Ako za II. svetovej: Medvedev prečítal šéfom zbrojárskych fabrík Stalinov telegram

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na jednom zo zasadnutí citoval z telegramu generálneho tajomníka ÚV KSSZ Josifa Stalina zo 17. septembra 1941, v ktorom sovietsky vodca predstaviteľov zbrojárskeho priemyslu žiadal, aby "čestne a včas plnili rozkazy", inak po nich pôjde ako "po zločincoch", ktorým nezáleží "na cti a záujmoch svojej vlasti".

24.03.2023 22:08
Stalin / Komunisti / Komunistická strana / Foto:
Priaznivci ruskej komunistickej strany v októbri 2021 pózujú s portrétom Josifa Vissarionoviča Stalina na Červenom námestí v Moskve.
debata (123)

Telegram, v ktorom Stalin žiadal urýchlenie výroby tankových súčiastok, Medvedev prečítal na zasadnutí štátnej komisie pre zbrojenie, informovala v piatok agentúra DPA, na ktorú sa odvoláva TASR.

Podľa Medvedeva, ktorý je teraz zástupcom šéfa ruskej bezpečnostnej rady, je tento telegram dôkazom, že „žiadna výroba, žiadna organizácia nie je ideálna“.

VIDEO: Takto jazdí a strieľa Putinova pýcha, tank T-90M Proryv.

Video

Uviedol súčasne, že napriek tomu v podmienkach tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine by záväzky zbrojných tovární mali pozostávať „nie z plnenia ročných záväzkov, ale z plnenia desaťdňových záväzkov a dorovnania toho, čo sa neurobilo vrátane minulého roka“.

Tvrdil tiež, že väčšina fabrík v Rusku „pracuje na tri zmeny“ a vyrába tie najmodernejšie zbrane. „Najdôležitejšie je vyrobiť toto všetko v požadovaných objemoch,“ zdôraznil Medvedev, pričom súčasne apeloval na prítomných – označil ich za svojich kolegov –, aby „pamätali na slová generalissima“ Stalina.

Medvedev je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a je horlivým zástancom invázie ruskej armády na Ukrajinu. Kedysi bol pritom v Rusku i na Západe považovaný za liberála.

Krátko po zverejnení videí zo zasadnutia s predstaviteľmi zbrojného priemyslu Medvedev publikoval aj úryvky z rozhovoru s ruskými novinármi, v ktorom tvrdí, že Rusko v skutočnosti vedie vojnu proti celému NATO.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Josif Stalin #vojna na Ukrajine