389. deň: EÚ odklepla Ukrajine dve miliardy eur na muníciu, Kyjev odporúča ľuďom odísť z Avdijivky

Ministri zahraničných vecí štátov EÚ schválili vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu. Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel do Moskvy, s Vladimirom Putinom prerokuje aj situáciu na Ukrajine.

20.03.2023 05:45 , aktualizované: 21:49
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský pilot zdraví kolegov z bojovej helikoptéry Mi-8 počas bojovej misie v Doneckom regióne na Ukrajine 18. marca 2023.
debata (387)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 389. deň
  • EÚ schválila 2 miliardy eur na nákup munície pre Ukrajinu
  • Do Moskvy priletel čínsky prezident Si Ťin-pching
  • Ukrajinská armáda hlási odrazenie 69 ruských útokov na východe
  • Na Ukrajine zomrel druhý český dobrovoľník
  • Putin: Rusko je otvorené diplomatickému riešeniu krízy
  • ISW: Rusi spomaľujú, jarná ofenzíva na Donbase sa blíži k vrcholu

VIDEO: Skončilo sa spoločné námorné cvičenie armád Ruska, Číny a Iránu.

Video
Šéf Kremľa Vladimir Putin počas nočnej návštevy...
Ruský prezident Vladimír Putin a podpredseda...
+5Šéf Kremľa Vladimir Putin a podpredseda ruskej...

21:48 Časť talianskej opozície tvrdo kritizuje výcvik ukrajinských vojakov neďaleko Ríma. Podľa informácií tlače talianska armáda cvičí niekoľko desiatok vojakov z Ukrajiny, ktorí budú obsluhovať protivzdušný systém SAMP/T.

Taliansko podľa opozície poskytovaním čoraz rozvinutejších zbraní prispieva k zvyšovaniu intenzity konfliktu. Kritické hlasy zaznievajú aj od predstaviteľov vládnej väčšiny.

SAMP/T Čítajte viac Časť talianskej opozície tvrdo kritizuje výcvik ukrajinských vojakov neďaleko Ríma

20:43 Ukrajinské úrady vyzvali obyvateľov mesta Avdijivka, aby sa evakuovali. Mesto tvorí jeden z oporných bodov ukrajinskej obrany v Doneckej oblasti, v dôsledku postupu ruských vojsk mu podobne ako u Bachmutu hrozí obkľúčenie.

„Miestne úrady znovu odporúčajú miestnym obyvateľom, aby neriskovali svoje životy a životy svojich príbuzných, a evakuovali sa do bezpečnejších oblastí Ukrajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva pre reintegráciu okupovaných území.

Avdijivka leží asi 20 kilometrov severne od Donecka a blízko frontovej línie sa nachádza od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt medzi Moskvou podporovanými separatistami a ukrajinskou armádou. V posledných troch týždňoch zaznamenali ruské sily územné zisky severne a južne od Avdijivky a mestu s predvojnovou populáciou zhruba 35 000 ľudí hrozí obkľúčenie.

Podľa hodnotenia britského ministerstva obrany sa situácia u Avdijivky vyvíja podobne ako tá pri severnejšie položenom Bachmute. „Ukrajinské sily pokračujú v organizovanej obrane, ale ich zásobovacie línie na západe čoraz viac ohrozujú ruské obkľúčovacie operácie,“ dodalo ministerstvo.

Avdijivka je po mesiacoch bojov z veľkej časti zničená. Podľa webu Suspilne v meste zostáva stále vyše 2 000 civilistov.

19:10 Rakúsky kancelár Karl Nehammer prisľúbil Kyjevu v pondelkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ďalšiu pomoc zo strany Viedne, informovala agentúra APA.

„Ako neutrálna krajina nemôžeme ani nebudeme poskytovať vojenskú podporu, avšak čo môžeme, je (poskytovať) humanitárnu pomoc na zmiernenie utrpenia ľudí na Ukrajine a ošetrovať ťažko zranené ženy a deti v Rakúsku,“ povedal Nehammer Zelenskému.

Kancelár priblížil, že dosiaľ bolo do Rakúska prevezených a ošetrených viac ako 30 pacientov z Ukrajiny – išlo najmä o ženy a deti. Niektoré z nich sa už podľa jeho slov úplne zotavili a vrátili sa na Ukrajinu.

Rakúsko dosiaľ na pomoc Ukrajine poskytlo približne 130 miliónov eur, konštatoval Nehammer. Zelenskyj sa šéfovi rakúskej vlády poďakoval za rozsiahlu pomoc. Okrem toho sa obaja lídri dohodli na ďalšej spolupráci v oblasti humanitárnej pomoci.

17:00 Medzinárodný trestný súd (ICC) „nebude váhať konať“ v súvislosti s možnými vojnovými zločinmi na Ukrajine, uviedol v pondelok prokurátor ICC Karim Khan na schôdzke ministrov spravodlivosti viac než 40 krajín v britskej metropole Londýn.

ICC Karim Khan. Čítajte viac Prokurátor ICC: Nebudeme váhať konať vo veci vojnových zločinov na Ukrajine

16:40 Ukrajinská vojenská rozviedka prevzala v pondelok zodpovednosť za zabitie „zradcu“ na Ruskom okupovanom území krajiny, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA. „Organizátor mučiarní v Chersonskej oblasti Serhij Moskalenko bol nedávno zlikvidovaný na dočasne okupovanom území,“ uviedla v tajná služba v pondelkovom vyhlásení.

Moskalenko, ktorý bol zabitý v piatok, podľa nej spolupracoval s ruskými okupantmi a bol riaditeľom väznice určenej pre osoby čakajúce na proces v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

„Na každého vojnového zločinca čaká spravodlivý trest,“ varovali ukrajinské úrady. Podľa mediálnych informácií kolaborant Moskalenko zahynul pri výbuchu bomby nastraženej pod jeho vozidlom v juhoukrajinskom meste Skadovsk.

Ešte pred začiatkom ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajinu (24. februára 2022) vlastnil Moskalenko (narodený v roku 1978) súkromnú bezpečnostnú službu. Na Ruskom okupovaných územiach bolo zabitých už viacero Ukrajincov spolupracujúcich s Moskvou, pripomína DPA.

16:09 Bývalý šéf ukrajinskej tajnej služby SBU v Charkovskej oblasti Roman Dudin bude súdený za vlastizradu, oznámil ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR). Dudin čelí obvineniu, že v predvečer invázie v očakávaní ruského víťazstva vedome sabotoval ukrajinskú obranu. Hrozí mu až doživotný trest.

Veľkú časť Charkovskej oblasti, ktorá hraničí s Ruskom, od vlaňajšieho februára okupovali ruské sily. Vytlačené boli v septembri toho istého roku pri ukrajinskej protiofenzíve.

zväčšiť Roman Dudin ešte ako šéf ukrajinskej tajnej... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Roman Dudin Roman Dudin ešte ako šéf ukrajinskej tajnej služby SBU v Charkovskej oblasti telefonuje vo štvrtok 17. februára 2022 vo svojej kancelárii v Charkove na Ukrajine.

„V domnení, že ofenzíva bude úspešná a v nádeji, že to ruské okupačné orgány vezmú do úvahy, sa šéf bezpečnostnej služby zapojil do podvratnej činnosti proti Ukrajine, čím poškodil jej obranyschopnosť a bezpečnosť štátu,“ uviedol DBR. Prípad bude teraz odovzdaný súdu.

Podľa neho sa Dudin pokúsil odstrániť šéfa oblastnej vojenskej správy, šíril nepravdivé informácie a bránil fungovaniu jednotného systému velenia. Po začatí invázie tiež bez povolenia opustil svoj post a to isté nariadil svojim podriadeným, tvrdia vyšetrovatelia.

