Pre vyjadrenia k Ukrajine je Petr Pavel v „starostlivom“ hľadáčiku Moskvy

Rusko starostlivo sleduje vyhlásenie českého prezidenta Petra Pavla, že Kyjev má kvôli dochádzajúcim zbrojným zásobám Západu len jednu šancu na vytlačenie ruských vojsk z Ukrajiny. Dnes to v nemeckej televízii Welt povedal moskovský spravodajca tejto stanice.

23.03.2023 12:44
pavel, scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) víta prezidenta Českej republiky Petra Pavla na stretnutí v Berlíne, utorok 21. marca 2023.
debata (8)

Pavol v utorok navštívil Berlín, kde opakovane hovoril o tom, že tento rok považuje pre vojnu na Ukrajine za rozhodujúcu.

„S mimoriadnou pozornosťou je tu sledované to, čo nový český prezident hovorí. Petr Pavel uviedol, že Ukrajina má pre očakávanú jarnú ofenzívu len jednu šancu, pretože Západ tiež nemá nekonečné prostriedky a zbrane, aby mohol Ukrajinu v dohľadnej dobe vybaviť na ďalšiu ofenzívu. A to je tu, ako som povedal, s veľkým záujmom sledované,“ povedal moskovský spravodajca televízie Welt.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video

Ruský postoj je podľa spravodajcu taký, že chystaný ukrajinský protiútok musí byť zastavený za každú cenu. „Ak by sa Ukrajine podaril prielom, malo by to pre Rusko katastrofálne následky,“ dodal.

Pavel v Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP) povedal, že tento rok bude rozhodujúci, pretože ani jedna zo strán konfliktu nebude mať kapacity pre ďalšie ofenzívy. Rýchle poskytnutie zbraní, ktoré Kyjev teraz potrebuje, je tak podľa českého prezidenta aj v záujme Európy.

pavel, steinmeier Čítajte viac Pavel: Dali sme Ukrajine, čo sme mohli. Na výrobu munície nám chýbajú ľudia
Nový český prezident Petr Pavel odchádza z...
Nový český prezident Petr Pavel odchádza z...
+23Český novozvolený prezident Petr Pavel so...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Petr Pavel #vojna na Ukrajine