Zrážku vlakov v Indii neprežilo najmenej 288 osôb, stovky sú zranení. Čaputová zaslala sústrastný telegram

Pátracie a záchranné operácie na mieste železničného nešťastia v indickom štáte Urísa, ktoré si vyžiadalo vyše 280 mŕtvych a stovky zranených, skončili. S odvolaním sa na záchranárov o tom v sobotu informovali svetové agentúry. Na mieste pokračuje odpratávanie trosiek, aby mohla byť obnovená železničná doprava. V Uríse vyhlásili na sobotu štátny smútok. Prezidentka Zuzana Čaputová v tejto súvislosti zaslala indickej prezidentke Draupadí Murmúovej sústrastný telegram.

02.06.2023 19:33 , aktualizované: 03.06.2023 16:32
Vlakové nešťastie / Vlaková nehoda / Vlak / Foto:
Záchranári pracujú na mieste nehody vlakov v Balasore vo východoindickom štáte Urísa v sobotu 3. júna 2023
debata (5)

„V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala rýchle uzdravenie,“ priblížil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Do záchrannej operácie sa zapojilo dvesto sanitiek a desiatky záchranárov. „Záchranná operácia je na konci,“ povedal agentúre AFP úradník z miestneho koordinačného strediska záchrannej služby s poznámkou, že záchranári odviezli všetkých zranených a vyslobodili aj mŕtvych. Do rozsiahlej záchrannej a pátracej operácie sa zapojili stovky hasičov, policajtov, záchranárov aj členov armády.

Záchranári pracujú na mieste nehody vlakov v...
Záchranári pracujú na mieste nehody vlakov v...
+3Telá obetí na mieste nehody vlakov v Balasore...

„Do (piatočnej) 22:00 hodiny večernej sme boli schopní zachraňovať preživších. Potom už išlo len o vyťahovanie mŕtvych tiel,“ povedal agentúre AP Sudhanšu Sarangi, šéf miestneho hasičského a záchranného zboru. „Je to veľmi, veľmi tragické. Vo svojej kariére som nikdy nič podobné nevidel,“ dodal.

Záchranári podľa neho našli najmenej 280 tiel obetí, zhruba 900 ľudí bolo zranených. Indická agentúra ANI a agentúra AFP informujú o 288 obetiach, agentúra Reuters a stanica BBC uvádzajú 261 mŕtvych a stovky obetí.

Na miesto zrážky vlakov prišiel aj indický premiér Naréndra Módí, navštívil aj zranených v nemocnici. Módí pre najhoršiu železničnú nehodu v Indii v tomto storočí na sobotu zvolal mimoriadne rokovanie vlády.

„Vláda nenechá kameň na kameni, pokiaľ ide o liečbu zranených,“ uviedol Módí podľa agentúry ANI. Zrážku vlakov označil za „bolestný incident“, ktorý bude podrobne vyšetrený. „Tí, ktorí budú uznaní za vinných, budú prísne potrestaní. Železnica pracuje na obnove trate,“ dodal predseda indickej vlády.

„Som zúfalý z vlakového nešťastia v Uríse. V tejto hodine smútku sú moje myšlienky s pozostalými, kiež sa zranení čoskoro uzdravia,“ napísal už v piatok na twitteri indický premiér. Sľúbil príčiny nehody dôkladne vyšetriť a všetkým postihnutým maximálnu možnú pomoc. Každá rodina by mala podľa miestnych médií dostať približne 12-tisíc dolárov za osobu, ktorá pri nehode zomrela, vážne zranení dostanú kompenzáciu 2 500 dolárov a ľahko zranení 600 dolárov.

K nehode došlo okolo 19:00 miestneho času (15:30 SELČ) pri železničnej stanici v obci Bahanaga asi 270 kilometrov od Kalkaty. Zatiaľ nie je jasné, ako presne k nehode došlo. Podľa agentúry ANI sa zrazili dva expresné osobné vlaky a jeden nákladný.

Na záberoch z miesta bolo vidieť záchranárov, ako v poškodených vagónoch hľadajú ľudí, ktorí prežili, zatiaľ čo cestujúci volajú o pomoc alebo plačú vedľa trosiek. „Bol som na mieste a videl okolo seba krv, zlámané končatiny a zomierajúcich ľudí,“ povedal Reuters telefonicky jeden zo svedkov tragédie.

Ďalší z mužov, ktorý nehodu prežil, indickým médiám povedal, že na neho po náraze spadlo desať až 15 ľudí, a ocitol sa tak na dne ľudskej hromady. „Zranil som si ruku a tiež vzadu na krku. Keď som vyliezol z vozňa, videl som, že niekto prišiel o ruku, niekto o nohu, zatiaľ čo niekto mal zdeformovanú tvár,“ uviedol.

Indické železnice každý deň prepravia viac ako 13 miliónov cestujúcich. Každoročne sa však na železničnej sieti s dĺžkou viac ako 64-tisíc kilometrov stane niekoľko stoviek nehôd. Najhoršia z nich sa podľa BBC News odohrala v roku 1981. O život vtedy prišlo minimálne 800 ľudí.

Sústrasť rodinám obetí piatkového nešťastia vyjadrilo už mnoho politikov, okrem iného z Austrálie, Srí Lanky či Taiwanu. Na twitteri vyjadril sústrasť aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský či kanadský premiér Justin Trudeau.

Prehľad najhorších železničných nešťastí po druhej svetovej vojne

1700 obetí (26. decembra 2004, Srí Lanka) – Vlna cunami vyvolaná zemetrasením zasiahla vlak na trati medzi mestami Kolombo a Galle. Zomrelo asi 1 700 ľudí. Je to najväčšie železničné nešťastie všetkých čias.

800 obetí (6. júna 1981, India) – Po vykoľajení sa niekoľko vagónov osobného vlaku zrútilo pri meste Saharsa v indickom štáte Bihár do rieky Bagmati. Počet mŕtvych sa odhaduje na 800.

575 obetí (4. júna 1989, Rusko) – Výbuch skvapalneného plynu z poškodeného diaľkového potrubia plynovodu Západný Sibír-Ural zasiahol dva míňajúce sa osobné vlaky na Transsibírskej magistrále medzi stanicami Aša a Ulu Teljak neďaleko mesta Ufa na Urale. Z 1 218 cestujúcich ich zomrelo 575.

428 obetí (13. januára 1985, Etiópia) – Na trati Diredawa – Awaš v Etiópii sa vykoľajil rýchlik a zrútil sa do priepasti. Zomrelo 428 ľudí, vyše 500 utrpelo zranenie. Ide o najhoršie železničné nešťastie v Afrike.

383 obetí (20. februára 2002, Egypt) – Požiar, ktorý vypukol v osobnom vlaku idúcom z egyptskej metropoly Káhiry do Luxoru, si vyžiadal 383 životov.

360 obetí (9. júla 1981, Čína) – Až 360 obetí (iné zdroje uvádzajú 240, alebo 275 mŕtvych) si vyžiadala nehoda vlaku na trati medzi mestami Čcheng-tu a Kchun-ming v provincii S'-čchuan. Osobný vlak vošiel na most, ktorý sa krátko predtým zrútil kvôli zosuvu pôdy.

358 obetí (20. augusta 1995, India) – Pri zrážke dvoch rýchlikov pri meste Fírúzabád ležiacom blízko Agry v indickom štáte Uttarpradéš zomrelo 358 ľudí.

307 obetí (4. januára 1990, Pakistan) – V obci Sangi neďaleko mesta Sukkur na juhu Pakistanu narazil expresný rýchlik s 1 400 cestujúcimi do stojaceho nákladného vlaku. Zomrelo 307 ľudí.

300 obetí (29. septembra 1957, Pakistan) – Železničná nehoda v Montgomery (dnes Sahiwal) v Pakistane si vyžiadala 300 mŕtvych.

300 obetí (22. septembra 1994, Angola) – Zhruba 25 kilometrov severozápadne od mesta Lubango v Angole sa vykoľajil nákladný vlak so žulou, ktorý využívali na dopravu stovky osôb. Zahynulo 300 ľudí.

295 obetí (18. februára 2004, Irán) – Požiar a následný výbuch vykoľajených železničných vagónov nákladného vlaku prevážajúceho benzín a priemyselné chemikálie, ktoré sa dali samovoľne do pohybu, na stanici neďaleko mesta Nejšapúr v severovýchodnom Iráne, zomrelo 295 ľudí, prevažne hasičov a záchranárov.

285 obetí (2. augusta 1999, India) – Zrážka vlakov pri Gaisale neďaleko Gauhati v štáte Ásám si vyžiadala 285 obetí na životoch.

281 obetí (24. júna 2002, Tanzánia) – Zrážka osobného vlaku s nákladným na hlavnej železničnej trati v strednej Tanzánii v obci Igandu neďaleko mesta Dodoma si vyžiadala 281 mŕtvych.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #vlakové nešťastie #India