Balkánska krajina rieši preplnené väznice: Tresty za pandémiu zrušia amnestie

Parlament v Severnom Macedónsku prijal novelu zákona omilosťujúcu ľudí, ktorým hrozí väzenie za porušenie pravidiel na ochranu pred ochorením COVID-19, píše agentúra AP.

21.03.2023 12:41
debata (3)

Poslanci schválili amnestiu v pondelok večer pomerom hlasov 76 k 1. Pomôže vyše 200 ľuďom, ktorým v súčasnosti hrozí súdny proces a ďalším vyše 90 ľuďom, ktorí si svoj trest za mrežami už odpykávajú.

Severné Macedónsko patrilo ku krajinám s najvyššou smrtnosťou na svete na koronavírus, sčasti zapríčinenou aj neskorou dostupnosťou očkovacích látok.

Vláda zaviedla prísne tresty za porušovanie ochranných pravidiel – napríklad pri obvineniach zo spôsobenia prenosu nákazlivej choroby a z nedodržiavania hygienických opatrení počas pandémie.

covid7 Čítajte viac Genetický materiál z Wu-chanu preukázal prepojenie covidu so zvieraťom

Podľa údajov súdov dostalo 1 223 ľudí pokutu do 2000 eur za porušenie protipandemických opatrení, z nich za jej nezaplatenie pre 205 hrozí väzenie.

Amnestia sa nevzťahuje na právnické osoby, iba na občanov; umožní už odsúdeným vo väzení požiadať o okamžité prepustenie.

Amnestia bola v parlamente navrhnutá po odporúčaniach väzenských úradov a prokuratúry, aby sa zmiernila preplnenosť väzníc.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Severné Macedónsko #koronavírus #pandémia koronavírusu