Srbi sa pokúsili obsadiť budovy samospráv v severnom Kosove

Etnickí Srbi v severnom Kosove sa v pondelok pokúsili obsadiť budovy miestnej samosprávy, do ktorých minulý týždeň s pomocou polície vstúpili albánski starostovia. Budovu samosprávy vo Zvečane jednej zo štyroch obcí, kde sa minulý mesiac konali predčasné voľby, chránili kosovská polícia a kosovské sily pod vedením NATO.

29.05.2023 15:00
Kosovo Srbsko Foto: ,
Kosovskí policajti hliadkujú v konfrontácii s etnickými Srbmi pred budovou mestského úradu v meste Zvečan na severe Kosova. 29.5.2023
debata (12)

Predčasné voľby z 23. apríla pritom etnickí Srbi zväčša bojkotovali a na posty starostov a do miestnych zhromaždení tak boli zvolení len zástupcovia etnických Albáncov alebo iných menšín. Miestne voľby v štyroch obciach na severe Kosova, v ktorých dominujú Srbi, sa konali po tom, čo tamojší srbskí zástupcovia vlani na protest opustili svoje posty.

Etnickí Srbi sa však pokúsili nedávno zvoleným etnickým albánskym úradníkom zabrániť vo vstupe do obecných budov. Pri následných stretoch minulý piatok utrpelo zranenia viac ako desať Srbov a päť kosovských policajtov a Srbsko v reakcii uviedlo do stavu zvýšenej pohotovosti svoje jednotky pri hraniciach s Kosovom.

kosovo Čítajte viac NATO vyzvalo Kosovo na deeskaláciu napätia so Srbskom

Spojené štáty a Európska únia v tejto súvislosti kritizovali kosovskú vládu za použitie polície na násilný vstup do obecných budov.

V nedeľu večer Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty a Európska únia v Kosove opäť vydali vyhlásenie, v ktorom dôrazne varovali „všetky strany pred ďalšími hrozbami alebo činmi, ktoré by mohli ovplyvniť bezpečné prostredie vrátane slobody pohybu a ktoré by mohli vyvolať napätie alebo podporiť konflikt“.

srbsko Čítajte viac Medzi Srbmi a Kosovčanmi to vrie. Vučić uviedol armádu do bojovej pohotovosti
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo