Tornáda v USA zabili 18 ľudí. V Illinois strhli strechu divadla, v ktorom bolo 260 osôb

Východné pobrežie USA zasiahol silný búrkový systém, ktorý v niekoľkých štátoch v strednej časti krajiny spôsobil tornáda a ničivý vietor. O život prišlo najmenej 18 ľudí, informuje agentúra AFP.

01.04.2023 00:54 , aktualizované: 21:41
Tornádo v meste Little Rock v americkom Arkansase Foto: ,
Tornádo v meste Little Rock v americkom Arkansase.
debata

Len štátom Arkansas sa v piatok prehnalo viacero tornád, ktoré pripravili o život najmenej päť ľudí. Desiatky ďalších osôb boli zranené. Vznikli aj veľké materiálne škody. Guvernérka štátu Sarah Huckabee Sandersová vyhlásila stav núdze a povolala národnú gardu, aby pomohla s odstraňovaním následkov prírodnej katastrofy.

Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovania pred tornádami aj pre niekoľko ďalších štátov, od severnej Iowy až po štát Mississippi, kde len minulý týždeň tornádo zabilo 25 ľudí a spôsobilo rozsiahle materiálne škody.

Úrady v Belvidere v štáte Illinois informovali že počas tornáda sa zrútila strecha divadla, čo si vyžiadalo život jedného človeka a 28 zranených, z toho piatich vážne. V Apollo Theatre sa v tom čase konal heavy metalový koncert a dnu bolo 260 ľudí.

Veliteľ hasičov v Belvidere, Shawn Schadle, informoval o jednom mŕtvom a 28 zranených vrátane piatich ľudí, ktorí boli hospitalizovaní s vážnymi zraneniami.

V susednom štáte Indiana zabila búrka v okrese Sullivan troch ľudí, informovali viaceré americké médiá s odvolaním sa na miestne úrady.

Nočné tornáda si vyžiadali aj jeden život v okrese Pontotoc v štáte Mississippi a jednu obeť v okrese Madison v Alabame, informovali v sobotu predstavitelia záchranných zložiek.

Úrady v štáte Tennessee v sobotu potvrdili sedem obetí živlu, čím sa počet obetí búrok a tornád v USA zvýšil na najmenej 18.

Podľa internetovej stránky US Poweroutage bolo v sobotu bez prúdu najmenej 154 000 domácností.

V Spojených štátoch sú tornáda častým javom najmä v centrálnej a južnej časti krajiny, píše AFP. Minulý týždeň si ničivé tornádo vyžiadalo najmenej 25 životov v štáte Mississippi.

Vietor rozdúchal ohne

Tornáda v Oklahome zase rozšírili požiare trávnatého porastu, ktoré rozdúchal vietor, a s ohňom bojovali aj požiarnici v Kansase. Viaceré štáty tiež hlásili výpadky prúdu. V Arkansase podľa webu poweroutage.us bolo bez elektriny takmer 90-tisíc odberateľov, v Illinois v piatok v noci hlásili viac ako 109-tisíc odberateľov bez prúdu. Výpadky elektriny hlásili aj v Iowe, Missouri, Tennessee, Wisconsine, Indiane a Texase.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotné centrum UAMS v Little Rock v Arkansasde informovala o „stovkách zranených“. Americké médiá hovoria aj o značných škodách na majetku a vyvrátených stromoch. V oblasti bolo podľa meteorológov ohrozených približne 350 000 ľudí. Národná meteorologická služba (NWS) pre Little Rock na svojom twitterovom účte za posledných niekoľko hodín o pohybe tornáda informovala takmer nepretržite, pričom niektoré z varovaní hovorili o ohrození života. Mesto Little Rock má zhruba 200 000 obyvateľov.

Meteorológ Ashton Cook z meteorologického centra Weather Prediction Center denníka The New York Times povedal, že v prípade Arkansasu „to najhoršie z tohto systému búrok už mohlo prejsť“. Búrky sa však podľa neho budú rýchlo posúvať severovýchodným smerom k štátom Ohio, Kentucky a Tennessee, kde sa prejavia v podobe ničivého vetra a krupobitia a prinesú aj riziko vzniku ďalších tornád.

V Spojených štátoch, predovšetkým v oblasti stredozápadu a pre východné severné štáty, platí podľa NWS výstraha pred tornádom pre viac ako 28 miliónov ľudí.

Ničivé tornádo zasiahlo pred týždňom štát Mississippi, kde následkom búrky zomrelo 21 ľudí. Terajšie podmienky sú podľa meteorológov podobné tým z minulého týždňa. Miesta zasiahnuté tornádom v piatok navštívil americký prezident Joe Biden s manželkou Jill.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #USA #Tornádo