457 deň: Kyjev zažil najväčší útok dronmi. Zelenskyj chce na 50 rokov uvaliť sankcie na Irán

Pri rozsiahlom nočnom útoku na Kyjev zomrel najmenej jeden človek a ďalší traja ľudia utrpeli zranenia. Informovali o tom ukrajinské médiá, podľa ktorých išlo o najrozsiahlejší útok dronov na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 58 z 59 dronov vyslaných z Ruska, uviedol večer ukrajinský generálny štáb; predtým ozbrojené sily uvádzali, že sa im podarilo zničiť 52 z 54 dronov. Najviac bezpilotných lietadiel smerovalo na Kyjev. Letecký poplach ale platil v noci aj v ďalších regiónoch Ukrajiny.

28.05.2023 06:50 , aktualizované: 22:00
ukrajina, vojna, ruiny Foto: ,
Kancelária poškodená dronom počas nočného útoku v Kyjeve 28. mája 2023.
debata (282)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 457. deň
  • Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 58 z 59 dronov
  • Najviac dronov smerovalo z Ruska na Kyjev, jeden človek zahynul
  • Ukrajina uvalila sankcie na 220 zbrojárskych spoločností napojených na Rusko
  • Počet obetí ruského útoku na nemocnicu v Dnipre vzrástol na štyroch
  • Zelenskyj požiadal parlament, aby uvalil dodatočné sankcie voči Iránu na 50 rokov
  • Drony v noci útočili na rafinériu na juhu Ruska, hlásia úrady
Video
Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Ranení ukrajinskí vojaci prichádzajú na miesto...
Ranený ukrajinský vojak brániaci mesto Bachmut...
+5Ošetrený ukrajinský vojak brániaci mesto...
Ukrajina, vojna, Dnipro Čítajte viac 456. deň: Ukrajina požiadala Nemecko o dodávku striel Taurus s doletom 500 kilometrov

22:40 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vysvetlil otrasy a vibrácie, ktoré pocítili obyvatelia ukrajinského hlavného mesta počas noci na dnes. Nešlo podľa neho o zemetrasenie, ale cez metropolu armáda prevážala nové zbrane na front. „To zbrane idú na front, nové a silné. S tým asi súviseli vibrácie,“ povedal Kličko v televízii podľa denníka Ukrajinska pravda.

Otrasy pripomínajúce zemetrasenie pocítili Kyjevčania počas nočného nepriateľského náletu na metropolu. Ale seizmológovia medzitým ubezpečili, že v Kyjeve a okolí ani inde na Ukrajine žiadne zemetrasenie nezaznamenali, dodal denník.

Kyjev sa v noci na dnes stal terčom ďalšieho náletu ruských dronov iránskej výroby, podľa úradov išlo o najväčší útok od vlaňajšieho začiatku vojny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predložil parlamentu návrh zákona o uvalení sankcií proti Iránu počas 50 rokov, uviedla agentúra Unian. Zatiaľ nie je jasné, kedy by poslanci mohli o zákone hlasovať.

22:00 Skupina siedmich ruských vojakov, ktorí boli do vojny na Ukrajine naverbovaní vo väzniciach počas výkonu trestu, „utiekla aj so zbraňami od svojej vojenskej jednotky“ v meste Soledar na Ruskom obsadenom území ukrajinskej Doneckej oblasti. Táto oblasť bola predtým pod kontrolou súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny.

Ako s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru TASS informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), piatich dezertérov sa už podarilo chytiť, pričom troch z nich zadržali pod vplyvom alkoholu v kaviarni v meste Brianka v Luhanskej oblasti. Ďalšieho muža zo skupiny údajne zastrelili samotní dezertéri. Pátranie po poslednom zbehovi pokračuje.

Deň predtým viaceré médiá informovali, že z vojenského tábora v Lysyčansku na Ruskom kontrolovanom území Luhanskej oblasti na Ukrajine utieklo 39 ozbrojených vojakov. Podľa webovej stránky 161.ru citovanej britskou stanicou BBC išlo tiež o bývalých väzňov naverbovaných do vojny na Ukrajine. Web spresnil, že unikajúci muži patrili k útočnej skupine Štorm Z.

