Riaditeľ CIA navštívil v tajnosti Čínu. Washington sa má obávať zhoršenia vzťahov s Pekingom

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v máji navštívil Čínu, kde svojim náprotivkom zdôrazňoval potrebu udržiavať komunikáciu medzi Washingtonom a Pekingom.

02.06.2023 20:00
William Burns Foto: ,
Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns
debata (1)

Informoval o tom v piatok denník Financial Times, ktorého zistenie následne potvrdili ďalšie médiá. Podľa denníka cesta vysokopostaveného činiteľa ilustruje hĺbku obáv tímu amerického prezidenta Joea Bidena ohľadom zhoršenia vzťahov s Čínou.

Burns je podľa médií najvyššie postaveným predstaviteľom americkej vlády, ktorý Čínu navštívil od februárového zostrelenia čínskeho balóna nad USA, ktorý americké úrady označujú za špionážne zariadenie. Washington sa teraz snaží zmierniť napätie plynúce z tohto a ďalších stretov medzi dvoma najsilnejšími ekonomikami sveta.

Video
Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón

„Riaditeľ Burns minulý mesiac cestoval do Pekingu, kde sa stretol so svojimi náprotivkami a zdôraznil, aké je dôležité udržiavať otvorené línie komunikácie prostredníctvom spravodajských kanálov,“ povedal médiám nemenovaný americký činiteľ.

Burnsov program bol tajný a CIA ani Biely dom vec oficiálne nekomentovali. Médiá podotýkajú, že prezident Biden bývalému diplomatovi a súčasnému riaditeľovi tajnej služby silne dôveruje a opakovane ho posiela na citlivé rokovania s predstaviteľmi protivníkov USA. Na sklonku roku 2021 bol Burns vyslaný do Moskvy, zatiaľ čo silnelo podozrenie ohľadom prípravy ruskej invázie na Ukrajinu.

Burnsova cesta do Pekingu nebola jediným stretnutím amerických a čínskych činiteľov v posledných týždňoch. Vo Viedni v prvej polovici mája rokoval Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan s najvyššie postaveným čínskym diplomatom Wangom I.

V piatok médiá informovali o letmom stretnutí amerického ministra obrany Lloyda Austina s jeho čínskym náprotivkom Li Šang-fuom na okraji bezpečnostného summitu v Singapure.

Americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo)... Foto: SITA/AP, Vincent Thian
Lloyd Austin / Li Šang-fu / Americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) si podáva ruku s čínskym ministrom obrany generálom Li Šang-fuom počas ich stretnutia v rámci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Dialóg Šangri-La v Singapure 2. júna 2023

Šéf Bieleho domu na májovom summite skupiny G7 uviedol, že očakáva zlepšenie vzťahov USA a Číny. Príčinu predchádzajúceho zhoršenia vtedy opísal ako „blbý balón, ktorý niesol špionážne vybavenie, ktoré by naplnilo dva nákladné vozidlá“. Už predtým Biden uviedol, že sa chce znova stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým naposledy osobne rokoval vlani v novembri.

Čína, balón, špionáž Čítajte viac Balóngate: rozhorí sa medzi USA a Čínou špionážna vojna?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #CIA #William Burns