Piráti uniesli pri západnom pobreží Afriky šiestich námorníkov

Piráti, ktorí pred týždňom zaútočili na ropný tanker dánskeho prepravcu v Guinejskom zálive na západe Afriky, držia šesť rukojemníkov. Informoval o tom v piatok hovorca spoločnosti Monjasa, ktorá loď plaviacu sa pod vlajkou Libérie vlastní. Na palube bolo 16 členov posádky, piráti odviezli na neznáme miesto šesť z nich, uviedla agentúra AP.

31.03.2023 19:57
debata (1)

Podľa vlastníka tankera piráti na 135 metrov dlhú loď zaútočili približne 260 kilometrov západne od mesta Port Pointe-Noire v Konžskej republike. Vlastníka lode zatiaľ únoscovia nekontaktovali.

Tanker plávajúci pod libérijskou vlajkou objavili vo štvrtok pri pobreží ostrovného štátu Svätý Tomáš a Princov ostrov v Guinejskom zálive. Všimol si ho dron francúzskej hliadkovej lode, nasadenej v rámci protipirátskej misie Corymbe, uviedlo francúzske ministerstvo obrany. Tá teraz plavidlo sprevádza do prístavu.

Francúzske námorníctvo dodalo, že traja členovia posádky utrpeli „ľahké zranenia“ a boli ošetrení.

Podľa Centra pre námornú informačnú spoluprácu a osvetu (MICA) boli vlani v Guinejskom zálive, ktorý je považovaný za baštu pirátov, prepadnuté len tri lode. V roku 2019 tam piráti zaútočili na 26 plavidiel, uviedlo MICA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #piráti #ropný tanker