Do skupiny BRICS chcú vstúpiť ďalšie krajiny, vyhlásil brazílsky prezident

Do skupiny krajín BRICS, ktorú tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika, majú záujem vstúpiť ďalšie krajiny. Povedal to v pondelok brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Konkrétne krajiny Lula nemenoval, po rokovaní s ním ale záujem o členstvo v skupine ohlásil venezuelský prezident Nicolás Maduro, uviedla agentúra Reuters.

29.05.2023 21:37
Luiz Inácio Lula da Silva / Nicolás Maduro  / Foto: ,
Sprava brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a venezuelský prezident Nicolás Maduro počas stretnutia v Brazílii 29. mája 2023
debata (25)

Podľa Lulu prerokuje skupina BRICS žiadosti o vstup ďalších krajinách na augustovom summite v Juhoafrickej republike. Dodal, že on osobne podporuje členstvo Venezuely.

Skupina BRICS združuje rozvíjajúce sa krajiny. Označenie pôvodne vzniklo na investičné účely, v roku 2009 však Čína, India, Brazília a Rusko usporiadali prvý summit. V roku 2010 sa pripojila aj Juhoafrická republika.

Skupina uskutočnila niektoré kroky na hlbšiu integráciu, napríklad založila vlastnú rozvojovú banku. Niekedy je vnímaná ako alternatíva k skupine G7, ktorá združuje popredné rozvinuté svetové ekonomiky: Spojené štáty, Nemecko, Britániu, Francúzsko, Japonsko, Taliansko a Kanadu.

Lula členstvo Venezuely v skupine podporil po rokovaní s prezidentom Madurom. Ten pricestoval do Brazílie prvýkrát od roku 2015, a to na nadchádzajúci summit latinskoamerických štátov.

Predchádzajúca brazílska vláda krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara s Madurom neudržiavala diplomatické styky a za dočasného venezuelského prezidenta považovala podobne ako USA, Británia a mnoho ďalších západných krajín lídra opozície Juana Guaidóa. To Lula označil za absurdný krok. Americké sankcie proti Caracasu označil za „extrémne prehnané“. Ľavicový prezident podporil konanie slobodných prezidentských volieb vo Venezuele a ďalšie prehlbovanie vzťahov s touto krajinou.

V utorok sa v Brazílii uskutoční summit latinskoamerických krajín, ktorý by mohol obnoviť snahy o väčšiu integráciu krajín tohto regiónu. Zúčastní sa ho 11 premiérov a prezidentov.

Šéf brazílskej diplomacie Mauro Vieira však odmietol, že by išlo o oživenie iniciatívy Unasur, ktorá bola založená v roku 2008 a následne sa rozpadla kvôli ideologickým rozporom medzi vládami jednotlivých latinskoamerických krajín.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS