Cestujúci pre technický problém čakajú hodiny na britských letiskách

Cestujúci prichádzajúci letecky do Británie čelia v sobotu niekoľkohodinovému čakaniu spôsobenému technickým problémom. Ten má za následok uzavretie elektronických príletových brán na letiskách naprieč krajinou. Z dôvodu tejto chyby musí personál pasy pasažierov kontrolovať manuálne.

27.05.2023 20:39
británia, letisko, heathrow Foto: ,
Rady ľudí na najrušnejšom európskom letisku Heathrow v Londýne, ktoré spôsobili technické problémy.
debata (1)

Ako píše agentúra AP, k systémovej chybe došlo v čase, keď sa očakáva rušná premávka vzhľadom na predĺžený víkend a začiatok týždňových prázdnin na väčšine škôl v Británii.

Ministerstvo vnútra v Londýne uviedlo, že pracuje na čo najrýchlejšom odstránení systémovej chyby a zmiernení následkov pre cestujúcich, avšak nespresnilo, čo ju spôsobilo. Prevádzkovatelia letísk sa ospravedlnili za zdržanie a vyzvali ľudí, aby boli trpezliví.

Meškania zasiahli obe hlavné londýnske letiská Heathrow a Gatwick, ako napríklad aj Manchester na severe Anglicka. Najrušnejšie európske letisko Heathrow uviedlo, že na riešení problému „úzko spolupracuje s pohraničnou strážou“, ktorá brány prevádzkuje. Nasadilo preto tiež dodatočný personál.

Elektronické príletové brány sú automatické bariéry, ktorých cieľom je urýchliť proces kontroly cestovných dokladov. Systém verifikuje identitu pasažiera prostredníctvom technológie rozpoznania tváre a porovná ju s údajmi uloženými v čipe v pase. V Británii funguje vyše 270 elektronických brán na 15 letiskách a železniciach.

Tieto brány môžu využívať osoby nad 12 rokov, ktoré majú pasy Británie, akejkoľvek členskej krajiny EÚ, Austrálie, Kanady, Islandu, Japonska, Lichtenštajnska, Nového Zélandu, Nórska, Singapuru, Južnej Kórey, Švajčiarska či USA. Podľa údajov rezortu vnútra môže tieto brány využiť zhruba 86 percent ľudí, ktorí každoročne pricestujú do Británie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #letisko #letecká doprava