Britská vláda zvýšila teroristickú hrozbu v Severnom Írsku

Britská vláda v utorok zvýšila výstrahu pred možným teroristickým útokom v Severnom Írsku na druhý najvyšší stupeň. Urobila to pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena pri príležitosti 25. výročia podpisu Veľkopiatkovej dohody.

28.03.2023 17:10
debata (2)

Minister pre Severné Írsko Chris Heaton-Harris sa v tomto smere odvolal na informácie tajnej služby MI5. Druhý najvyšší stupeň z piatich znamená vysokú pravdepodobnosť útoku, vysvetľuje na svojej webovej stránke britská vláda.

Veľkopiatková dohoda z 10. apríla 1998 po desaťročiach násilností ukončila sektársky konflikt medzi katolíkmi a protestantami v Severnom Írsku.

Heaton-Harris uviedol, že niekoľko ľudí je stále odhodlaných spôsobiť ostatným obyvateľom škodu prostredníctvom politicky motivovaného násilia. Verejnosť vyzval, aby zachovala ostražitosť, ale nepanikárila.

Americký prezident Biden sa otvorene hlási k svojim írskom koreňom a v marci potvrdil, že pri príležitosti uzatvorenia Veľkopiatkovej dohody navštívi Írsko a Severné Írsko. Návštevu Severného Írska pri príležitosti Veľkopiatkovej dohody avizoval aj bývalý americký prezident Bill Clinton, napísala stanica BBC.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko