"Turecké storočie sa začalo." Erdogan zložil prísahu, inaugurácie sa zúčastnil aj šéf NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu zložil v parlamente prísahu na ďalšie funkčné obdobie. Na slávnostnom inauguračnom ceremoniáli v prezidentskom paláci v Ankare sa zúčastnili predstavitelia takmer 80 krajín i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Erdogan, ktorý krajine vládne už dvadsať rokov, prisľúbil posilniť reputáciu Turecka vo svete, ako aj prijatie novej, inkluzívnej tureckej ústavy a zlepšenie stavu ekonomiky.

03.06.2023 14:31 , aktualizované: 20:08
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata

Po prísade pred tureckými poslancami Erdogan zamieril do ankarského mauzólea prvého tureckého prezidenta Mustafu Kemala Atatürka, ktorý pred sto rokmi založil Tureckú republiku a v krajine sa teší veľkej vážnosti.

Jeho portrét je nielen na tureckých bankovkách, okrem úradných budov visí aj v mnohých domácnostiach a za urážku jeho pamiatky hrozí podľa zvláštneho zákona o zločinoch proti Atatürkovi až tri roky väzenia.

Nová ústava a oživenie ekonomiky

Erdogan vo svojom inauguračnom prejave v sobotu prisľúbil posilniť reputáciu Turecka vo svete, ako aj prijatie novej, inkluzívnej tureckej ústavy a zlepšenie stavu ekonomiky.

„Sľubujeme, že budeme pracovať zo všetkých síl, aby sme ochránili slávu Tureckej republiky a posilnili jej reputáciu vo svete,“ povedal Erdogan.

Staronový turecký prezident Recep Tayyip... Foto: SITA/AP, Ali Unal
Recep Tayyip Erdogan Staronový turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zložil prísahu pred poslancami na svoje ďalšie funkčné obdobie 3. júna 2023 v Ankare

„Volebný proces je v súčasnosti za nami. Turecko vstúpilo na novú cestu… Začalo sa storočie Turecka,“ povedal Erdogan a zopakoval slogan svojej kampane. Tiež zopakoval, že voľby v roku 2023 považuje za „najdôležitejšie“ v novodobých dejinách krajiny.

Staronový turecký prezident taktiež v prejave vyzval tureckú opozíciu, aby rešpektovala vôľu národa. Opoziční poslanci volebnú kampaň označili za nespravodlivú a v sobotu sa počas skladania prezidentskej prísahy v parlamente nepostavili.

Erdogan Čítajte viac Expert: Erdogan nakoniec vyhrá. Voľby v Turecku boli slobodné, ale nie spravodlivé

Erdogan by mal neskôr oznámiť zloženie svojho kabinetu. Podľa miestnych médií by vládny kabinet mal pozostávať aj z jeho bývalých spolupracovníkov vrátane bývalého tureckého vicepremiéra Mehmeta Simseka.

Erdogan dosiahol v nedeľu víťazstvo v druhom kole prezidentských volieb. Jeho dvadsaťročné vládnutie Turecku sa tak predlžuje až do roku 2028. Podľa pozorovateľov bude turecký prezident naďalej zohrávať rolu sprostredkovateľa medzi Ruskom a západnými partnermi.

Erdogan (69), ktorý je prezidentom od roku 2014 a predtým bol od roku 2003 premiérom, tento rok prvýkrát nevyhral prezidentské voľby už v prvom kole. O pokračovaní jeho vlády rozhodlo až druhé kolo 28. mája, v ktorom získal 52,2 percenta hlasov.

erdogan Čítajte viac Erdogan obhájil prezidentské kreslo. Jeho vláda sa predĺži do tretieho desaťročia

Ešte pred prvým kolom zo 14. mája niektoré prieskumy dávali šancu kandidátovi opozície Kemalovi Kiliçdarogluovi. Mnohí sa domnievali, že Erdoganovi uškodí zlá ekonomická situácia, najmä rast cien, a že mu body uberie aj podľa niektorých zle zvládnutá vládna pomoc po februárovom zemetrasení.

Väčšina Turkov ale podľa analytikov opäť dala prednosť silnému vodcovi pred málo charizmatickým demokratom, napriek tomu, že Erdoganov režim potláča slobodu slova a zatvára do väzenia svojich kritikov.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Video s Erdoganom vyvolalo ďalšie špekulácie o jeho zdraví
debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan