Netanjahuova vláda prežila dve hlasovania o nedôvere, izraelské odbory vyzvali na generálny štrajk

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prežila v pondelok dve parlamentné hlasovania o nedôvere v súvislosti s plánovanou súdnou reformou. Pri prvom pokuse o zosadenie vlády hlasovalo za návrh 53 poslancov, pričom 59 bolo proti. Za druhý návrh hlasovalo už len 51 poslancov, odmietli ho 60.

27.03.2023 08:57 , aktualizované: 12:25
Izrael vláda súdnictvo reforma Netanjahu protesty Foto: ,
Izraelčania, ktorí nesúhlasia s plánom premiéra Benjamina Netanjahua na revíziu súdnictva, zakladajú ohne a blokujú cestu po odvolaní izraelského ministra obrany Joava Galanta premiérom Benjaminom Netanjahuom 26. marca 2023 v Tel Avive.
debata

Izraelom otriasajú rozsiahle protesty proti súdnej reforme. Netanjahu v nedeľu odvolal ministra obrany Joava Galanta, ktorý sa vyslovil proti reforme. Odbory Histadrut a tiež Federácia miestnych samospráv v pondelok vyzvali na okamžitý generálny štrajk v prípade, že Netanjahu reformu nezastaví. Odborári na telavivskom Letisku Bena Guriona už medzičasom prestali vypravovať lietadlá. Na protest proti reforme sú zatvorené aj nákupné centrá, materské školy i denné centrá.

Líder izraelskej opozície Jair Lapid sa v pondelok obrátil na koalíciu s výzvou, aby „začala národný dialóg“. Premiéra vyzval, aby zrušil odvolanie Joava Galanta.

Očakáva sa, že Netanjahu v tejto atmosfére oznámi zastavenie reformy. Plánované pondelkové televízne vystúpenie však nateraz odložil. Podľa BBC sa nachádza medzi opozíciou a demonštrantmi na jednej strane a krajne pravicovými ministrami zo svojej vlády na druhej strane, ktorí tlačia na presadenie reformy.

Pravicové politické zoskupenia v pondelok vyzvali svojich priaznivcov, aby podvečer prišli pred sídlo parlamentu v Jeruzaleme a vyjadrili podporu vládou presadzovanej reforme súdnictva.

Okrem toho sa objavili podozrenia, že reformou sa Netanjahu snaží vyriešiť vlastné stíhanie za korupciu.

Minister hrozí povalením vlády

Netanjahuov koaličný partner, minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir zo strany Židovská sila (Ocma jehudit), hrozí odchodom z koalície, ak sa legislatívny proces schvaľovania reformy súdnictva zastaví.

Medzičasom parlamentný výbore pre ústavu, právo a spravodlivosť v pondelok dopoludnia schválil kontroverzný vládny zákon, ktorý výrazne politizuje výbor pre výber sudcov a dáva vládnej koalícii takmer úplnú kontrolu nad všetkými vymenúvaniami sudcov v Izraeli.

Masívne demonštrácie, na ktorých sa zúčastňujú státisíce ľudí, sa po celom Izraeli konajú už niekoľko týždňov. apätie v uliciach sa v nedeľu vystupňovalo po tom, čo Netanjahu odvolal ministra obrany Galanta, ktorý v sobotu jeho reformné plány kritizoval. Podľa neoverených údajov stanice Channel 12 v noci na dnešok po celom Izraeli proti reforme demonštrovalo zhruba 600 000 až 700 000 ľudí.

Benjamin Netanjahu Čítajte viac Netanjahu odvolal ministra, ktorý žiadal pozastavenie justičnej reformy

Vládny návrh reformy justície by umožnil parlamentu zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu a Netanjahuovej koalícii v Knesete by dal konečné slovo pri všetkých vymenovaniach sudcov. Netanjahuovi spojenci tvrdia, že plán je potrebný na obmedzenie toho, čo považujú za nadmerné právomoci nevolených sudcov.

Odporcovia reformy tvrdia, že by zničila systém bŕzd a protiváh v krajine, a to sústredením moci do rúk Netanjahua a jeho vládnej koalície. Poukazujú aj na to, že Netanjahu, ktorý je súdený pre obvinenia z korupcie, je v konflikte záujmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #Jicchak Herzog #súdna reforma