Zelenskyj: Ukrajina nemôže začať protiofenzívu, čaká na muníciu

Ukrajina nemôže začať očakávanú protiofenzívu voči ruským silám, pretože nemá dostatok zbraní, vojenského vybavenia a munície. Vyplýva to z vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zverejneného v sobotu.

25.03.2023 15:15
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy oslobodeného Chersonu v novembri 2022.
debata (18)

„Ešte nemôžeme začať,“ povedal Zelenskyj pre japonský denník Jomiuri šimbun. „Za takýchto podmienok ich (vojakov) nemôžeme poslať“ na front, uviedol v rozhovore poskytnutom vo štvrtok počas návratu vlakom z oblasti frontovej línie do Kyjeva.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video
Pozrite si video Ozbrojených síl SR. Ministerstvo obrany informovalo, že prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine.

Náčelník ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov ešte v januári povedal, že Kyjev plánuje na jar veľkú protiofenzívu, pričom „najprudšie“ boje sa očakávajú v marci.

Zelenskyj teraz povedal, že situácia na východe Ukrajiny „nie je dobrá“ v dôsledku nedostatku munície. Ruské ozbrojené sily podľa neho každý deň použijú trojnásobne viac striel než ukrajinské.

„Čakáme na muníciu od našich partnerov,“ dodal.

VIDEO: Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29
Video
Pozrite si video ukrajinských vzdušných síl bojového letu stíhačky MiG-29. Slovenská vláda rozhodla, že pošle na Ukrajinu lietadlá MiG-29. Foto: Pravda.

Zelenského vyjadrenie prišlo v čase, keď správy z frontu v oblasti mesta Bachmut hovoria o zastavení ruského postupu a posilnení pozícií ukrajinských obrancov, napísala DPA.

Britské ministerstvo obrany v najnovšej každodennej správe o vojne na Ukrajine uviedlo, že snahy Ruska dobyť Bachmut viaznu z dôvodu „krajného vyčerpania“ ruských síl, ktoré zrejme zhoršujú vnútorné spory medzi stálou armádou a žoldnierskou Vagnerovou skupinou.

VIDEO: Dostanú Ukrajinci zbraň, ktorá sa vyrovná ruským tankom?
Video
Bojové vozidlá Bradley. Pozrite si na videu US Army, prečo by sa tieto zbrane Kyjevu v boji s ruskými okupantmi hodili.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj sa vyjadril podobne. Situáciu v Bachmute sa vďaka úsiliu obrancov darí „stabilizovať“, uviedol po telefonáte s britským náprotivkom Tonym Radakinom z piatkového večera.

Oblasť Bachmutu však naďalej patrí k najkompliko­vanejším na fronte. Britské ministerstvo obrany poukázalo na to, že ťažké straty tam v bojoch zaznamenáva aj Ukrajina.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj