USA ďalej obmedzujú spoluprácu s Ruskom po jeho pozastavení účasti na jadrovej dohode

Spojené štáty od štvrtka nebudú informovať Rusko o stave svojho jadrového arzenálu, prestanú umožňovať ruské inšpekcie na americkej pôde či poskytovať Moskve dáta o lete balistických rakiet.

01.06.2023 23:25
jadrová zbraň strela nuclear Foto:
Odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Jars v rámci ruských jadrových cvičení z odpaľovacieho zariadenia v Plesecku na severozápade Ruska, október 2022
debata (2)

Oznámilo to na svojom webe americké ministerstvo zahraničia. Ide o ďalšiu reakciu na februárové rozhodnutie Ruska pozastaviť účasť na dohode Nový START, ktorá obmedzovala počet aktívnych jadrových zbraní a ich nosičov.

Video
Svet sa rozpráva o atómovkách. Čo je jadrová triáda USA?

Washington krok Moskvy považuje za „právne neplatný“ a vo svetle ruského odklonu od dohody podpísanej v roku 2010 hovorí o jej „pokračujúcom porušovaní“. Na konci marca v tejto súvislosti USA odmietli Rusku oznámiť „polročnú aktualizáciu dát“, ktorú dohoda vyžaduje.

Teraz svoju reakciu stupňujú pozastavením spolupráce v ďalších oblastiach. „Od 1. júna 2023 Spojené štáty nevydávajú Rusku upozornenia vyžadované podľa dohody, vrátane aktuálnych informácií o stave a polohe… rakiet a odpaľovacích zariadení,“ uvádza americká diplomacia v tlačovej správe.

Ďalej ohlásilo koniec možnosti inšpekcií spadajúcich pod pôsobnosť Nového STARTu v USA a súčasné zrušenie amerických víz pre ruských inšpektorov. „Spojené štáty nebudú poskytovať telemetrické údaje o odpaloch“ medzikontinen­tálnych balistických rakiet a balistických rakiet vypúšťaných z ponoriek, dodáva vyhlásenie.

Washington označuje svoje kroky za primerané a zvrátiteľné opatrenia v súlade s medzinárodným právom.

Spomínanú zmluvu podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Ruský prezident Vladimir Putin jednostranné rozhodnutie pozastaviť účasť na dohode Nový START prijal vo februári, teda rok po invázii svojich vojsk na Ukrajinu.

Moskva ale zároveň oznámila, že bude ďalej dodržiavať limity zakotvené v dohovore, ktoré obmedzujú jadrové arzenály oboch mocností maximálne na 1 550 strategických jadrových zbraní a 700 medzikonti­nentálnych striel či bombardérov.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Rokovania o New START-e v tieni vojny. USA a Rusko rokovali o jadrových zbraniach
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrová dohoda