Pavel: Nemecko môže zohrať rozhodujúcu úlohu v novej kapitole európskych dejín

Nemecko môže zohrať rozhodujúcu úlohu v novej kapitole európskych dejín, ktorá sa začala písať po invázii Ruska na Ukrajinu. Uviedol to v utorok český prezident Petr Pavel po stretnutí s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom.

21.03.2023 11:30 , aktualizované: 13:44
pavel, steinmeier Foto: ,
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) víta prezidenta Českej republiky Petra Pavla na stretnutí v paláci Bellevue v Berlíne v utorok 21. marca 2023.
debata (51)

Nemecko môže byť podľa Pavla jedným zo štátov, ktorý bude stáť v čele úsilia o bezpečnostné osamostatnenie Európy. Ako zdôraznil, nie mimo rámec Severoatlantickej aliancie, ale práve v posilnení európskeho piliera NATO. Nemecko môže poskytnúť líderstvo pre ostatné krajiny aj v povojnovej obnove Ukrajiny. ČR je pripravená iniciatívu podporiť, dodal.

Pavel tiež upozornil, že by nebolo vhodné, aby v rámci EÚ medzi sebou začali súperiť západné krajiny so stredoeurópskymi štátmi, ktoré podľa jeho slov nadobudli vyššie sebavedomie po významnej pomoci Ukrajine.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video

Prezidenti spolu hovorili najmä o témach, kde sa dá vzájomná spolupráca zintenzívniť. Zhodli sa na stretávaní aspoň raz ročne, kde spoluprácu oboch krajín zhodnotia.

Ako nikdy predtým

Partnerstvo Nemecka s Českom je podľa Steinmeiera úzke a naplnené dôverou. „Môžem povedať, že česko-nemecké vzťahy neboli nikdy tak dobré, ako sú momentálne,“ vyhlásil nemecký prezident. Odlišné postoje, napríklad v oblasti klímy či energetiky, to nezmenia.

„Európa nefunguje tak, že majú všetci rovnaký názor,“ komentoval to nemecký prezident. Európu robí podľa neho cennou to, že jednotlivé štáty si dokážu k sebe nachádzať vzájomnú cestu.

Steinmeier sa poďakoval Česku za to, že sa ujalo vedenia mnohonárodného bojového zoskupenia NATO na Slovensku. Ocenil tiež rozsah českej pomoci Ukrajine po invázii.

VIDEO: Ubránime každý centimeter. Cvičenie NATO, nemeckí a litovskí vojaci
Video

Pevne stojíme za Ukrajinou

Jednou z hlavných tém dnešného rokovania prezidentov bola aj ruská agresia na Ukrajine. Steinmeier ju označil za „brutálnu útočnú vojnu“ s príšernými dôsledkami. „Nemôžeme cúvnuť pred faktom, že Rusko svojim útokom na Ukrajinu nabúralo mierový poriadok v Európe, úplne ho zničilo,“ povedal Steinmeier, ktorý dnes tiež vyzdvihol jednotu EÚ a aliancie v postoji k vojne. „My, Česká republika a Nemecko, pevne stojíme po boku Ukrajiny,“ uistil nemecký prezident.

Hlavy oboch štátov hovorili aj o ďalšej podpore Ukrajiny. Steinmeier pripomenul, že Nemecko Ukrajinu podporuje finančne, humanitárne aj vojensky. Vyzdvihol však aj podporu zo strany Českej republiky. „Rád by som poďakoval vám aj vašej krajine za to, že ste sa ujali vedenia bojového zoskupenia na Slovensku,“ povedal okrem iného Steinmeier.

Nemecký prezident privítal Pavla vo svojom sídle na zámku Bellevue s vojenskými poctami. Český prezident predpoludním navštívi Pamätník berlínskeho múru, popoludní bude mať prednášku v Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Stretne sa aj s bývalým nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom a na záver svojej návštevy zamieri k spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi.

Nový český prezident je na svojej tretej zahraničnej ceste. Od prevzatia úradu pred takmer dvomi týždňami už navštívil Slovensko a Poľsko. V apríli by mal zamieriť do Bruselu a spoločne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj do Kyjeva.

Popoludní Pavel navštívil Pamätník berlínskeho múru, kde si uctil pamiatku najmenej 140 obetí, ktoré si bariéra vyžiadala. Stretol sa tu aj s krajanmi, medzi ktorými nechýbali ani Slováci.

Po pamätníku Pavla sprevádzal Axel Klausmeier, ktorý vedie nadáciu starajúcu sa o toto pietne miesto. Spoločne si tiež prezreli takzvané Okno spomienky, kde sú zobrazené fotografie obetí berlínskeho múru. Tu Pavel s manželkou Evou položili veniec. Od Klausmeiera dostal Pavel katalóg pamätníka s históriou berlínskeho múru, prezident mu na oplátku venoval knihu o Pražskom hrade.

zväčšiť Prezident Českej republiky Petr Pavel a jeho... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
pavel Prezident Českej republiky Petr Pavel a jeho manželka Eva sa rozprávajú s členmi českej komunity v Nemecku počas návštevy pamätníka Berlínskeho múru na Bernauer Strasse v utorok 21. marca 2023.

O Čaputovej: Sympatická žena

Neďaleko od pietneho miesta sa Pavel s prvou dámou stretli s krajanmi, niektorí si so sebou priniesli aj české vlajky. Spolu s Čechmi prišli prezidenta pozdraviť aj Slováci, ktorých zaujímalo, ako Pavol ocenil príchod slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej do svojho volebného štábu v deň zvolenia. „Je to sympatická žena,“ povedal Pavel o slovenskej prezidentke, s ktorou chce ďalej rozvíjať vzájomné česko-slovenské vzťahy.

VIDEO: Čaputová sa nečakane zjavila v Prahe u Pavla
Video

„Je pre mňa veľkou cťou, že som si s ním mohol podať ruku a prediskutovať pár viet,“ povedal Karel Parízek, ktorý bol v Berlíne dlhoročným predsedom krajanského spolku. Po páde komunizmu ale spolkový život medzi krajanmi upadal a združenie nakoniec činnosť ukončilo. Dodal, že ho dnes potešilo, že sa na prezidenta prišlo pozrieť veľa mladých ľudí. „Som strašne rád, že je tu veľa Čechov,“ dodal.

Medzi krajanmi, ktorí do pamätníka prišli, boli okrem iného študenti, stážisti, ale aj rodiny s deťmi. Od Čechov dostal Pavel obrázky maľované deťmi a tiež leporelo, ktoré vyrobili žiaci českej školy Rhein-Main z hesenského Neu-Isenburgu. Len z krajanov potom vyzval Pavla, aby ako hlava štátu nadviazal výhradne na Tomáša Garrigua Masaryka a Václava Havla, z ostatných si podľa neho príklad vôbec brať nemá.

Peter Pavel Čítajte viac V čom bude Zeman pre Pavla veľkým vzorom? Vysvetľuje politológ
51 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #NATO #Frank-Walter Steinmeier #Petr Pavel