Funkciu charkovského šéfa SBU zastával Dudin od roku 2020 do mája 2022, kedy ho pri návšteve regiónu odvolal prezident Volodymyr Zelenskyj. „Neusiloval sa o obranu mesta, ale myslel len na seba," odôvodnil vtedy prezident svoje rozhodnutie.

15:58 Bielorusko posilnilo bezpečnosť pozdĺž svojej hranice s Poľskom po tom, čo bieloruské sily v nedeľu usmrtili cudzinca, ktorý podľa nich plánoval spáchať teroristický útok, informovala ľudskoprávna organizácia Viasna.

Bieloruská tajná služba (KGB) uviedla, že domnelý terorista bol zabitý počas prestrelky v meste Hrodna východne od poľských hraníc. Jeho národnosť nespresnili a neposkytli ani žiadne ďalšie detaily. Dodali, že polícia a pohraničná stráž počas pondelka vykonávajú v Hrodne „špeciálne operácie“.

Viasna uviedla, že bieloruská pohraničná stráž aktuálne intenzívne kontroluje vozidlá a batožinu, ako aj mobilné telefóny na priechode do Poľska Kozloviči – Kukuriky.

bielorusko Čítajte viac Prežilo ruské výzvedné lietadlo útok bieloruských partizánov? Satelity naznačujú, že áno

Organizácia zverejnila aj video z nedeľného incidentu, na ktorom je vidieť ako desiatky policajtov vtrhnú do päťposchodovej obytnej budovy. Ako priblížila, išlo o zásah, počas ktorého boli do rezidencie oblastného gubernátora privolaní ženisti a psy hľadajúce výbušniny.

AP pripomína, že bieloruskí predstavitelia spustili rozsiahle razie a podľa Viasny bolo zadržaných vyše 100 ľudí. po tom, čo 26. februára došlo na vojenskom letisku Mačuliščy neďaleko Minska k útoku na ruské výzvedné lietadlo A-50. Podľa bieloruskej opozície šlo o diverznú akciu bieloruských partizánov.

15:44 Čínsky prezident Si Ťin-pching dorazil do Kremľa na neformálne stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Putin podľa agentúry Reuters označil postoj svojho kolegu k medzinárodnej situácii za vyvážený. Uviedol tiež, že sa Rusko zaoberalo čínskym návrhom na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a že je otvorené rokovaniu.

„Podrobne sme sa zoznámili s vašimi návrhmi na vyriešenie akútnej krízy na Ukrajine. Samozrejme, že budeme mať možnosť to prebrať,“ povedal podľa agentúry TASS Putin.

Si Ťin-pching potom podľa ruskej agentúry Putinovi povedal, že čínska strana si veľmi cení vzťahy s Ruskom a že tieto kontakty majú „dejinnú logiku“. Putinovi tiež poďakoval za to, že Rusko podľa neho Čínu podporuje.

Obaja štátnici si v úvode schôdzky vymieňali poklony a používali oslovenie „priateľ“. Putin pogratuloval svojmu čínskemu náprotivku k obhájeniu funkcie vo voľbách. Čínsky líder potom vyjadril presvedčenie, že Putin taktiež na budúci rok uspeje vo voľbách, a vyhlásil, že Rusko pod Putinovým vedením v posledných rokoch dosiahlo značné úspechy.

15:29 Štáty Európskej únie sa dnes zhodli na spoločných nákupoch a financovaní munície pre Ukrajinu, ktorej sa pri obrane proti ruskej agresii nedostáva najmä delostreleckej munície. Novinárom to dnes oznámilo niekoľko úniových ministrov obrany, ktorí počas popoludnia spolu s ministrami zahraničia oficiálne potvrdia dosiahnutú dohodu. Únia má na jej základe uvoľniť dve miliardy eur na nákupy munície a dodať Kyjevu milión delostreleckých granátov.

"Zostáva doriešiť ešte mnoho detailov, ale najdôležitejšie pre mňa je, že sme úspešne dotiahli rokovania. To dokazuje jednu vec: kde je vôľa, cesta sa nájde,“ povedal novinárom estónsky minister obrany Hanno Pevkur pred popoludňajšej časti ministerského rokovania. Milión kusov delostreleckej munície by podľa neho únia mala Ukrajine dodať do roka, podľa jeho nemeckého kolegu Borisa Pistoriusa by podstatná časť dodávok mala byť v krajine napadnutej Ruskom ešte tento rok.

14:38 Ukrajina oznámila, že počas víkendu zomreli pri nehode na vojenskom cvičisku na severe krajiny štyria vojaci, informuje agentúra AFP.

Predbežné zistenia naznačujú, že 18. marca vybuchol počas rutinnej výcvikovej streľby v Černihivskej oblasti delostrelecký granát, uviedol ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR) uviedol.

„Výbuch zabil štyroch vojakov,“ uviedol DBR. Dodal, že sa začalo vyšetrovanie v súvislosti s možným porušením pravidiel zaobchádzania so zbraňami.

Černihivská oblasť má približne rozlohu Belgicka a leží pri hraniciach Ruska i Bieloruska. V prvých týždňoch invázie ju čiastočne obsadili ruské vojská, ktoré sa však odtiaľ na jar stiahli. Ukrajina v súčasnosti dôkladne monitoruje pohyb ruských vojakov v jej susedstve, no neočakáva nový útok.

14:09 Rusko v odvete za zatykač na jeho vodcu Vladimira Putina začalo trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimovi Khanovi. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) k tomuto kroku pristúpil po tom, čo ICC minulý týždeň vydal zatýkací rozkaz na Putina za vojnové zločiny.

„Sledkom otvoril trestné konanie proti prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu Karimovi Khanovi“ a niekoľkým sudcom na základe „protiprávneho“ rozhodnutia žiadať o zatknutie Putina, uviedol Sledkom vo vyhlásení.

Khan je vyšetrovaný pre „trestné stíhanie osoby, o ktorej je známe, že nevinná“ a za prípravu útoku na predstaviteľa zahraničnej krajiny, na ktorého sa vzťahuje medzinárodná ochrana, uvádza Sledkom.

13:52 Pri bojoch na Ukrajine zomrel uplynulý víkend druhý český dobrovoľník. Potvrdilo to v pondelok české ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého bojoval na ukrajinskej strane.

Bližšie podrobnosti o prípade, na ktorý upozornil server denníka Blesk, nie je zatiaľ k dispozícii.

Minulý víkend bol vážne zranený český dobrovoľník, ktorý v rámci projektu Phoenix pomáhal na východe Ukrajiny pri ošetrovaní vojakov na fronte. Stav muža je stabilizovaný, závažnosť zranení však neumožňuje jeho prevoz do vlasti. Podľa českej diplomacie však rokujú o jeho preprave do Kyjeva, uviedol server Novinky.cz.

Prvý český dobrovoľný bojovník zahynul vlani v júni v ukrajinskej Doneckej oblasti pri bojoch s ruskou armádou. Česká televízia vtedy uviedla, že zomrel po zásahu mínometným granátom. Muž z mesta Třebíč pôsobil na Ukrajine niekoľko mesiacov.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel pre poľský denník: Ukrajina má šancu už len na jednu veľkú ofenzívu

K úmrtiu ďalšieho českého dobrovoľníka na Ukrajine sa v pondelok vyjadril aj český prezident Petr Pavel a označil to za smutnú správu. „Bohužiaľ, konflikty prinášajú straty a každá strata je ťažká,“ povedal na tlačovej konferencii.

13:22 Niektorí zamestnanci ruskej prezidentskej administratívy dostali pokyn, aby sa zbavili smart telefónov iPhone od spoločnosti Apple, napísal ruský denník Kommersant. Podľa informácií denníka je za touto výzvou obava, že telefóny od firmy Apple sú zraniteľnejšie ako iné inteligentné telefóny voči prípadnému prelomeniu systému alebo špionáži zo strany západných odborníkov.

Zamestnanci administratívy, ktorí majú na starosti domácu politiku, boli počas seminára vyzvaní, aby sa mobilov od Applu zbavili do 1. apríla. „S iPhonmi je koniec. Buď ich máme vyhodiť, alebo ich dať deťom. V marci to musia urobiť všetci,“ citoval Kommersant nemenovaný zdroj.

Geely - predaj v Rusku Čítajte viac Čínske autá sú v Rusku dvakrát drahšie. ‘Prišli nás vyžmýkať,‘ tvrdia Rusi

Súčasné mobilné telefóny majú zamestnanci administratívy nahradiť telefóny s operačným systémom Android, jeho čínskymi variantmi alebo s ruským systémom Aurora. Ruské úrady sa snažia používanie posledného menovaného systému spopularizovať a pripojiť k nemu napríklad školy alebo zdravotnícke zariadenia, upozornil web Rádia Slobodná Európa. Podľa jedného zo zdrojov Kommersantu je tiež možné, že prezidentská administratíva zamestnancom kúpi nové a „bezpečné“ telefóny.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov dnes uviedol, že správu o zákaze telefónov od Apple nemôže potvrdiť ani vyvrátiť. Povedal však, že chytré telefóny podľa neho majú problémy s bezpečnosťou všeobecne.

12:51 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev sa vyhráža raketovým útokom voči Medzinárodnému trestnému súdu po tom, čo vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Po zatykači na Putina hrozí Medvedev Haagu zničením hypersonickou raketou

12:33 Čínsky prezident Si Ťin-pching po prílete do Moskvy vyhlásil, že od návštevy čaká nový impulz pre rozvoj vzájomných vzťahov s Ruskom.

Prezident Si dnes po prílete do Ruska podľa tamojšej štátnej agentúry TASS povedal, že Peking je pripravený po boku Moskvy brániť svetový poriadok založený na medzinárodnom práve. Si bude prvý zahraničný vodca, ktorý si od piatku potrasie s Putinom rukou, poznamenala agentúra Reuters. Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok na šéfa Kremľa vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska.

12:02 Kyjev vyzval Rusko, aby stiahlo svoje sily z Ukrajiny, trobil tak ešte pred návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve.

„Plán úspešnej realizácie mierového plánu Číny. Prvý a hlavný bod – kapitulácia alebo stiahnutie všetkých ruských okupačných vojsk z územia v súlade s normami medzinárodného práva a Charty OSN,“ napísal na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

Si Ťin-pching v pondelok uviedol, že návrh Pekingu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine odráža názory svetového spoločenstva a snaží sa neutralizovať dôsledky krízy. Čínsky prezident však zároveň pre ruský denník Rossijskaja gazeta ešte pred príchodom do Moskvy priznal, že riešenie konfliktu na Ukrajine nie je jednoduché, píše agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin má s čínskym lídrom rokovať aj o tomto čínskom návrhu, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:43 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni na Slovensko 15 152 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 603 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 15 196 ľudí, informuje ministerstvo vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 288 545. Dočasné útočisko udelili 112 154 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 1 075 508 ľudí.

11:26 Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel do Moskvy, píšu svetové agentúry s odvolaním sa na čínske a ruské médiá. Lietadlo s čínskou hlavou štátu podľa nich pristálo na letisku Vnukovo.

Ruský prezident Vladimír Putin prerokuje so svojím čínskym partnerom situáciu na Ukrajine, čínsky mierový plán a podá mu „vyčerpávajúce“ vysvetlenie ruského pohľadu na konflikt, povedal podľa agentúry TASS novinárom o niečo skôr hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Ukrajina bude figurovať na programe dňa,“ uviedol Peskov, ktorý zároveň obvinil Spojené štáty zo „zdržiavania“ ohľadom urovnania situácie na Ukrajine, Washington podľa neho vraj neumožňuje spomalenie bojov.

čína, rusko Čítajte viac Vzťahy Moskva - Peking: zaútočil by Si Ťin-pching na Ukrajinu, keby vládol Rusku?

Si sa má s Putinom stretnúť neformálne už dnes, hlavné rokovania sú plánované na utorok. Agentúra AP trojdňovú návštevu čínskeho prezidenta v Moskve vníma ako významnú diplomatickú podporu ruskej hlave štátu v jeho konfrontácii so Západom. Peking sa oficiálne k vojne stavia neutrálne, vpád ruských vojsk na Ukrajinu ale odmietol odsúdiť a USA sa obávajú, že by mohol Rusku začať poskytovať vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície.

11:16 Na videozázname z návštevy ruského prezidenta Vladimíra Putina v okupovanom Mariupole je podľa médií počuť, ako pri jeho rozhovore s ľuďmi na ulici akási žena z diaľky zakričí, že „všetko je to na oko“.

Ukrajina Rusko Putin Mariupol návšteva Čítajte viac Propaganda Kremľa: Putin v Mariupole. „Všetko je na oko“, zaznie vo videu

10:58 Čína vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby sa vyhol „dvojitým štandardom“ a rešpektoval imunitu hláv štátov. ICC v piatok obvinil ruského prezident Vladimira Putina z vojnových zločinov, informuje agentúra AFP.

ICC by si mal udržať objektívny a nestranný postoj a rešpektovať imunitu hláv štátov pred jurisdikciou stanovenou medzinárodným právom, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Zároveň vyzval súd, aby sa vyhol politizácii a dvojitým štandardom. Riešením konfliktu na Ukrajine ostáva podľa Wanga dialóg a rokovania. Čína nie je signatárom Rímskeho štatútu – dohody OSN, ktorou sa ustanovil ICC.

Putin Čítajte viac Môžu Putina zatknúť? Vo viac ako 120 krajinách áno

Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na Putina pre nezákonné deportovanie ukrajinských detí. Niektorí diplomati a odborníci uviedli, že obvinený môže byť v tomto prípade aj ruský prezident, pretože v prípadoch vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti či genocídy súd neuznáva imunitu hláv štátov.

Moskva zatykač označila za neplatný, keďže Rusko nie je súčasťou ICC. Podľa Kremľa nie je jasné, ako a či vôbec by bolo možné Putina vydať, aby čelil obvineniam.

9:35 Britské ministerstvo obrany si vo svojej pravidelnej analýze bojov všíma situáciu pri Avdijivke, ktorá sa nachádza neďaleko Donecka – teda mesta, ktoré už roky ovládajú proruskí separatisti. Avdijivka je blízko frontovej línie od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt medzi Moskvou podporovanými separatistami a ukrajinskou armádou. Ruské invázne sily, ktoré krajinu napadli na konci vlaňajšieho februára, podľa neho v posledných troch týždňoch zaznamenali v okolí Avdijivky „plazivé zisky“.

Avdijivka je teraz z veľkej časti zničená, konštatuje britský rezort obrany, ktorý sa opiera o informácie vojenskej rozviedky. „S tým, ako bude bitka pokračovať, bude pravdepodobne za obzvlášť obranyschopný kľúčový terén považovaný rozsiahly komplex avdijivských koksární,“ myslí si britské ministerstvo. Z taktického hľadiska je podľa neho situácia pri Avdijivke podobná tej pri Bachmute. „Ukrajinské sily pokračujú v organizovanej obrane, ale ich zásobovacie línie na západe čoraz viac ohrozujú ruské obkľúčovacie operácie,“ dodal rezort.