21:10 Bieloruský vodca Alexander Lukašenko vyhlásil, že Kazachstan a ďalšie bývalé sovietske republiky môžu vstúpiť do zväzového súštátia Ruska a Bieloruska, aby získali prístup k jadrovým zbraniam. Upozornil však, že nejde o oficiálny návrh, ale o jeho osobný názor, napísal denník Kommersant na svojom webe. Minsk a Moskva tento týždeň podpísali dokumenty týkajúce sa rozmiestnenia ruských jadrových zbraní v Bielorusku.

lukašenko Čítajte viac Lukašenko: Pridajte sa k nám, jadrové zbrane sú pre všetkých. Tokajev: Dobrý vtip

20:33 Neznámi hackeri sa v sobotu nabúrali na webovú stránku rezidencie patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla v Peredelkine a zverejnili na nej texty v ukrajinčine – okrem iného aj modlitby za protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl a za Ukrajinu. Informovala o tom v nedeľu stanica Deutsche Welle (DW).

Pod textom modlitby za protiútok bola zverejnená definícia ukrajinských ozbrojených síl: uvádza sa v nej, že ide o „vojenskú formáciu, ktorá má podľa ústavy za úlohu obranu Ukrajiny, ochranu jej suverenity, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti“. Okrem toho webová stránka Kirillovej rezidencie vyzývala návštevníkov stránky, aby podporili Ukrajinu a jej vojakov.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa proukrajinskí hackeri nabúrali na mnohé ruské webové stránky, kde často zanechávali protivojnové odkazy a výzvy pre ruských občanov. DW súčasne pripomenula, že útokom ruských alebo proruských hackerov boli často vystavené nielen webové stránky na Ukrajine, ale aj jej spojencov na Západe. V októbri boli napadnuté aj weby poľského a slovenského parlamentu.

19:18 Rakúsko bude financovať odmínovacie vybavenie pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliónov eur. Oznámila to rakúska vláda, ktorá zároveň zdôraznila, že žiaden rakúsky vojak nepríde na ukrajinskú pôdu odmínovať, kým je vojnová zóna. „Pomáhame s finančnou podporou odmínovania,“ uviedla vláda podľa webu Kyiv Independent.

Vláda vo Viedni tiež poznamenala, že „približne 10,6 milióna ľudí na Ukrajine sa spolieha na pomoc pri odmínovaní“, najmä farmárov, ktorých poľnohospodárska pôda je ťažko zasiahnutá pozemnými mínami. „S už viac ako 250-tisíc kilometrami štvorcovými ukrajinského územia je oblasť kontaminovaná nášľapnými mínami na Ukrajine asi trikrát väčšia ako Rakúsko,“ uviedla.

Správa o podpore odmínovacie úsilia prišla po tom, čo sa rakúska vláda a prezident Alexander Van der Bellen nevedeli dohodnúť na tom, či Rakúsko, ktoré je neutrálne, má poskytnúť Ukrajine pomoc s civilným odmínovaním alebo nie.

18:00 Jevgenij Prigožin, majiteľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá bojuje spolu s ruskou armádou na Ukrajine, tvrdí, že ho ruské štátne médiá na príkaz vysokých predstaviteľov z Kremľa zámerne ignorujú a neinformujú o ňom. Dodal, že sa im to vypomstí.

prigožin, vagnerovci Čítajte viac Prigožin sa sťažuje, že Kremeľ zakázal štátnym médiám o ňom informovať

17:15 Ruské štátom podporované médiá a podnikateľské skupiny vyzvali Kremeľ, aby pre Rusov povolil šesťdňový pracovný týždeň. Dôvodom sú zvýšené ekonomické výdavky na vedenie „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine.

Vo svojej nedeľnej správe to na sociálnej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany s tým, že odpracované hodiny navyše podľa všetkého nemajú byť zaplatené.

Londýn konštatuje, že v posledných mesiacoch sa tón verejnej debaty v Rusku posunul od výlučného trestania kritikov invázie smerom k príkazom, aby sa občania obetovali s cieľom podporiť vojenské úsilie Kremľa.

Britský rezort obrany pripomína, odvolávajúc sa na informácie tajných služieb, vyjadrenie ruskej propagandistky Margarity Simonjanovej, ktorá je manažérkou oficiálnych prokremeľských médií. Tá 21. mája vyhlásila, že občania by mali po pracovnom čase vo svojich zamestnaniach ďalšie dve hodiny každý deň pracovať v závodoch na výrobu munície.

Tento prístup podľa Británie jasne evokuje formu spoločenského nátlaku známeho zo sovietskych čias. „Zdôrazňuje tiež, ako vedenie (Ruska) s veľkou pravdepodobnosťou identifikuje ekonomickú výkonnosť za rozhodujúci faktor, čo sa týka víťazstva vo vojne,“ dodalo ministerstvo.

16:05 Niekoľko dronov sa v noci na dnes pokúsilo zaútočiť na Ilskú rafinériu v Krasnodarskom kraji na juhu európskej časti Ruska. Všetky boli zneškodnené a jednému z najväčších podnikov na spracovanie ropy v regióne nespôsobili žiadne škody, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na oblastné úrady. Útok sa podľa agentúry Interfax odohral asi hodinu po stredoeurópskej polnoci.

Správy o útoku sa najprv objavili na sociálnych sieťach. Tvrdili, že časť trosiek dronov dopadla do areálu podniku, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Rovnaká rafinéria bola 4. mája postihnutá požiarom. Štátna agentúra TASS vtedy s odvolaním sa na nemenovaný zdroj písala, že požiar spôsobil zásah dronu. Úrady túto verziu nekomentovali. Nasledujúci deň tá istá agentúra písala o ďalšom útoku dronu, ktorý podľa denníka Kommersant poškodil jedno zariadenie závodu.

Útokov bezpilotných lietadiel na podniky v ruských regiónoch spojených s pohonnými látkami koncom mája pribudlo, poznamenala BBC. V sobotu na západe Ruska pri bieloruských hraniciach výbuch zničil administratívnu budovu ropnej spoločnosti, oznámil gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov. Podľa neho išlo zrejme o útok dvoma dronmi. Ďalšie dva bezpilotné lietadlá v ten istý deň útočili na ropné zariadenia tiež v susednej Tverskej oblasti. Terčom útoku podľa spravodajského kanála Baza pôsobiaceho na sociálnych sieťach bolo obslužné zariadenie ropovodu Družba.

15:30 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v nedeľu posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruskej federácie s cieľom zaistiť „rýchly“ pohyb ruskej armády a civilistov do ukrajinských oblastí, ktoré sú momentálne pod kontrolou Moskvy. K tomuto rozhodnutiu prišlo v čase, keď na území Ruska hlásia čoraz častejšie útoky.

Putin Čítajte viac Putin nariadil posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruska

14:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal parlament, aby uvalil dodatočné sankcie voči Iránu. Sankcie by mali pritom trvať 50 rokov. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent na základe návrhu rezolúcie po rozhodnutí ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Návrh zahŕňa celkový zákaz obchodu s Iránom, investícií a transferu technológií. Tiež zakazuje iránsky tranzit cez ukrajinské územie a bráni stiahnutiu iránskych aktív z Ukrajiny. Parlament zatiaľ nenaplánoval hlasovanie v tejto veci.

Irán dodáva Rusku vojenské vybavenie vrátane dronov Šáhid. Pre tieto zbrane uvalili na Irán sankcie aj USA a Európska únia.

13:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil sily protivzdušnej obrany a záchranárske služby po tom, čo Kyjev počas noci odolal najväčšiemu dronovému útoku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj príslušníkom ukrajinských síl povedal že sa snažia „zničiť nepriateľské rakety, lietadlá, vrtuľníky a drony“. „Vždy, keď zostrelíte nepriateľské drony a rakety, zachránite životy… ste hrdinovia!“ uviedol a poďakoval sa tiež záchranárom.

Ukrajinské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti Telegram vyhlásili, že sa im podarilo zostreliť 52 z celkových 54 dronov Šáhid iránskej výroby. Dodali, že ruská armáda dronmi útočila najmä na vojenskú a kritickú infraštruktúru v Kyjeve a ďalších centrálnych regiónoch Ukrajiny.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zároveň potvrdil, že pri útoku prišiel o život jeden civilista – 41-ročný muž a jedna žena utrpela zranenia.

Denník The Guardian píše, že Zelenskyj žiada ukrajinský parlament, aby schválil sankcie voči Iránu v súvislosti s jeho dodávkami dronov a vojenského vybavenia Rusku. Tieto sankčné opatrenia by mali trvať 50 rokov a znamenali by úplný zákaz obchodovania s Iránom, investícií a transferu technológií, uviedol denník The Kyiv Independent. Kedy by mali poslanci o sankciách voči Teheránu hlasovať, stanovené nebolo.

11:35 Počet obetí piatkového ruského ostreľovania nemocnice v ukrajinskom Dnipre vzrástol na štyroch. Informoval o tom dnes na telegrame šéf oblastnej správy Serhij Lysak. Podľa piatkovej bilancie si útok vyžiadal tiež viac ako dve desiatky zranených.

„Smutné správy.. Už poznáme osud troch ľudí, ktorí boli nezvestní po raketovom údere na Dnipre. Žiaľ, zahynuli,“ uviedol Lysak. Podľa neho sú medzi obeťami 56-ročný lekár, 64-ročná zamestnankyňa nemocnice a 57-ročný zamestnanec neďalekej veterinárnej kliniky. Už v piatok úrady informovali o smrti 69-ročného okoloidúceho.

