Vyrobí Slovensko pre Ukrajinu delostreleckú muníciu? Odpovedá minister Naď

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton minulý týždeň na Slovensku rokoval o možnostiach zvýšenia produkcie delostreleckej munície určenej pre Ukrajinu.

29.03.2023 05:55
vojna na Ukrajine, vojaci Foto: ,
Výcvik ukrajinských vojakov v Británii.
debata (138)

Kyjev by mal od krajín Európskej únie v nasledujúcich 12 mesiacov dostať najmenej milión kusov munície kalibru 155 mm. Únia na jej dodávky a výrobu vyčlenila dve miliardy eur. Breton teraz obchádza krajiny a zisťuje, aké majú zbrojárske kapacity.

VIDEO: Naď o delostreleckej munícii pre Ukrajinu

Video
Z vystúpenia povereného ministra Jaroslava Naďa na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky.

"Máme dve firmy, ktoré vedia vyrábať 155 mm muníciu. Budem parafrázovať slová pána Bretona. Povedal, že zo všetkých návštev, ktoré mal, bolo Slovensko najlepšie pripravené a boli sme veľmi konkrétni, aké máme kapacity. ZVS Dubnica nad Váhom na 50 percent vlastní Slovenská republika, VOP Nováky je stopercentne v súkromných rukách. V týchto dvoch fabrikách dokážu vyrábať spomenutú muníciu. Vedeli by sme ročne vyprodukovať 150-tisíc kusov, pričom tento rok vyrobíme 30-tisíc kusov,“ vysvetlil poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Charles Michel, António Guterres Čítajte viac Miliardy sú na stole. Je Európa pripravená na vojnovú výrobu?

Povedal to na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky, ktorú zorganizovala Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a ministerstvo zahraničia.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Slovensko #Rusko #Jaroslav Naď #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna