Rusko začalo cvičenie s medzikontinentálnym balistickým systémom Jars

Rusko začalo cvičenie s medzikontinentálnym balistickým raketovým systémom Jars a niekoľkými tisícmi vojakmi. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra Reutes, podľa ktorej ide o ďalší pokus Moskvy predviesť svoju jadrovú silu.

29.03.2023 08:46
strela jars Foto:
Ruská balistická strela RS-24 Jars počas vojenskej prehliadky na Deň víťazstva v Moskve v pondelok 9. mája 2022, pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.
debata (36)

Celkom sa cvičenia zúčastňuje viac ako 3000 vojakov a asi 300 kusov techniky, uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení na sociálnej sieti telegram. Cvičenie zahŕňa kontrolu raketových vojsk strategického určenia v Omsku a manévre raketovej formácie vybavené systémami Jars v Novosibirsku.

Počas cvičenia budú mobilné systémy Jars manévrovať v troch ruských regiónoch, uviedlo ministerstvo. Konkrétne ich ale nemenovalo.

Medzikontinentálna balistická raketa je strategická raketa schopná dopraviť s vysokou presnosťou na vzdialenosť prevyšujúcu 5000 kilometrov bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou. Existuje len málo potvrdených charakteristík mobilných medzikontinen­tálnych balistických raketových systémov Jars, poznamenáva Reuters. Tieto rakety majú údajne dolet až 12 000 kilometrov.

Niektoré vojenské blogy uvádzajú, že rakety Jars dokážu niesť niekoľko nezávislých jadrových hlavíc a môžu byť namontované na nákladné nosiče alebo rozmiestnené v silách.

VIDEO: Ukrajinci želajú Rusom dobré ráno raketami
Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #balistické rakety #vojenské cvičenie #systém Jars