Lukašenko: Pridajte sa k nám, jadrové zbrane sú pre všetkých. Tokajev: Dobrý vtip

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko vyhlásil, že Kazachstan a ďalšie bývalé sovietske republiky môžu vstúpiť do zväzového súštátia Ruska a Bieloruska, aby získali prístup k jadrovým zbraniam. Upozornil však, že nejde o oficiálny návrh, ale o jeho osobný názor, napísal denník Kommersant na svojom webe. Minsk a Moskva tento týždeň podpísali dokumenty týkajúce sa rozmiestnenia ruských jadrových zbraní v Bielorusku.

28.05.2023 21:15 , aktualizované: 29.05.2023 14:15
lukašenko Foto: ,
Bieloruský vodca Alexander Lukašenko počas plenárneho zasadnutia Eurázijského ekonomického fóra v Moskve 24. mája 2023.
debata (104)

„Nemyslím si, že Tokajev sa kvôli tomu nejako trápi. Ale ak áno, nikto – a ani ja – nie je proti tomu, aby Kazachstan a ďalšie krajiny mali také tesné vzťahy, ako my máme s Ruskou federáciou, "povedal Lukašenko v televíznej relácii Moskva, Kremeľ. "Do zväzu Bieloruska a Ruska je výhodné vstúpiť – a jadrové zbrane budú pre všetkých,“ vyhlásil podľa Kommersantu.

Tokajev ocenil Lukašenkov vtip

Prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev v reakcii vyhlásil, že jeho krajina sa nepotrebuje pripojiť k Rusku a Bielorusku a nepotrebuje ani jadrové zbrane. Referuje o tom oficiálny web jeho kancelárie „Ocenil som jeho vtip. Myslím si, že to nie je potrebné, keďže existujú predovšetkým iné integračné združenia – Eurázijská ekonomická únia. Čo sa týka jadrových zbraní, nepotrebujeme ich, pretože sme sa pripojili k Zmluve o nešírení jadrových zbraní a Zmluve o všeobecnom zákaze jadrových skúšok,“ vyhlásil Tokajev. Zdôraznil, že jeho krajina zostáva verná svojim záväzkom vyplývajúcim z týchto medzinárodných dokumentov.

Tokajev zároveň dodal, že by uvítal, keby sa spolupráca vo veľkom eurázijskom regióne rozvíjala predovšetkým ekonomickým smerom.

Počas summitu Eurázijskej hospodárskej únie (EAHU), ktorý sa minulý týždeň konal v Kremli, Tokajev podľa médií na adresu ruských a bieloruských spojencov poznamenal, že dve krajiny sa delia o jedny jadrové zbrane. Uviedol tiež, že vo svetovej politike sa objavil unikát, že dve krajiny tvoria jeden štát, teda zväzové súštátie, a že ostatní členovia EAHU si potrebujú ujasniť, ako s týmto fenoménom spolupracovať.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Ruské jadrové zbrane bližšie k Európe. Presun do Bieloruska sa už začal

Kremeľ o deň neskôr objasnil, že zväzové súštátie, ktoré Rusko a Bielorusko formálne tvoria od roku 1999, predstavuje pokročilejšiu formu integrácie ako EAHU. Tokajevov hovorca Ruslan Želdibaj následne vyhlásil, že Kazachstan sa nechystá vstúpiť do zväzkov s ďalšími štátmi a integrácia v rámci EAHU má byť výlučne ekonomická.

Minsk a Moskva tento týždeň podpísali dokumenty týkajúce sa rozmiestnenia nestrategických ruských jadrových zbraní v Bielorusku. Moskva si však vyhradila, že jadrové zbrane neodovzdá svojmu spojencovi, ponechá si nad nimi kontrolu a tiež rozhodovanie o ich prípadnom použití. Lukašenko tvrdil, že Rusko s presunom zbraní už začalo.'

Video
Jadrové zbrane? Aj Putin má niekoho, na kom mu záleží, hovorí Japonka, ktorá prežila Hirošimu / Zdroj: TV Pravda
Lukasenko Čítajte viac Lukašenko sa objavil na verejnosti a odmietol správy o vážnej chorobe
104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #jadrové zbrane #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine