Škótsko má nového premiéra, parlament potvrdil vo funkcii Yousafa

Škótsky parlament potvrdil v utorok Humzu Yousafa na poste nového predsedu regionálnej vlády. Urobil tak deň po jeho víťazstve v súboji o lídra Škótskej národnej strany (SNP).

28.03.2023 16:58
Škótsko SNP líder nový Yousaf Foto: ,
Na snímke nový líder Škótskej národnej strany (SNP), ktorým sa stal minister zdravotníctva Humza Yousaf, vystupuje s prejavom po svojom zvolení v Edinburghu v pondelok 27. marca 2023.
debata (6)

Yousaf (37) sa po stredajšej oficiálnej prísahe stane najmladším prvým ministrom (premiérom) v Škótsku od roku 1999, keď prenosom právomocí z Londýna vznikol škótsky parlament. Potomok prisťahovalcov z južnej Ázie bude tiež prvým moslimom na čele vlády v západnej Európe, píše AFP.

V pondelok po oznámení výsledkov hlasovania členov SNP o novom lídrovi strany prisľúbil, že bude viesť Škótsko v záujme všetkých občanov bez ohľadu na politické preferencie. „Obyvatelia Škótska teraz potrebujú nezávislosť viac ako kedykoľvek predtým a my budeme generáciou, ktorá prinesie nezávislosť,“ vyhlásil.

Yousaf bol ministrom zdravotníctva vo vláde doterajšej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej. Tá nastúpila do funkcie v novembri 2014 po referende o nezávislosti, v ktorom 55 percent Škótov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Sturgeonová vo februári tohto roka oznámila rezignáciu. Ocitla sa totiž pod silným tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska. Dôrazne odmietavý postoj Londýna proti tomuto zámeru vlani podporil aj rozsudok britského Najvyššieho súdu.

Veľkým problémom pre Sturgeonovú bola aj jej podpora zákona na ochranu práv transrodových osôb, ktorý jej vláda schválila vlani v decembri, ale centrálna vláda v Londýne ho zablokovala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Humza Yousaf