8:45 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o situácii na bojisku píše, že ruské útočné operácie v posledných týždňoch spomalili, čo by podľa neho mohlo svedčiť o tom, že ruská jarná ofenzíva na Donbase sa môže blížiť k svojmu vyvrcholeniu. „Ukrajinské sily pravdepodobne podnikli lokálny protiútok juhozápadne od Bachmutu,“ píše ISW, podľa ktorého bol ukrajinský protiútok juhozápadne od obce Ivanivske, ktorá sa nachádza asi šesť kilometrov od Bachmutu, zrejme úspešný.

Analytici inštitútu zároveň upozorňujú na čoraz častejšie ruské debaty o možnej ukrajinskej protiofenzíve v oblasti Bachmutu. „Rastúce ruské diskusie (…) naznačujú, že ruské zdroje sú čoraz neistejšie ohľadom schopnosti ruskej armády udržať iniciatívu v okolí Bachmutu,“ píše inštitút. Pokračujúce ruské útoky na východe Ukrajiny podľa ISW nepriniesli v prvých mesiacoch tohto roka viac ako postupné taktické úspechy.

„Rusko do týchto rôznych ofenzívnych snáh zapojilo približne 300 000 mobili­zovaných vojakov. Ak 300 000 ruských vojakov nedokázalo Rusku zabezpečiť rozhodujúcu ofenzívnu prevahu na Ukrajine, tak je veľmi nepravdepodobné, že by nasadenie ďalších síl v budúcich mobilizačných vlnách prinieslo tento rok dramaticky odlišný výsledok,“ domnieva sa americký inštitút. Ukrajina má preto podľa neho dobré predpoklady na to, aby znovu získala iniciatívu a začala protiofenzívy v kriticky dôležitých sektoroch frontovej línie.

8:00 Ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili 69 ruských útokov v piatich smeroch, pričom epicentrom bojov zostáva mesto Bachmut. Uviedol to vo svojom rannom operačnom hlásení ukrajinský generálny štáb. Ruské invázne sily podľa neho pokračujú v útokoch tiež v smeroch na Lyman, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske na východe Ukrajiny. V regiónoch pri mestách Záporožie a Cherson sú Rusi v defenzíve, tvrdí ukrajinský štáb.

„V bachmutskom smere naši obrancovia odrazili útoky nepriateľa pri obciach Bachmut, Ivanivske, Bohdanivka a Hryhorivka,“ uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl s odvolaním sa na miesta v Doneckej oblasti. Hlásia tiež neúspešné pokusy Rusov o útočné akcie v ďalších regiónoch, napríklad pri obci Kreminna v Luhanskej oblasti alebo pri Avdijivke a Marjinke v Doneckej oblasti.

„V záporožskom a chersonskom smere sa ruskí vojaci bránia,“ tvrdí ukrajinský generálny štáb. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

V Bachmute pokračovali ťažké boje, obe strany pritom podnikajú protiútoky, uviedla v pondelok ráno agentúra Reuters. Ruské invázne sily sa toto mesto snažia dobyť už mnoho mesiacov a Bachmut sa stal jedným z hlavných ohnísk súčasných bojov. Kyjev aj Moskva dlhodobo tvrdia, že v bitke o Bachmut zabili značné množstvo nepriateľských vojakov. O vlastných stratách neinformuje pravidelne ani jedna strana konfliktu.

7:10 Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin v príspevku pre čínske noviny Žen-min ž'-pao, ktorého anglický preklad zverejnil Kremeľ. Rusko-čínske vzťahy sú na najvyššej úrovni v histórii, vyjadruje v texte svoje ďalšie presvedčenie Putin, ktorý sa má dnes v Moskve stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten svoje postoje dal zase najavo v článku publikovanom ruským denníkom Rossijskaja gazeta.

Putin Čítajte viac Putin: Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy

6:40 Poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emeric Rościszewski vo vysielaní francúzskeho televízneho kanála LCI povedal, že v prípade porážky Ukrajiny vo vojne bude Poľsko nútené vstúpiť do konfliktu, píše Ukrajinska Pravda. Poľská ambasáda v Paríži následne vydala vyhlásenie, že médiá jeho slová vytrhli z kontextu, v ktorom boli povedané.

