Putin: Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy

Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin v príspevku pre čínske noviny Žen-min ž'-pao, ktorého anglický preklad zverejnil Kremeľ. Rusko-čínske vzťahy sú na najvyššej úrovni v histórii, vyjadruje v texte svoje ďalšie presvedčenie Putin, ktorý sa má dnes v Moskve stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten svoje postoje dal zase najavo v článku publikovanom ruským denníkom Rossijskaja gazeta.

20.03.2023 07:10
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (55)

Putin, ktorý vlani vo februári začal rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, v príspevku opakuje svoje skoršie tvrdenia o tom, že krízu na Ukrajine vyprovokoval a naďalej usilovne podnecuje Západ. Poznamenáva tiež, že budúcnosť mierového procesu závisí výlučne od vôle začať „zmysluplnú diskusiu s ohľadom na súčasnú geopolitickú realitu“.

VIDEO: Putin obvinil Západ z eskalácie napätia
Video

Politik, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok vydal zatykač pre únosy ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska, v texte ďalej oceňuje „vyvážený postoj“, ktorý Čína zaujala k „udalostiam na Ukrajine“, a víta jej pripravenosť prispieť k urovnaniu krízy.

Putin Čítajte viac Môžu Putina zatknúť? Vo viac ako 120 krajinách áno

Pokrok vo vzájomných vzťahoch Ruska a Číny považuje Putin za impozantný. Osobitnú povahu rusko-čínskeho partnerstva podľa neho potvrdzuje aj návšteva čínskeho prezidenta, od ktorej má veľké očakávania.

Agentúra AP trojdňovú návštevu Sia vníma ako významnú diplomatickú podporu ruskému prezidentovi v jeho konfrontácii so Západom. Peking sa oficiálne k vojne stavia neutrálne, vpád ruských vojsk na Ukrajinu však odmietol odsúdiť a Spojené štáty sa obávajú, že by mohol Rusku začať poskytovať vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície.

VIDEO: Čínske a ruské lode spoločne hliadkujú v Tichom oceáne
Video

Si, ktorého tento mesiac čínsky parlament zvolil za prezidenta na bezprecedentné tretie funkčné obdobie, vo svojom texte pre ruské noviny zase píše o tom, že čínsko-ruské vzťahy sa vyvíjajú podľa jasnej historickej logiky, dynamicky sa rozvíjajú na všetkých frontoch a postupne vstupujú do novej éry. Za ciele svojej návštevy Ruska označuje posilnenie priateľstva, spolupráce a mieru.

Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, tvrdí Si, že neexistuje jednoduché riešenie pre zložitú otázku, aj to, že jeho krajina dôsledne zaujíma „objektívny a nestranný postoj“ a snaží sa podporovať mierové rokovania. Píše tiež o nutnosti rešpektovať zásady Charty OSN a legitímne bezpečnostné záujmy všetkých štátov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Si Ťin-pching #vojna na Ukrajine