnerom a priateľom“. Zdôraznil tiež význam prilákania investícií, najmä v energetike.

Irak, blízky spojenec Iránu, má tiež strategické vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré majú v krajine stále svojich vojakov v rámci medzinárodnej koalície bojujúcej proti skupine Islamský štát.

6:15 „Vo februári očakávame možnú ruskú ofenzívu. Je to len kvôli symbolike, nie je to logické z armádneho hľadiska. Pretože nie všetky ich (ruské) zdroje sú pripravené,“ povedal podľa agentúry Reuters minister obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov. Ten už skôr uviedol, že Rusko by sa mohlo uchýliť k rozsiahlejšiemu útoku rok po svojom vpáde na Ukrajinu. Plnohodnotná invázia na Ukrajinu sa začala vlani 24. februára.

Ukrajina má však podľa šéfa rezortu obrany k dispozícii všetky prostriedky na odrazenie takej ofenzívy. „Nie všetky západné zbrane dorazia včas, ale sme pripravení. Máme zdroje a vytvorili sme rezervy, ktoré sme schopní nasadiť a ktoré sú schopné útok odraziť,“ podčiarkol.

Reznikov ako minister obrany končí, mal by prejsť do inej vládnej funkcie. „Vojna diktuje zmeny v personálnej politike,“ napísal k zmene na telegrame Davyd Arachamija, šéf poslancov vládnej strany Sluha národa a blízky spojenec prezidenta Volodymyra Zelenského. „Doba a okolnosti si vyžadujú posilnenie a preskupenie… Nepriateľ sa pripravuje na ofenzívu. My sa pripravujeme brániť a vziať si späť, čo nám patrí,“ podotkol tiež.

O tom, v akej fáze sa teraz boje nachádzajú, svedčia aj slová Zelenského počas víkendu, podľa ktorého sú bitky na ukrajinskom Donecku tuhé a situácia veľmi zložitá. Rusko podľa neho zosilňuje tlak, aby odčinilo porážky z minulého roka. „Ale nech je to akokoľvek ťažké a nech je tlak sebaväčší, musíme vydržať… Nemáme inú možnosť, ako sa brániť a vyhrať,“ poznamenal Zelenskyj.

VIDEO: Leopard kanadský už mieri do boja s Rusmi.

Video

Kyjev má prisľúbené aj desiatky tankov, očakáva, že ich z rôznych krajín dostane 120 až 140. Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý mesiac oznámil, že Berlín pošle Ukrajine 14 tankov Leopard 2 a že vývoz leopardov povolí aj spojencom. Stalo sa tak po tom, čo na neho vyvíjali tlak najmä krajiny na východnom krídle NATO. Scholz zdôrazňuje, že dodávky zbraní sú starostlivo koordinované so západnými spojencami, aby sa predišlo ďalšej eskalácii konfliktu.

534 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine