USA nepodporujú útoky na území Ruska, sústreďujú sa na pomoc Ukrajine

Spojené štáty nepodporujú útoky na území Ruskej federácie a sústreďujú sa na pomoc Ukrajine pri opätovnom dobytí jej medzinárodne uznaného územia. Podľa agentúry AFP to povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí v utorok vo Švédsku, kde je šéf diplomacie USA Antony Blinken momentálne na návšteve.

30.05.2023 19:52
Drony / Moskva / Foto: ,
Policajti hliadkujú pri bytovke, ktorú mal zasiahnuť ukrajinský dron v Moskve 30. mája 2023
debata (18)

USA týmto vyhlásením reagovali na najnovší vývoj vo vojne rozpútanej voči Ukrajine Ruskom, keď nad ruské územie — Moskvu a Moskovskú oblasť — v utorok ráno prenikla letka dronov.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Kyjev uskutočnil „teroristický útok“ ôsmimi bezpilotnými lietadlami „na objekty v meste Moskva“. Tri z nich boli vyradené systémami elektronického boja a odchýlili sa od plánovaných cieľov — zrejme preto zasiahli tri bytové domy v oblasti na juhozápade Moskvy.

Video
Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs

V tlačovej správe ruského ministerstva obrany zverejnenej na platforme Telegram sa píše, že ďalších päť dronov zostrelil raketový systém zem-vzduch Pancir-S v Moskovskej oblasti.

„Vo všeobecnosti nepodporujeme útoky vo vnútri Ruska. Sústreďujeme sa na to, aby sme Ukrajine poskytli vybavenie a výcvik, ktoré potrebuje na znovudobytie vlastného zvrchovaného územia,“ uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...

Hovorca dodal, že Spojené štáty ešte stále zhromažďujú informácie o tom, čo sa stalo v Moskve, kde prvýkrát od invázie Ruska na Ukrajinu boli dronmi zasiahnuté civilné objekty — bytové domy v juhozápadnej časti ruskej metropoly.

Ruský prezident Vladimir Putin z tohto dronového útoku obvinil Kyjev. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí pripomenul, že Rusko v utorok uskutočnilo už sedemnásty útok na Kyjev za mesiac máj.

„Rusko začalo túto nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine. Rusko ju môže kedykoľvek ukončiť stiahnutím svojich síl z Ukrajiny namiesto každodenných útokov na ukrajinské mestá a obyvateľov“, povedal hovorca.

moskva Čítajte viac Zásah do srdca: Drony v Moskve udreli na obytné domy. Teší nás to, reaguje Kyjev
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine