Pekarová Adamová vidí Ukrajinu v NATO: Zakladajúci akt s Ruskom treba zrušiť

Ak existuje jeden národ, ktorý vstúpi do dejín tým, že zmenil geopolitickú a bezpečnostnú realitu v Európe k lepšiemu, budú to Ukrajinci, vyhlásila dnes predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová na stretnutí predsedov parlamentov členských krajín NATO vo Vilniuse. V litovskej metropole podporila aj vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Zakladajúci akt NATO-Rusko z roku 1997 musí byť zrušený, vyzvala šéfka snemovne v prejave, ktorého písomnú formu má ČTK k dispozícii.

02.06.2023 14:14
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Muž sadí slnečnice v záhrade medzi poškodeným ruským tankom a jeho vrchnou časťou v obci Velyka Dymerka v Kyjevskej oblasti na Ukrajine.
debata (136)

„Priznajme si, že formálne politické vzťahy medzi NATO a Ruskom už neexistujú,“ vyhlásila Pekarová Adamová, podľa ktorej musí byť zrušený Zakladajúci akt NATO – Rusko, ktorý upravuje vzájomné vzťahy a bezpečnosť medzi alianciou a Ruskou federáciou. „Musíme sa zdržať návratu k bežným vzťahom, pretože ruská hrozba v blízkej budúcnosti ťažko úplne zmizne,“ dodala.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu vlani 24. februára, odvtedy sa invázne sily, ktoré narazili na húževnatý ukrajinský odpor, stiahli z mnohých regiónov a v posledných mesiacoch sa hovorí o chystanej ukrajinskej protiofenzíve s cieľom dobyť späť Ruskom okupované oblasti na juhu. Západ Kyjev podporuje okrem iného dodávkami zbraní.

Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs
Video

O možnosti pristúpenia Ukrajiny k NATO sa bude rokovať na júlovom aliančnom summite práve vo Vilniuse. Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že s členstvom Ukrajiny členské štáty súhlasia a Kyjev podporujú v obrane proti ruskej agresii. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková ale zároveň zdôraznila, že do NATO nemôže vstúpiť krajina, ktorá je vo vojne. Podľa šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa by sa na summite nemalo diskutovať ani o časovom pláne pre vstup Ukrajiny do NATO.

Orbán Čítajte viac Investigatívny novinár: Orbán robí kroky proti Ukrajine. S Ruskom je tak mimo, že sa mu to môže vážne vypomstiť

Pekarová Adamová dnes v prejave tiež uviedla, že NATO reaguje na nové hrozby a chystá sa uskutočniť najradikálnejšiu zmenu vo svojej politike odstrašenia a obrany od začiatku 90. rokov minulého storočia. Spomenula okrem iného posilnenie vojenskej prítomnosti na východnom krídle aliancie, prípravy nových operačných plánov alebo zvyšovanie výdavkov na obranu jednotlivých štátov. „Uvediem čerstvý príklad z Českej republiky, kde sa teraz prerokúva návrh zákona o financovaní obrany Českej republiky. Ak bude táto legislatíva schválená, čo sa zdá byť veľmi pravdepodobné, urobí z dvoch percent HDP na obranu povinné minimum,“ oznámila.

Český minister zahraničia Lipavský: Ukrajine by som ponúkol členstvo v NATO
Video
136 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Markéta Pekarová Adamová