Čína tvrdí, že dva dni po sebe „odohnala" americký torpédoborec. USA to popreli

Čínska armáda druhýkrát za dva dni uviedla, že musela odohnať americký torpédoborec, ktorý podľa nej nelegálne vplával do vôd pri Paracelových ostrovoch v Juhočínskom mori.

23.03.2023 09:01 , aktualizované: 24.03.2023 10:52
debata (12)

Spojené štáty to znovu popreli a uviedli, že torpédoborec USS Milius len uplatnil právo slobodnej plavby a oblasť následne opustil „po svojej vlastnej osi“. Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

„Dôrazne žiadame Spojené štáty, aby okamžite prestali s takými provokáciami, inak ponesú vážne následky nepredvídaných incidentov,“ uviedlo čínske ministerstvo obrany. „Nezákonné a rozsiahle námorné nároky (Číny) v Juhočínskom mori predstavujú vážnu hrozbu pre slobodnú plavbu,“ kontrovalo americké námorníctvo.

Naďalej budú lietať a plávať

Do prakticky rovnakého sporu sa obe mocnosti dostali vo štvrtok, keď Peking uviedol, že USS Milius nezákonne vnikol do čínskych teritoriálnych vôd, čím „narušil mier a stabilitu rušnej vodnej cesty“. Washington reagoval slovami o rutinnej operácii v Juhočínskom mori a o tom, že Spojené štáty budú naďalej lietať, plávať a pôsobiť všade tam, kde to medzinárodné právo umožňuje.

Si Ťin-pching, Vladimir Putin Čítajte viac Expert: Peking neopustí Moskvu, lebo Rusko dokáže zničiť USA

Juhočínske more je jedným zo sporných bodov vo vzťahoch medzi USA a Čínou. Washington viní Peking, že jeho územné nároky v týchto vodách sú nezákonné. Lode amerického námorníctva tak v posledných rokoch Juhočínskym morom preplávajú čoraz častejšie, aby sa Washington proti nárokom Pekingu vymedzil. Strategickou lodnou trasou preplávajú lode, ktoré za rok prepravia tovar za bilióny dolárov, uviedla stanica Al-Džazíra.

Čína si podľa Reuters v oblasti nárokuje rozsiahle časti mora, ktoré zasahujú do výlučných ekonomických zón ďalších krajín vrátane Filipín. Konkrétne Paracelské ostrovy si nárokujú popri Číne aj Taiwan a Vietnam, ktorý s Čínou o kontrolu nad ostrovmi zviedol krátku námornú bitku začiatkom roku 1974. Tá skončila víťazstvom Číny.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #torpédoborec