Nemocnicu v Dnipre zasiahla ruská strela pri piatkovom rannom útoku, ktorý nasledoval po predchádzajúcom nočnom ostreľovaní. Ruským vzdušným úderom vtedy čelila aj metropola Kyjev, ktorá sa stala ruských striel aj v noci na dnes. V očakávaní ukrajinskej protiofenzívy Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo svoje vzdušné útoky na Ukrajine, proti ktorej vedie vojnu už rok a štvrť.

Na snímke zverejnenej záchrannými zložkami... Foto: SITA/AP, AP Photo/State Emergency Service of Ukraine
Ukrajina, vojna, Dnipro Na snímke zverejnenej záchrannými zložkami Ukrajiny budova polikliniky v plameňoch po ruskom útoku v meste Dnipro, na východe Ukrajiny 26. mája 2023.

8:45 Ukrajinská armáda zostrelila v noci 52 z Ruska vyslaných dronov, uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej nie je jasné, či všetky mierili na Kyjev. Jeho vojenská správa už skôr hovorila o najmenej 40 dronoch útočiacich na metropolu.

Za máj bol útok na Kyjev z noci na dnes už štrnásty, podľa Reuters ale prvý májový, pri ktorom zomrel človek.

Ukrajinská metropola dnes oslavuje 1541. výročie svojho založenia, ktoré pripadá vždy na poslednú nedeľu v máji. Zvyčajne v tento deň ľudia v Kyjeve chodia oslavovať do ulíc, konajú sa koncerty a rôzne ďalšie podujatia. Aj tento rok podľa Reuters mesto plánovalo oslavy, aj keď v menšom rozsahu. „Nepriateľ dnes poslal ľuďom ‚gratuláciu‘ ku Dňu Kyjeva s pomocou dronov,“ napísal na sieti Telegram šéf tunajšej vojenskej správy Serhij Popko.

7:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil sankcie proti 220 zväčša zbrojárskym spoločnostiam a 51 jednotlivcom, ktorí sú spájaní s ruskými „podnikmi slúžiacimi vojne“. Informoval o tom vo večernom videoprenose z Kyjeva, informovala agentúra DPA.

Podľa Zelenského nie všetky z týchto spoločností pôsobia v Rusku. Cieľom sankcií je na nich vyvinúť medzinárodný tlak.

Prezident sa zároveň poďakoval Nemecku, Fínsku, Kanade a Islandu za nové dodávky zbraní pre Ukrajinu. Ako dodal, ich podpora pomôže posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu a celkovú obranyschopnosť Ukrajiny.

Ďalej sa poďakoval aj Japonsku, ktoré tento týždeň uvalilo na Rusko ďalšie sankcie.

6:50 Pri rozsiahlom nočnom útoku na Kyjev zomrel najmenej jeden človek a ďalší traja ľudia utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vojenskú správu mesta, podľa ktorej išlo o najrozsiahlejší útok dronmi na Kyjev od začiatku ruskej agresie. Na ukrajinskú metropolu ich zaútočilo vyše 40. Letecký poplach platil aj v ďalších regiónoch napadnutej krajiny.

V Kyjeve v noci na nedeľu letecký poplach podľa ruskojazyčnej verzie BBC trval vyše päť hodín. Tunajšie úrady opakovane vyzývali obyvateľov, aby zostali v krytoch, v meste bolo počuť výbuchy, pracovala protivzdušná obrana.

„Predbežne išlo najmasívnejší útok bezpilotných lietadiel na hlavné mesto od začiatku plnohodnotnej invázie,“ uviedol šéf tunajšej vojenskej správy Serhij Popko, podľa ktorého Rusko vo viacerých vlnách nasadilo bezpilotné lietadlá iránskej výroby. Protivzdušná obrana ich podľa Popka zostrelila vyše 40.

Vitalij Kličko, starosta mesta, ktoré v nedeľu bude oslavovať 1541. výročie svojho založenia, uviedol, že v dôsledku útokov aj zostrelenia dronov vypukol požiar na streche deväťposchodovej budovy, bola poškodená sedemposchodová budova a začal horieť sklad. Obeťou útokov sa stal 41-ročný muž. Za tento mesiac to bol už štrnásty útok na Kyjev.

Výbuchy boli v noci na nedeľu hlásené tiež zo Sumskej a Žytomyrskej oblasti.

282 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine