Budú Putinove taktické jadrové zbrane v bezpečí pred bieloruskými partizánmi?

Po ruskej invázii na Ukrajinu začali bieloruskí partizáni vo svojej krajine vykonávať sabotáže. Zamerali sa na železnicu. Vyhodili napríklad do povetria traťové zariadenia, aby nebolo možné použiť koľaje, po ktorých ruské sily dopravovali vojakov a zbrane na Ukrajinu. Odporcovia bieloruského i ruského režimu tvrdia, že vykonali už 17 veľkých sabotáží na železnici. Pri poslednej veľkej diverzii partizáni zaútočili na ruské vojenské lietadlo na letisku neďaleko Minska. Budú Putinove taktické jadrové zbrane v Bielorusku v bezpečí?

26.03.2023 16:05
bielorusko Foto: ,
Satelitná snímka z utorka 28. februára 2023 ukazuje prieskumné lietadlo Beriev A-50 na leteckej základni Mačuliščy pri Minsku v Bielorusku. Snímka analyzovaná agentúrou Associated Press ukazuje, že stroj, ktorý sa stal cieľom partizánskeho útoku, je takmer nepoškodený.
debata (41)

„Nedovolíme, aby Rusi voľne využívali naše územie na vojnu s Ukrajinou. A chceme ich donútiť k odchodu,“ povedal v telefonickom rozhovore s agentúrou AP Anton, vyslúžilý bieloruský vojak, ktorý sa pripojil k sabotérom. „Rusi musia pochopiť, na ktorej strane vlastne Bielorusi bojujú,“ dodal muž, ktorý si z bezpečnostných dôvodov neželal zverejniť priezvisko.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Na muške aj Slovensko. Kam dostrelia ruské jadrové rakety?

Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve na útok proti susednej krajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Po ťažkých stratách sa však po niekoľkých týždňoch zo severu Ukrajiny stiahli. Po vyše roku od začiatku invázie sú v Bielorusku stále rozmiestnené ruské jednotky, vojenské lietadlá, rakety a ďalšie zbrane.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Moskva s Minskom uzavrela dohodu o rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Na jeho území by malo byť umiestnených desať lietadiel schopných niesť jadrové zbrane, uviedla agentúra Reuters.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane

Bieloruská opozícia spoluprácu Moskvy a Minska odsudzuje a vzniklo partizánske hnutie, ktoré sa snaží narušiť operácie Kremľa, a to na zemi aj na internete, upozorňuje agentúra AP. Aktivisti podľa nej tvrdia, že útoky na železnicu prinútili ruskú armádu, aby upustila od využívania vlakov na vysielanie vojakov a materiálu na Ukrajinu.

Anton je členom takzvaného Združenia bezpečnostných síl Bieloruska, ktorá používa názov BYPOL. Protirežimová organizácia združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr. Podľa AP ide o partizánske zoskupenie, ktoré vzniklo v roku 2020 – v čase rozsiahlych protivládnych protestov proti dlhoročnému autoritárskemu vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého vtedy úrady vyhlásili za víťaza ďalších prezidentských volieb. Opozícia považuje hlasovanie za sfalšované a Lukašenkovu legitimitu neuznáva, vo voľbách podľa nej zvíťazila opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

Lukašenkov režim občianske protesty brutálne potlačil a Cichanovská pod tlakom utiekla do litovského exilu. Bývalí vojenskí dôstojníci zo skupiny BYPOL pritom teraz úzko spolupracujú s jej tímom, píše agentúra. Rok po voľbách podľa nej BYPOL vytvoril podzemnú sieť protivládnych aktivistov nazvanú Peramoha (Víťazstvo). Podľa šéfa BYPOLu Aljaksandra Azaraua má teraz táto sieť asi 200 000 členov, dve tretiny z nich v Bielorusku. „Lukašenko sa má čoho báť,“ vyhlásil Azarau.

