Stoltenberg: Členské štáty súhlasia s tým, že Ukrajina sa stane členom NATO

Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom aliancie, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliančné krajiny tiež Ukrajinu podporujú v jej obrane proti ruskej ozbrojenej agresii a vytrvajú v tom tak dlho, ako to bude potrebné, dodal pred začiatkom neformálneho rokovania ministrov zahraničia NATO, ktoré sa koná v Nórsku.

01.06.2023 08:44
Jens Stoltenberg Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (83)

Na otázku, či sa postoj aliancie nezmenil po tom, ako sa objavujú informácie o ukrajinských cezhraničných útokoch, odpovedal: „Naša pozícia je rovnaká, ako na začiatku vojny, Ukrajina má právo brániť sa.“ Ruská metropola Moskva taktiež tento týždeň čelila rozsiahlemu útoku bezpilotnými lietadlami.

Video
Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi? / Zdroj: USA Air Force

„Všetci spojenci sa zhodujú na tom, že Moskva nemá právo veta, pokiaľ ide o rozširovanie NATO,“ povedal Stoltenberg novinárom. Je to postoj, ktorý aliancia zastáva dlhodobo. Na tom, že Ukrajina sa stane členskou krajinou aliancie sa zhodol už summit organizácie v Bukurešti v roku 2008. Ďalší prístup NATO k brániacej sa krajine, ktorá už o vstup vlani v septembri formálne požiadala, bude kľúčovou témou júlového aliančného summitu v litovskom Vilniuse.

Video
Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ako generálny tajomník NATO rovnako dodal, keď sa vojna skončí, je potrebné zabezpečiť, aby „sa podobná ruská agresia už neopakovala“.

Hlavnými témami neformálneho rokovania ministrov zahraničia NATO sú práve vojna na Ukrajine, kolektívna obrana aliancie a finančné prostriedky pre jej zabezpečenie a Čína, uviedol už skôr Stoltenberg,

83 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #vojna na Ukrajine