Ruský patriarcha Kirill pôsobil vo Švajčiarsku ako agent KGB

Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill pracoval pre sovietsku rozviedku v 70. rokoch minulého storočia, keď žil vo Švajčiarsku. S odvolaním sa na odtajnené dokumenty o tom informovali švajčiarske médiá.

06.02.2023 14:40
Kirill Foto: ,
Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill
debata (59)

Spis švajčiarskej polície podľa týždenníkov SonntagsZeitung a Le Matin Dimanche potvrdzuje, že Kirill pracoval pre KGB. Oba týždenníky uviedli, že mali k tomuto spisu prístup vo švajčiarskych národných archívoch.

Kirill žil v švajčiarskom meste Ženeva začiatkom 70. rokov a oficiálne tam pôsobil ako zástupca ruskej pravoslávnej cirkvi v Svetovej rade cirkví (SRC). Pod krycím menom Michailov mal však ovplyvňovať SRC, do ktorej sa už KGB infiltrovala, uvádzajú týždenníky.

Podľa dokumentov z archívu bolo cieľom Sovietov prinútiť SRC, aby odsúdila Spojené štáty a ich spojencov a aby zmiernila kritiku nedostatku náboženských slobôd v Sovietskom zväze, píšu švajčiarske médiá. Ruská pravoslávna cirkev sa k záležitosti odmietla vyjadriť a SRC uviedla, že o prípade nemá žiadne informácie.

Kirillov synovec Michail Gunďajev, ktorý v súčasnosti v SRC zastupuje ruskú cirkev, však pre Le Matin Dimanche uviedol, že jeho strýko nebol agentom KGB. Uviedol však, že KGB Kirilla „striktne kontrolovala“. To však podľa Gunďajeva „neovplyvnilo úprimnosť v jeho angažovaní sa v ekumenickej práci s inými cirkvami“.

Gunďajev tiež trval na tom, že jeho strýko má ku Švajčiarsku špeciálny vzťah. „K vašej krajine mám špeciálne puto. Zo všetkých krajín na svete som ju pravdepodobne navštívil najčastejšie,“ povedal Kirill v roku 2019 po stretnutí s predsedom hornej komory švajčiarskeho parlamentu.

Podľa týždenníka Le Matin Dimanche navštívil Kirill Švajčiarsko už najmenej 43 krát. Rád sa tam okrem iného lyžuje, pričom v roku 2007 si na švajčiarskych svahoch údajne zlomil nohu. Ruský patriarcha je v súčasnosti silným podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a verejne podporil i ruskú inváziu na Ukrajinu.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #agent KGB #patriarcha Kirill