Starosta postavil za peniaze z EÚ chodník v korunách stromov, ktoré vyrúbali

Starosta obce Nyírmártonfalva na východe Maďarska nechal za peniaze z Európskej únie - v prepočte asi 166-tisíc eur - postaviť 50 metrov dlhý drevený chodník v korunách stromov. Háčik je v tom, že ešte skôr okolitý les úplne vyrúbali, a tak sa teraz drevená konštrukcia turistickej atrakcie týči uprostred púšte, uviedol server Átlátszó.

29.03.2023 10:45
chodník Foto:
50 metrov dlhý „drevený chodník v korunách stromov“ pri maďarskej obci Nyírmártonfalva.
debata (39)

Projekt nevyžadoval, aby okolo chodníka bol les, povedal o chodníku v korunách stromov bez stromov starosta obce maďarskej televízii. Les sa podľa neho musel vyrúbať, aby boli peniaze na spolufinancovanie investície, pretože medzi podaním žiadosti o grant a schválením projektu ceny v stavebníctve stúpli. Čiže za všetko vlastne môže Brusel, podotkla televízia na svojom webe. Starosta sľúbil, že chodník bude čoskoro obklopený lesom, pretože tu vysádzajú sadenice rýchlo rastúcich stromov. Ale podľa lesníkov potrvá ešte desiatky rokov, kým zo stromčekov vyrastie les, dodala stanica.

„Toto je geniálne! Vyrúbeme les, na ktorého vzhliadnutie niečo vytvoríme z peňazí EÚ. Ak je niekto normálny v Nyírmártonfalve, tak Budapešť je ústav pre duševne chorých,“ poznamenal na webe jeden z divákov.

Starosta Mihály Filemon z vládnucej strany Fidesz podľa serveru získal dotáciu ako súkromná osoba prostredníctvom programu pre rozvoj vidieka: žiadosť podal v roku 2018 a uspel predvlani. Starostom obce je od roku 2019. Filemonovi patria aj pozemky, na ktorých stojí chodník korunami stromov financovaná EÚ.

Ukážka otrasných krádeží

„V posledných rokoch som sa snažil prezentovať miesta, ktoré názorným spôsobom ukazujú otrasné organizované krádeže peňazí EÚ za posledných desať rokov. Verím, že len ťažko nájdeme krajšie, symbolickejšie miesto,“ povedal serveru po prechádzke korunami stromov bez stromov poslanec Ákos Hadházy, známy bojom proti korupcii v Maďarsku.

Kvalita diela, vybudovaného firmou z neďalekého mesta Nyíregyháza, je podľa reportérov nevelká. Konštrukcia z borovicového dreva nie je lakovaná a je vystavená poveternostným vplyvom. Strechu jednej z budov už vietor odniesol. Toalety sú hotové iba zvonku.

Reportéri Átlátszó navštívili aj starostov penzión, tiež postavených z peňazí EÚ, kde však chýba povinná tabuľka upozorňujúca na túto skutočnosť.

Výstavba podobných chodníkov v korunách stromov s finančnou podporou EÚ je v súčasnej dobe medzi miestnymi politikmi Fidesz populárna, píše Átlátszó a uvádza ako príklad susednú dedinu Nyíradony, kde získal dotáciu aj podpredseda krajskej rady Fideszu Sándor Tasi. Podobný chodník nechal postaviť aj poslanec Fideszu László Tasó. V týchto prípadoch aspoň stromy zostali.

Viktor Orbán Čítajte viac Maďarská analytička kritizuje Orbána: Za vysokou infláciou nie sú len sankcie a vojna

Starosta Mihály Filemon tvrdí, že sa okolo jeho osoby v poslednej dobe vynorilo v médiách mnoho nepravdivých a zlomyseľných tvrdení, a preto poveril svojich právnych zástupcov, aby zjednali nápravu.

Maďarsko v súčasnosti rokuje s Európskou komisiou, ktorá zadržiava Budapešti peniaze z fondov Európskej únie kvôli korupcii a obavám, že vláda narúša demokratické práva. Premiér Viktor Orbán tieto obvinenia odmieta.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #chodník korunami stromov #dotácie z EÚ