A-50, Rusko, Bielorusko Čítajte viac Husársky kúsok? Bieloruskí partizáni tvrdia, že zničili ruské sledovacie lietadlo

Prvú veľkú sabotáž bieloruskí partizáni podľa AP vykonali iba dva dni po tom, čo ruské vojsko vpadlo na Ukrajinu. O mesiac neskôr vtedajší šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin vyhlásil, že medzi Ukrajinou a Bieloruskom už nie je žiadna železničná doprava, a poďakoval za to bieloruským partizánom.

Ďalšia skupina partizánov operuje v kyberpriestore. Ich koordinátorka Julijana Šametavecová uviedla, že asi 70 bieloruských IT špecialistov sa nabúrava do ruských vládnych databáz a útočí na webové stránky ruských a bieloruských štátnych inštitúcií. „Budúcnosť Bieloruska priamo závisí od vojenského úspechu Ukrajiny. Snažíme sa prispieť k víťazstvu Ukrajiny, ako najlepšie vieme,“ povedala Šametavecová.

Bieloruský autoritársky režim sa snaží sabotérov zastrašovať hrozbami trestu smrti a väzenia. Vlani v máji Lukašenko podpísal zavedenie trestu smrti za pokus o spáchanie teroristického činu. Pred približne dvoma týždňami bieloruský vodca podpísal zákon, ktorý zavádza možnosť uloženia trestu smrti pre verejných činiteľov odsúdených za vlastizradu.

VIDEO: Zničili bieloruskí partizáni ruské sledovacie lietadlo?
Video
Asociácia bezpečnostných síl Bieloruska (BYPOL) potvrdila, že na vojenskom letisku Mačuliščy pri Minsku sa jej podarilo dronmi poškodiť lietadlo A-50. Stroj funguje ako lietajúce stredisko velenia kontroly. Rusi ho využívali v agresii proti Ukrajine. Video: Ruské ministerstvo obrany.

„Bieloruské úrady sú vážne vystrašené rozsahom partizánskeho hnutia vo vnútri krajiny a nevedia, čo si s ním počať, a tak ako hlavný nástroj zvolili tvrdé represie, zastrašovanie a strach,“ povedal Pavol Sapelka z bieloruskej organizácie Vjasna, ktorá sa venuje ochrane ľudských práv. Podľa organizácie bezpečnostné zložky zadržali za posledný rok pre protivojnový postoj najmenej 1 575 Bielorusov. Súdy 56 z nich vymerali na základe rôznych obvinení tresty od jedného roka až po 23 rokov za mrežami, podotkla AP.

BYPOL medzitým uviedol, že partizáni na konci februára na letisku Mačuliščy pri Minsku pomocou dvoch dronov poškodili ruské vojenské lietadlo včasnej výstrahy A-50. Lukašenko útok neskôr priznal, poškodenie lietadla pritom označil za zanedbateľné. Pripustil však, že stroj musel do Ruska na opravu. Oznámil zároveň zadržanie údajného útočníka, ktorý podľa neho vraj spolupracoval s ukrajinskou tajnou službou, a viac ako dvadsiatky jeho komplicov.

BYPOL aj ukrajinské úrady odmietli obvinenia, že by sa na útoku podieľal Kyjev. Podľa Azaraua sabotéri bezpečne opustili Bielorusko. „Človeka, o ktorom hovoril Lukašenko, nepoznáme,“ povedal. Poškodenie lietadla, ktoré pomáhalo Rusku lokalizovať ukrajinské systémy protivzdušnej obrany, bolo „pokusom oslepiť ruské vojenské letectvo v Bielorusku“, vyhlásil šéf BYPOLu. Skupina podľa neho chystá ďalšie operácie s cieľom oslobodiť Bielorusko od „ruskej okupácie“ a Lukašenkovho režimu. „V týchto dňoch máme dvojhlavého nepriateľa,“ povedal Azarau, ktorý žije mimo Bieloruska.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine