Záhada v Benátkach: Canal Grande sa sfarbil dozelena

Polícia v talianskych Benátkach vyšetruje, čo spôsobilo v nedeľu fosforeskujúco zelené zafarbenie vody v kanáli Canal Grande, hlavnej dopravnej tepne mesta. TASR informuje na základe správ agentúr AP, AFP a DPA.

28.05.2023 18:20 , aktualizované: 29.05.2023 15:40
Taliansko Benátky voda zafarbenie polícia Foto: ,
Gondoly sa plavia historickým kanálom Grand Canal v Benátkach, keď sa v ňom v nedeľu 28. mája 2023 rozprestiera škvrna fosforeskujúcej zelenej tekutiny.
debata

Podľa prvých zistení zelená tekutina nie je nebezpečná, v pondelok o tom na Twitteri informoval guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia. Úrad na ochranu životného prostredia (ARPA) po zhodnotení vzoriek dospel k názoru, že zelená tekutina je farbiaci prírodný prostriedok. Používa sa pri kontrole vody alebo pri skúmaní jaskýň, spresnil Zaia. Dodal, že nehrozí žiadne nebezpečenstvo znečistenia či zamorenia vody. Kritizoval však, že Benátky sa stali „javiskom pre aktivizmus“.

Neskôr v pondelok ANSA informovala, že experti látku identifikovali ako fluoresceín. Je to kontrastná látka väčšinou používaná pri diagnostikovaní zdravotných ťažkostí s očami.

Zafarbenie kanála fascinovalo turistov aj obyvateľov, ale klimatickí aktivisti popreli, že išlo o ich protest. Ekoaktivisti totiž nedávno podnikli viaceré akcie na svetoznámych miestach v Taliansku. Na zeleno sfarbená voda sa objavila v nedeľu ráno blízko mosta Rialto, jedného zo štyroch mostov, ktoré vedú ponad hlavnú dopravnú tepnu Benátok.

Niektorým obyvateľom tento incident podľa DPA pripomenul umeleckú akciu Argentínčana Nicolása Garciu Uriburua, ktorý v roku 1968 počas 34. ročníka Benátskeho bienále zafarbil vodu v kanáli nazeleno, aby upozornil na jej znečistenie a zameral pozornosť na ekologické otázky.

Benátska polícia v pondelok uviedla, že nevylúčila žiadne línie vyšetrovania prípadu, ktorý pripomína performance art argentínskeho umelca.

Gondoly sa plavia historickým kanálom Grand... Foto: TASR/AP, Luigi Costantini
Taliansko, Benátky kanál Gondoly sa plavia historickým kanálom Grand Canal v Benátkach, keď sa v ňom v nedeľu 28. mája 2023 rozprestiera škvrna fosforeskujúcej zelenej tekutiny.
Taliansko, fontána di Trevi, Čítajte viac Starosta Ríma: Z Fontány di Trevi musíme vyliať 300 000 litrov vody, zničili ju!
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky