Maďarská analytička kritizuje Orbána: Za vysokou infláciou nie sú len sankcie a vojna

Nie je pravda, že inflácia v Maďarsku rastie len pre bruselské sankcie, vyhlásila v stredu v rozhovore pre komerčnú spravodajskú rozhlasovú stanicu InfóRádió generálna riaditeľka inštitútu Kopint-Tárki Éva Palóczová.

22.03.2023 11:58
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (6)

Podľa slov analytičky oslabenie forintu nie je zapríčinené iba vysokými cenami energií, pretože sú krajiny strednej a východnej Európy, ktoré boli vystavené ruským dodávkam energie v podobnej miere ako Maďarsko. Ako príklad uviedla Slovensko, kde je inflácia o 10 % nižšia než v Maďarsku.

Palóczová pripomenula v tejto súvislosti aj regulované ceny zavedené vládou. "Je jednoznačne preukázané, že po zavedení cenového stropu obchodníci zvýšili ceny iných produktov, o ktorých vedeli, že sú veľmi žiadané.

Mad1 Čítajte viac Drahé potraviny? Pozrite sa, čo sa deje v Maďarsku

Z pravidiel matematiky podľa jej slov vyplýva, že ku koncu tohto roka pravdepodobne klesne inflácia na jednociferných 8–9 %, a to bez ohľadu na kroky vlády. Analytička však súčasne upozornila, že to ale vzhľadom na ďalšie vplyvy nebude znamenať okamžité zastavenie zvyšovania cien.

Nie sankčná, ale Orbánova inflácia

„Maďarsko netrpí sankčnou infláciou, ale Orbánovou infláciou.“ uviedol na online tlačovej konferencii spolupredseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a poslanec parlamentu Imre Komjáthi, ktorý upozornil na skutočnosť, že maďarská inflácia dosahuje 2,5-násobku priemeru Európskej únie (EÚ) a je zďaleka najvyššia spomedzi členských krajín EÚ.

Podľa opozičného politika Maďari musia za potraviny zaplatiť o 47 % viac ako pred rokom, pričom v ďalších krajinách Únie bola cena potravín vyššia len o 19,5 %.

Ivan Mikloš Čítajte viac Ivan Mikloš o roku vojny: Putinovi dôjdu rezervy. Sankcie fungujú a začínajú sa prejavovať

„Vysoká inflácia je spôsobená vojnou a bruselskými sankciami v celej Európe,“ reagovala vládna strana Fidesz, ktorá poznamenala, že ľavica je zástancom vojny a sankcií.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Maďarsko #Viktor Orbán #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine