Prokurátor ICC: Nebudeme váhať konať vo veci vojnových zločinov na Ukrajine

Medzinárodný trestný súd (ICC) "nebude váhať konať" v súvislosti s možnými vojnovými zločinmi na Ukrajine, uviedol v pondelok prokurátor ICC Karim Khan na schôdzke ministrov spravodlivosti viac než 40 krajín v britskej metropole Londýn. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

20.03.2023 16:50
ICC Karim Khan. Foto: ,
Prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan.
debata (23)

Stretnutie v Londýne je venované diskusiám o tom, ako zintenzívniť medzinárodnú podporu vyšetrovaniam ICC týkajúcich sa konfliktu na Ukrajine.

Dochádza k nemu po piatkovom vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Obvinení sú z vojnového zločinu „nelegálnych deportácií“ ukrajinských detí po začiatku ruskej vojenskej invázii na Ukrajine vo februári 2022.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Po zatykači na Putina hrozí Medvedev Haagu zničením hypersonickou raketou

Khan ešte pred londýnskou konferenciou uviedol, že v súvislosti s údajnými zločinmi prebieha ďalšie vyšetrovanie ICC, vyžaduje si však financovanie a technickú podporu. „Máme štandard, ktorý musíme splniť, pokiaľ ide o trestné stíhanie,“ povedal pre stanicu BBC. „Nemôžeme robiť všetko naraz. Nemáme neobmedzené zdroje,“ dodal.

Schôdzku v Londýne usporiadali britský minister spravodlivosti Dominic Raab a jeho holandský náprotivok Dilan Yesilgoz-Zegerius po opakovaných výzvach ICC na väčšiu podporu pre jeho vyšetrovania na Ukrajine, píše AFP. Popri Khanovi sa účastníkom prihovorí aj ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maľuska či ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

Súčasťou podujatia budú aj stretnutia zamerané na zhromažďovanie dôkazov a vzájomnú koordináciu.

putin Čítajte viac Poslal Putin do Mariupoľa dvojníka? Expert: Už je to až smiešne

V roku 2022 Holandsko vyslalo dva forenzné vyšetrovacie tímy ICC, aby zhromaždili dôkazy, ktoré sa použijú pri vyšetrovaní zločinov spáchaných na Ukrajine od začiatku ruskej invázie.

Samotný prokurátor Khan poznamenal, že rozhodnutie ICC vydať zatykače proti Putinovi a Ľvovovej-Belovovej nasledovalo po ich vlastnom priznaní o odvlečení ukrajinských detí počas konfliktu do Ruska, píše AFP.

„Nepopierajú, že deti prekročili medzinárodné hranice. Nepopierajú, že sú cudzím ľuďom v Rusku ponúkané na adopciu,“ dodal s tým, že krajiny nemôžu s „deťmi zaobchádzať ako s vojnovou korisťou… deti si zaslúžia niečo lepšie“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ICC #Medzinárodný trestný súd #vojna na Ukrajine