Vo Fínsku pred voľbami vyvolal rozruch rasistický plagát

Vo Fínsku sa začiatkom apríla uskutočnia voľby, v ktorých sa očakáva tesný súboj sociálnych demokratov premiérky Sanny Marinovej s konzervatívcami z Národnej koaličnej strany a s nacionalistickou Stranou Fínov. Tá tento mesiac vyvolala kritické reakcie mnohých politikov a voličov plagát, ktorý mnohí označili za rasistický, uviedol server Euronews.

28.03.2023 09:27
Laura Jokelaová - bilbord Foto:
Billboard, na ktorý stavil Laura Jokelaová pred fínskymi parlamentnými voľbami.
debata (17)

Laura Jokelaová, ktorá kandiduje v metropole Helsinkách, plagát zverejnila na svojich účtoch na sociálnych sieťach a uviedla, že ho bude rozdávať aj ako leták svojim stúpencom.

Na ľavej strane obrázku je vidieť polovicu tváre Jokelaovej so slovami „viete prečo“ vo fínčine a s logom Strany Fínov. Na pravej strane je tvár mladej političky zahalená burkou a sprevádzaná nápisom: „Východ Helsiniek. Ako odcestovať do cudziny?“

Zamyslieť sa nad predsudkami

„Ak niekomu pripadá ten obrázok rasistický, potom sa musí spýtať sám seba, prečo tomu tak je,“ povedala 31-ročná Jokelaová serveru Euronews. „Ak je tým dôvodom Fínka, ktorá má na sebe burku, potom sa môžete zamyslieť nad vlastnými predsudkami a nad tým, prečo to vyvoláva negatívne pocity,“ dodala.

Niektorí diskutéri na internete politickú reklamu Jokelaovej podporili. „Odvádzate skvelú prácu,“ napísal jeden z nich, zatiaľ čo ďalší ponúkol, že političke pomôže letáky rozdávať. Iný muž uviedol, že je „hanba, že nemôžeme robiť nič so zločincami z radov imigrantov, ktorí zaplavujú Fínsko“. Polícia je podľa neho bezmocná.

Väčšina komentárov ale kritizovala postoj Jokelaovej a Strany Fínov, ktorej najpopulárnejší kandidát a bývalý stranícky vodca aj ďalší poslanci v minulosti čelili obvineniam na súde v prípadoch súvisiacich s rasizmom.

VIDEO: Fínsko posiela na Ukrajinu tanky, delá aj premiérku Marinovú
Video

„Chcú samozrejme upútať našu pozornosť a chcú, aby sme reagovali,“ vyhlásila sociálna demokratka Habiba Aliová, ktorá je členkou mestskej rady v meste Espoo, nachádzajúcom sa západne od Helsiniek. „My ale zároveň nemôžeme zostať ticho a len tak sa prizerať ich rasistickým prejavom,“ dodala.

Vyhrážky znásilnením

Aliová už skôr poukazovala na rasovo a rodovo motivované slovné útoky, ktorým čelila v kampani pred minulými fínskymi parlamentnými voľbami. Terčom vyhrážok znásilnením a ďalšími typmi násilností sa podľa svojich slov stala predovšetkým preto, že je žena z rodiny imigrantov.

Poslanec Suldaan Said Ahmed, ktorý sa narodil v Somálsku a tento rok kandiduje za Zväz ľavice, žije na východnom predmestí Helsiniek. „Mali by si uvedomiť, v akej dobe žijú. Fínsko je v súčasnosti veľmi rozmanitou krajinou a je mnoho spôsobov, ako byť Fínom,“ povedal serveru Euronews Ahmed, ktorý sa počas predvolebnej kampane v roku 2019 stal terčom evidentne rasovo motivovaného násilného útoku.

Ruský vojak / Rusák / Ruský okupant / Čítajte viac Fínsky generál: Ak nás Rusko napadne, budeme klásť tvrdý odpor

Aktivisti z nacionalistickej Strany Fínov v minulosti opakovane označili východnú časť Helsínk, ktorá je domovom veľkej multikultúrnej komunity, za nebezpečnú zónu. Ozan Yanar, ktorý na východe metropoly vyrástol a v tohtoročných voľbách kandiduje za Zelený zväz, považuje tieto tvrdenia za nepodložené.

Chybné predsudky

„Východné Helsinki sú veľmi pekná oblasť, kde žijú Fíni rôzneho pôvodu. Všetky predsudky spájané s východom Helsiniek sú chybné,“ vyhlásil. „Politiky, ktorí sa snažia pritiahnuť pozornosť podobnými kritikami hlavného mesta, neberiem vážne,“ dodal Yanar, ktorý sa narodil v Turecku a ako tínedžer prišiel do Fínska.

Strana Fínov nie je v predvolebnej kampani obviňovaná z rasistických komentárov prvýkrát. Pri voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019 mládežnícke krídlo strany na sociálnych sieťach zdieľalo príspevok, ktorý zobrazoval dvoch ľudí tmavej pleti. Strana v príspevku vyzývala voličov, aby hlasovali za ňu, „ak nechcú, aby budúcnosť Fínska vyzerala takto“.

londyn, zasah, britania, policia Čítajte viac Rasizmus, sexizmus, homofóbia. To je realita londýnskej polície
17 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Fínsko #parlamentné voľby #Sanna Marinová