Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je 600, tvrdí Medvedev

Ruské zbrojovky tento rok vyrobili už viac ako 600 tankov, vyhlásil bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti zástupcom predsedu štátnej bezpečnostnej rady. Podobné tvrdenia nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

02.06.2023 06:45
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak gestikuluje v momente, keď zajatý ruský tank T-80 strieľa na ruské pozície v Doneckej oblasti na Ukrajine. Archívna snímka.
debata (115)

„Vo väčšine parametrov výroby vojenskej techniky, špeciálnej techniky, ničivých zbraní sme dosiahli úroveň, aká by sa nám pred časom zdala fantastická. Z pochopiteľných dôvodov nepoviem konkrétne čísla,“ povedal Medvedev podľa agentúry Interfax počas stretnutia s vojakmi na cvičisku pri Volgograde. „Áno, stále je čo zlepšiť, ale pokiaľ ide o to najdôležitejšie – muníciu, hlavňové delostrelectvo, výrobu tankov, tak čísla sú naozaj pôsobivé. Len tento rok náš priemysel vyrobil viac ako 600 tankov,“ vyhlásil.

rusko-ukrajinský konflikt, vojna, Vuhledar Čítajte viac Rusi zvárajú „Frankensteinove“ tanky. Na front posielajú aj múzejné kusy

Medvedev vyzval porovnať tieto čísla s údajmi o dodávkach západných zbraní Ukrajine. „Čosi im nasľubujú, samozrejme niečo dodajú, ale to (hovorím) len preto, aby ste pochopili rozsah (výroby ruských zbraní), aký je v súčasnosti. A to vôbec nehovorím o výrobe ničivých zbraní, ako sú rakety, a všetkého ďalšieho, čo je teraz potrebné,“ dodal.

Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že Rusko od začiatku vojny vlani vo februári prišlo už o 3 804 tankov. Holandský server Oryx zdokumentoval stratu viac ako dvoch tisícok ruských tankov, z ktorých 1 240 Ukrajinci zničili a 544 ukoristili, ostatné boli poškodené či opustené. Server však pripúšťa, že ide o čísla potvrdené snímkami či zábermi a že skutočný počet vyradených ruských tankov môže byť vyšší.

Predpokladá sa, že práve v dôsledku vysokých strát muselo Rusko pred časom nasadiť na Ukrajine aj zastarané tanky T-62 zo 60. rokov minulého storočia a médiá informovali o presune ešte starších tankov T-54 a T-55 zo skladov na Ďalekom východe na západ.

Video
Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými? / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Dokonca aj staré tanky T-55 a T-62, ktoré západní predstavitelia neberú vážne, môžu byť na bojisku vážnou hrozbou: Ich pancier je pevnejší a delá väčšie, ako tie, ktoré Ukrajina dostáva od NATO,“ napísal v dodatku k Medvedevovým výrokom o raste zbrojnej výroby populárny denník Moskovskij komsomolec.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Ruský bloger Dmitrij Levičev na začiatku mája napísal, že v Rusku sa podľa médií vyrába asi 1 200 tankov ročne, ale presné čísla o výrobe v posledných troch rokoch – rovnako ako za predchádzajúce roky – chýbajú a realita bude pravdepodobne oveľa skromnejšia. Možno totiž odhadovať, že najväčší výrobca – Uralvagonzavod – je schopný vyrobiť či modernizovať 360 tankov za rok, teda jeden kus za deň. K tomu možno pripočítať produkciu 120 tankov ročne v Omsku a prípadne opravárenský podnik v Čite, ktorý na prelome tohto a minulého roka zmodernizoval päťdesiatku tankov T-62 tempom 12 kusov za mesiac.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Medvedev #vojna na Ukrajine