Kým Ukrajina nemá F-16, potrebuje viac systémov Patriot, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajina potrebuje ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot, kým nedostane stíhačky F-16. Podľa agentúry Ukrinform to vo štvrtok na záver summitu Európskeho politického spoločenstva povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

01.06.2023 20:18
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na druhý summit Európskeho politického spoločenstva, ktorý sa koná na zámku Mimi v meste Bulboaca, zhruba 45 km od moldavského hlavného mesta Kišiňov 1. júna 2023
debata (243)

Ukrajinská obrana je podľa neho ale aj tak vďaka západným spojencom schopná zostreliť všetky ruské strely.

„Potrebujeme moderné stíhačky. Nejde len o súčasť našej protiofenzívy, ale je to aj záležitosť ochrany nášho vzdušného priestoru, logistiky a predovšetkým Ukrajincov,“ povedal Zelenskyj.

Video
Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?

„To je pre nás ťažké, pretože nemáme moderné stíhačky, a preto má na oblohe prevahu Ruská federácia,“ dodal prezident, ktorý na dodanie moderných stíhacích lietadiel vyzýva západných spojencov už niekoľko mesiacov.

Video
Biden dáva Zelenskému Patrioty. Pozrite si ich v akcii

„Kým nebudeme mať lietadlá, potrebujeme viac systémov Patriot,“ povedal Zelenskyj, podľa ktorého ide o najlepší systém na obranu ukrajinského neba.

Niekoľko európskych krajín dalo v posledných týždňoch najavo ochotu podieľať sa na sprostredkovaní dodávok lietadiel F-16, konkrétne sľuby ale v tomto ohľade zatiaľ nepadli.

Napríklad poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok uviedol, že Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov pre americké stíhačky, samo ich ale neposkytne.

„Stíhačiek F-16 nemáme dosť… Odovzdali sme naše migy – dobré lietadlá, dobré stíhačky,“ povedal poľský premiér k lietadlám MiG-29 sovietskej výroby. Tieto stíhačky odovzdalo Ukrajine aj Slovensko.

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac Ukrajina by mohla dostať až 36 stíhačiek F-16. Stroje zrejme poskytnú Dánsko a Holandsko
243 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #F-16 #Volodymyr Zelenskyj