Zelenskyj v britskom parlamente žiadal o stíhačky, večer sa stretne s Macronom a Scholzom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a vyhlásil, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu "krídlami slobody". Medzitým Elysejský palác potvrdil, že večer sa ukrajinský líder v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

08.02.2023 11:58 , aktualizované: 17:59
Volodymyr Zelenskyj / Rishi Sunak / Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak pózujú na Downing Street 10 v Londýne v stredu 8. februára 2023
debata (55)

Zelenskyj sa v stredu počas návštevy Londýna stretol v Buckinghamskom paláci s britským kráľom Karolom III. Poďakoval sa mu za podporu, ktorú Spojené kráľovstvo poskytuje ukrajinským utečencom.

VIDEO: Priletia na Ukrajinu západné stíhačky? Zelenskyj sa už Britom poďakoval

Video
,,Dnes odídem z parlamentu s tým, že sa vám všetkým vopred poďakujem za silné anglické lietadlá,“ vyhlásil v prejave v britskom parlamente ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Britský premiér Rishi Sunak v súvislosti s možnou dodávku stíhačiek pre Kyjev uviedol, že všetky možnosti sú na stole. Video: UK Parliament

„Som vďačný jeho Výsosti za vrelé prijatie a podporu ukrajinských občanov, ktorí pred vojnou utiekli do Spojeného kráľovstva,“ napísal Zelenskyj na platforme Telegram. „My všetci sme sa o Vás báli a mysleli sme na Vás…,“ povedal panovník.

Zelenskyj poznamenal, že britský monarcha je vojenským pilotom a dodal, že „na Ukrajine je dnes každý pilot vzdušných síl kráľom“.

Stretnutie neskôr pokračovalo v súkromí, k dvojici sa pridali aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak a kráľovský tajomník Clive Alderton. Predmetom rozhovoru bola vojna na Ukrajine a podpora, ktorú Londýn poskytuje tamojším silám.

Zelenského dnes na letisku Stansted privítal britský premiér Rishi Sunak. Následne spoločne zamierili do sídla britského premiéra na Downing Street.

„Spojené kráľovstvo bolo jednou z prvých krajín, ktoré prišli Ukrajine na pomoc. Dnes som v Londýne, aby som osobne poďakoval britskému ľudu za podporu a premiérovi Rishimu Sunakovi za jeho líderstvo,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinský líder následne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu. Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoyleovi pri tejto príležitosti odovzdal helmu vojenského pilota s nápisom: „Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju chránili.“

Britániu ocenil za podporu Ukrajiny od prvého dňa vojny, ktorá trvá už bezmála rok. „Vieme, že Rusko prehrá, a vieme, že toto víťazstvo zmení svet,“ vyhlásil Zelenskyj, ktorého predtým privítali členovia oboch komôr britského parlamentu potleskom.

Ukrajinský prezident na začiatku prejavu povedal, že do sídla britského parlamentu prišiel v mene ukrajinských bojovníkov, ktorí „sú v súčasnosti v zákopoch pod nepriateľskou delostreleckou paľbou“, v mene pilotov a personálu protivzdušnej obrany, chrániaceho Ukrajinu pred nepriateľskými lietadlami a raketami, citovala jeho slová spravodajská stanica Sky News.

Britským poslancom sa poďakoval za ich statočnosť. Osobitne ocenil expremiéra Borisa Johnsona za podporu v náročných časoch. Ukrajinský prezident v prejave vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku až dovtedy, kým Moskva „nebude zbavená akejkoľvek možnosti financovať túto vojnu“.

Zelenského návšteva v Británii je prvou od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Britská vláda o jeho návšteve informovala len v stredu ráno. Spojené kráľovstvo poslalo Ukrajine od začiatku invázie vojenskú pomoc za viac ako dve miliardy libier. Londýn je tak jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva.

Od začiatku vojny na Ukrajine z 24. februára 2022 ide iba o druhú zahraničnú návštevu Zelenského. V decembri sa vo Washingtone stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vystúpil v Kongrese.

Stretnutie s Macronom a Scholzom

Zelenskyj sa večer v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Oznámil to Elysejský palác, ktorý tak potvrdil skoršie informácie médií.

Kým Zelenského presun na britské ostrovy bol prekvapením, od začiatku týždňa médiá špekulujú, že hlava štátu napadnutého Ruskom vo štvrtok zavíta do Bruselu na summit Európskej únie. Tieto domnienky stále neboli potvrdené, hovorca šéfa summitov EÚ Charlesa Michela však uviedol, že predseda Európskej rady Zelenského na vrcholnú schôdzku dvadsaťsedmičky pozval.

Video
Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu Spojených štátov
Kamala Harrisová, Nancy Pelosiová Čítajte viac Zelenskyj v USA: Pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti

Britská vláda oznámila nový balík sankcií voči Rusku

Nový balík sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu oznámila v stredu britská vláda. Stalo sa tak práve v čase, keď Spojené kráľovstvo navštívil ukrajinský prezident Zelenskyj.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že nové sankcie voči organizáciám, o ktoré sa opiera ruská armáda, „zrýchlia ekonomický tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina – podkopú jeho vojnovú mašinériu, aby pomohli Ukrajine zvíťaziť“.

Sankcie sa týkajú šiestich subjektov, ktoré ruskej armáde poskytujú vojenské vybavenie, napríklad drony, citovala z vyhlásenia britskej vlády agentúra Reuters.

Na britskom sankčnom zozname sa ocitlo aj osem jednotlivcov a jeden subjekt, ktoré sú napojené na finančné siete pomáhajúce „udržovať bohatstvo a moc medzi kremeľskými elitami“, dodal Londýn. Spojené kráľovstvo uvalilo od začiatku vojny na Ukrajine sankcie na viac ako 1 300 jednotlivcov a subjektov napojených na aktivity Ruska.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Volodymyr Zelenskyj #kráľ Karol III.