Dcéra nakreslila protivojnový obrázok. Otec si má odsedieť dva roky

Mala dvanásť rokov, keď vlani v apríli v škole spôsobila rozruch. Na výtvarnej výchove trieda dostala za úlohu nakresliť obrázky na podporu ruských vojakov na Ukrajine, Maša Moskaľovová však zadanie poňala po svojom. Nakreslila ruskú a ukrajinskú vlajku - na prvú napísala "Nie vojne", na druhú "Sláva Ukrajine", uprostred stojí žena, ktorá rukou kryje dieťa pred raketami letiacimi z Ruska.

28.03.2023 15:10 , aktualizované: 18:09
Masa Foto:
Mašina kresba, pre ktorú ruské úrady začali prenasledovať otca a dcéru Moskaľovovcov.
debata (210)

V utorok, po jedenástich mesiacoch, jej súd v Jefremove, tristo kilometrov južne od Moskvy, vystavil účet. Samotnú maloletú školáčku za mreže posadiť nemôže, preto tam na dva roky za „opakovanú diskreditáciu ruskej armády“ posiela jej otca.

Alexej Moskaľov (54), ktorý od Mašiných troch rokov, keď mu ušla žena a s rodinou prerušila všetky kontakty, vychovával dcéru sám, sa na vynesení rozsudku nezúčastnil. Podľa súdnej hovorkyne v noci na utorok ušiel z domáceho väzenia, informoval spravodajský portál Meduza.

Chcú mu vziať dcéru

Pre Mašu trest vymeraný jej otcovi znamená, že veľkú časť z piatich rokov, čo jej zostávajú do dospelosti, prežije v detskom domove. Na budúci týždeň má rovnaký súd rozhodnúť o návrhu sociálneho úradu, aby Moskaľovovi obmedzil jeho rodičovské práva. Pôjde pravdepodobne o prvý prípad od pádu komunistického režimu v Rusku, keď rodičovi vezmú dieťa z politických dôvodov.

Celý proces trval iba jeden deň. Súd v pondelok odročil na ďalší deň len vynesenie rozsudku. Napokon vyhovel návrhu prokuratúry, ktorá žiadala dva roky odňatia slobody v trestaneckej kolónii.

Moskaľov si na pondelňajšom pojednávaní nepriznal vinu. „Ak sa teraz spýtate na môj názor na ,špeciálnu operáciu‘ na Ukrajine, myslím, že aj ľudia v sále, viac ako deväťdesiat percent z nich, povie, že sú proti tomu. A ja s nimi súhlasím. Aký môže mať človek vzťah k smrti, k tomu, že ľudia zomierajú? Umierajú dospelí, deti. Iba negatívny postoj, ako inak sa stavať k vojne. Ale skĺznuť k písaniu negatívnych vecí, urážok… to som neurobil," citovala Meduza obžalovaného.

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?

Video

Formálne Moskaľova nesúdili za protivojnový obrázok, ktorý nakreslila jeho dcéra. Všetko sa to však začalo práve ním. Učiteľka výtvarnej výchovy nahlásila žiačku riaditeľke a tá ju udala na polícii. Policajti prišli do školy a pri bráne sa všetkých detí pýtali, ako sa volajú. Maša povedala cudzie priezvisko a prekĺzla. „Pribehla domov zadychčaná a povedala: ,Ocko, polícia ma skoro chytila, nakreslila som obrázok.‘ Dcéra bola vystrašená a ja som jej sľúbil, že na druhý deň pôjdem s ňou do školy a počkám na ňu až do konca vyučovania,“ spomínal Moskaľov pre portál ľudskoprávneho združenia OVD-info.

Na druhý deň Moskaľov prišiel do školy a ako sľúbil čakal na dcéru. Po dvoch hodinách ho na chodbe zbadala riaditeľka a ihneď zavolala políciu. Policajti prišli aj so sociálkou. Mášu vyviedli z triedy a jej otcovi ukázali inkriminovaný výkres. „Vraveli mi: ,Pozri, čo učíš dieťa! Pozri, čo nakreslila.‘ Povedal som: ,O čo ide? Je proti vojne, proti krviprelievaniu, čo je na tom zlé?‘ Spísali zápisnicu, učitelia ju ako svedkovia podpísali. Odviedli nás do auta, žiaci sa pozerali z okien, akoby odvádzali teroristov,“ cituje Moskaľova OVD-info.

Na policajnej stanici pri výsluchu otca a dcéru rozdelili. Na Moskaľových účtoch na sociálnych sieťach Odnoklassniki a VKontakte našli komentáre na podporu Ukrajiny a karikatúry Vladimira Putina. Ihneď ho obvinili z diskreditácie ruských ozbrojených síl. Súdne konanie sa uskutočnilo v ten istý deň. Za komentár „Ruská armáda. Násilníci sú blízko nás“ mu vyrubili pokutu 32-tisíc rubľov, čo je takmer 390 eur.

Už nám dajú pokoj…

Zo súdu odchádzal s dcérou až večer. „Bola hladná a plakala, triasla sa. Povedal som jej: ,Mašenka, upokoj sa. Súd prebehol, dostal som pokutu, teraz nás nechajú na pokoji. Už je po všetkom.‘ Ona povedala: ,Bojím sa ísť do školy.‘ Ale presvedčil som ju, že sa už nemá čoho báť,“ spomínal Moskaľov. Na druhý deň išla Máša do školy a jej otcovi čoskoro zavolali, že musí urýchlene prísť, lebo jeho dcéru odviedli ľudia z tajnej služby FSB. Oboch znova vypočúvali oddelene. „Tri a pol hodiny mi hovorili, že svoje dieťa vychovávam nesprávne. Povedali, že mi dcéru odoberú a pôjdem do väzenia. Navrhli mi, aby Maša viedla nejaký mládežnícky tím na podporu ruských vojakov, ale to som zdvorilo odmietol – má veľa hodín vyučovania a plno krúžkov, nemá čas,“ citovalo otca OVD-info.

Viac už Maša do školy nešla. Jej otec hovorí, že kedykoľvek sa s Mášou rozprával o škole, dievča dostalo hysterický záchvat a prosilo, aby ju tam už nevodil. Učila sa doma s deťmi aktivistov, ktorí im ponúkli pomoc.

Ďalší dramatický zvrat nastal 30. decembra. Keď pred domom Moskaľova zastalo päť policajných áut, okamžite sa dovtípil, že idú k nemu. Otvoril im, až keď počul, že sa chystajú vyvaliť dvere. Ukázali mu súdny príkaz na domovú prehliadku.

„Bol to pogrom, príslušníci FSB vyberali veci zo skríň, hádzali ich na zem, šliapali po oblečení, ťahali šnúry, strhávali obrazy zo stien, prevracali nábytok,“ povedal pre OVD-info. Zhabali mu všetku hotovosť, ktorú našli, úspory, ktoré si zarobil množením okrasného vtáctva. Odniesli počítač i všetky mobilné telefóny, dokonca aj staré, nefunkčné a odfotili Mašinu kresbu s nápisom Sláva Ukrajine! Ukázali mu tiež komentár dcéry na sociálnej sieti: Pod príspevkom, že „naši chlapci umierajú nešetriac svoje životy“, Maša napísala: „A za akú sumu tam umierajú – za dvestotisíc mesačne alebo o niečo viac?“

Ocko, si môj hrdina

Moskaľov tvrdí, že počas výsluchu mu „tĺkli hlavu o stenu a podlahu“. Podľa rodinnej priateľky Jeleny Agafonovovej sa dva dni pred Novým rokom Mašino detstvo skončilo. „Stala sa z nej dospelá… FSB ju vypočúvala bez jej otca alebo zákonných zástupcov. Počas prehliadky veľmi plakala a prosila, aby nerozbíjali veci. Prehliadka bola brutálna, pred jej očami ležal jej otec tvárou k zemi, obrazy boli rozbité, drôty vytrhané. Nie každý dospelý človek by to vydržal,“ povedala Agafonová pre telegramový kanál Možem objasniť.

Po tomto drsnom zážitku sa Moskaľov rozhodol odísť z Jefremova. Rozdal svoje chovné pávy, bažanty a ostatné zvieratá a s dcérou sa odsťahovali do sto kilometrov vzdialeného mesta Uzlovaja.

Prvého marca si ho aj tam polícia našla. Zatkli ho a dcéru umiestnili do zariadenia pre mladistvých. Na proces mal počkať v domácom väzení. S dcérou mu odvtedy neumožnili žiadny kontakt.

Neuspeli ani rodinné priateľky, ktoré sa pokúsili izolované dievča navštíviť.

Až v deň vynesenia rozsudku, v utorok, sa Moskaľovovmu právnikovi Vladimirovi Bilijenkovi podarilo porozprávať s personálom útulku, kde Mašu zadržiavajú. Dostal kresby od dievčaťa a tiež ukázal list, ktorý Maša napísala otcovi. „Na konci je veľké srdce a slová: ,Ocko, si môj hrdina‘," cituje právnika Meduza.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #proces #kresba #vojna na Ukrajine #diskreditácia