Súd nariadil Penceovi vypovedať v kauze Trumpovej snahy zvrátiť voľby

Federálny sudca rozhodol, že bývalý americký viceprezident Mike Pence musí vypovedať v rámci vyšetrovania zaoberajúceho sa snahami exprezidenta USA Donalda Trumpa o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v USA z roku 2020. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

28.03.2023 23:20
Trump, pence Foto: ,
Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) počúva prejav svojho bývalého šéfa Donalda Trumpa. Archívna snímka
debata

Pence však nebude musieť odpovedať na otázky ohľadom svojich krokov v súvislosti so 6. januárom 2021. Dav Trumpových priaznivcov vtedy vtrhol do budovy Kapitolu v snahe zmariť potvrdenie víťazstva kandidáta demokratov a súčasného prezidenta Joea Bidena Kongresom USA, spresnili zdroje, ktoré si želali ostať v anonymite.

Bývalý viceprezident USA tvrdí, že v deň útoku na Kapitol slúžil ako predseda amerického Senátu, a preto je chránený pred výzvou vypovedať v tejto záležitosti. Odvolal sa pritom na americkú ústavu, konkrétne na ustanovenie, ktoré má členov Kongresu chrániť pred odpovedaním na otázky týkajúce sa oficiálnych legislatívnych ak­tov.

Trump, pence Čítajte viac Súd nariadil Penceovi vypovedať v kauze Trumpovej snahy zvrátiť voľby

Pence by mohol proti Trumpovi svedčiť v čase, keď uvažuje o oznámení prezidentskej kandidatúry proti Trumpovi vo voľbách v roku 2024, konštatuje AP.

Penceov tím v súčasnosti uvažuje, či sa proti tomuto rozhodnutiu federálneho sudcu odvolá.

Vyšetrovatelia útoku na Kapitol vlani uviedli, že Trump nabádal Pencea, aby sa zapojil do zvrátenia výsledku volieb. Pence to však odmietol. Trump následne na sociálnej sieti napísal, že „Pence nemá odvahu urobiť to, čo malo byť urobené“.

Kapitol, USA, demonštrácia, Donald Trump Čítajte viac Šesť členov milície Oath Keepers uznali za vinných z útoku na Kapitol
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Mike Pence #ovplyvňovanie volieb #útok na kapitol