VIDEO: Bundeswehr cvičí Slovákov obsluhovať Mantis

Nemecká armáda vykonáva v súčasnosti výcvik niekoľko desiatok slovenských vojakov na obsluhu systémov protivzdušnej obrany Mantis, ktoré dokážu na malú vzdialenosť ničiť rakety, delostrelecké granáty, mínomety či drony. V stredu to oznámili nemecké vzdušné sily, informuje agentúra DPA.

31.05.2023 19:52
Nemecko, NATO, Slovensko, Mantis, vojaci, výcvik Foto: ,
Slovenskí vojaci pri systéme protivzdušnej obrany Mantis počas výcviku vo výcvikovom priestore v nemeckom Todendorfe 31. mája 2023.
debata (61)

Nemecko plánuje poskytnúť Slovensku dva systémy Mantis a päť radarov na kontrolu vzdušného priestoru, ktoré majú byť integrované do slovenských vzdušných síl. DPA približuje, že systémy Mantis slúžia na ochranu konkrétnych zariadení a infraštruktúry pred vzdušnými útokmi.

Video
Bundeswehr cvičí Slovákov na systém Mantis

Spolkové ozbrojené sily (Bundeswehr) pomôžu zaistiť bezpečnosť počas júlového samitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse. Na tento účel presúvajú systémy protivzdušnej obrany Patriot zo Slovenska do Litvy.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius už predtým ohlásil, že jeho krajina bude Slovensko naďalej podporovať početnými projektmi a posilnenou prítomnosťou vojakov.

Patriot, Nemecko Čítajte viac Nemecko ponúklo Slovensku po stiahnutí Patriotov podporu letectva

Slovenské ministerstvo obrany v stredu potvrdilo, že od Nemecka dostalo ponuku na spoluprácu v oblasti ochrany vzdušného priestoru SR. Dodalo, že o jej využití bude rokovať. Nemecké ministerstvo obrany informovalo o ponuke na podporu slovenskej protivzdušnej obrany prostredníctvom tzv. air policingu.

Video
MANTIS - toto nám darujú Nemci na protivzdušnú obranu
61 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NATO #armáda SR #Bundeswehr