V Nemecku zasahovali proti „ríšskym občanom“, zranil sa jeden policajt

Nemeckí vyšetrovatelia podnikli v stredu razie súvisiace s krajne pravicovým hnutím tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger), oznámili úrady.

22.03.2023 15:10
debata

Počas jednej z razií bol postrelený policajt a údajne utrpel ľahké zranenia. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Aj u vojaka

DPA píše, že ťažiskom razií bola spolková krajina Bádensko-Württembersko, ale šesť objektov bolo prehľadaných napríklad aj v Bavorsku. Jeden priestor bol prehľadaný v metropole Dolného Saska Hannoveri a v severovýchodnej spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko. Strieľajúca osoba podľa DPA vlastnila zbraň legálne. Medzi 19 osobami, u ktorých sa dnes konali domové prehliadky, boli aj jeden policajt a jeden príslušník bundeswehru, teda nemeckej armády.

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann v tvíte napísal, že spolkoví prokurátori nariadili prehliadky 20 nehnuteľností a že tento krok sa týkal hnutia ríšskych občanov. Ide o voľné zoskupenie, ktorého podporovatelia odmietajú legitimitu súčasnej nemeckej ústavy a vlády. Tvrdia, že stále existuje Nemecká ríša, teda Reich, z roku 1871.

Incident, pri ktorom bol postrelený policajt, „ukazuje, aké nebezpečné sú nasadenia“ príslušníkov do akcií, uviedol Buschmann. Dodal, že príslušné úrady „sú povinné odzbrojiť ríšskych občanov“.

Minister ďalšie podrobnosti o účele či výsledku razií nezverejnil.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Ríšske bláznovstvo alebo posledné varovanie pre Európu?

Spolkoví prokurátori potvrdili, že počas domovej prehliadky v meste Reutlingen na juhozápade krajiny padol výstrel a zatkli jednu osobu, informovala agentúra DPA. Tá uviedla, že ľahké zranenia utrpel príslušník policajných špeciálnych jednotiek.

Nemecké úrady vlani v decembri oznámili, že odhalili údajné plánovanie štátneho prevratu, čo viedlo k zadržaniu vyše 20 ľudí napojených na hnutie ríšskych občanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Tretia ríša #policajný zásah