Poľský ambasádor Jan Emeryk Rościszewski Čítajte viac 'Ak Kyjev prehrá, budeme musieť vstúpiť do konfliktu'. Poľská ambasáda žehlí tieto slová veľvyslanca

6:30 Británia je v prípade potreby pripravená pomôcť Poľsku s ochranou vzdušného priestoru, keďže sa Varšava rozhodla dodať Kyjevu časť svojich stíhačiek MiG-29. Uviedol to britský minister ozbrojených síl James Heappey pre nemecký denník Die Welt v rozhovore, ktorý bol zverejnený v noci na pondelok.

„Na poľskú žiadosť o doplnenie vzniknutých medzier (v protivzdušnej obrane) budeme pozerať veľmi kladne,“ povedal Heappey. Pripomenul, že Londýn podporil Varšavu tankami Challenger 2 po tom, ako Poľsko poslalo na Ukrajinu sovietske tanky T-72. „To isté platí v prípade stíhačiek,“ dodal.

Ako však uviedol, Varšava o takúto pomoc zatiaľ nepožiadala.

5:45 Urýchlenie dodávok míňajúcej sa delostreleckej munície Ukrajine bude hlavnou témou pondelkového zasadnutia ministrov zahraničných a obrany krajín Európskej únie. Podľa únijných činiteľov by mali schváliť plán na uvoľnenie dvoch miliárd eur zo spoločných peňazí, vďaka ktorým sa môže Kyjev dočkať aspoň časti potrebnej munície kalibru 155 milimetrov. Šéfovia diplomacií budú na dopoludňajšom oddelenom rokovaní hovoriť aj o pokračovaní represií v Iráne a o možnosti rozšíriť sankcie proti tamojším činiteľom.

Zástupcovia únijných vlád budú preberať návrh koordinátora zahraničnej a bezpečnostnej politiky Josepa Borrella, ktorý chce z fondu nazvaného Európsky mierový nástroj (EPF) po sérii polmiliardových platieb za zbrane pre Ukrajinu zaplatiť dve miliardy za muníciu. Jedna miliarda má putovať do členských krajín, ktoré vypočujú aktuálne ukrajinské volanie a pošlú potrebné delostrelecké projektily kalibru 155 milimetrov. Druhá miliarda má byť k dispozícii na spoločné nákupy, do ktorých sa budú môcť zapojiť vždy najmenej tri krajiny naraz. Tieto hromadné objednávky majú presvedčiť európske zbrojovky, aby zvýšili výrobu munície a pomohli EÚ vyhovieť ukrajinskému dopytu. Ak ministri plán schvália, mohli by podľa únijných činiteľov byť prvé zákazky zadané v máji.

Nedostatok výbušnín by však mohol spomaliť snahu európskych krajín dodávať Ukrajine muníciu na obranu proti invázii ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie Sky News o tom na svojej webovej stránke informuje denník Financial Times. Zdroje z prostredia zbrojárskeho priemyslu pre Financial Times uviedli, že nedostatok strelného prachu, plastických trhavín a trinitrotoluénu (TNT) by mohol oddialiť plánované zvýšenie produkcie munície až o tri roky. Znamená to, že európsky obranný priemysel nemusí byť schopný splniť očakávané objednávky pre Ukrajinu.

Ministri zahraničných vecí a obrany by tiež mali zhodnotiť doterajšie fungovanie novej obrannej stratégie bloku, ktorú únia schválila vlani po začiatku ruskej invázie.

Popoludňajšiemu spoločnému zasadnutiu bude predchádzať dopoludňajší blok, pri ktorom sa popri Iráne budú ministri zahraničia venovať napríklad aktuálnej situácii v Tunisku. Popoludní má množstvo z nich v pláne účasť na bruselskej darcovskej konferencii pre oblasti postihnuté zemetrasením v Turecku a Sýrii.

387 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine