Niekoľko základných škôl v Utahu zakázalo Bibliu kvôli "vulgarite a násiliu"

V americkom Utahu sa jeden školský obvod rozhodol zakázať Bibliu na základe toho, že údajne obsahuje prvky vulgarity a násilia.

03.06.2023 20:49
cirkev, kňaz, biblia, omša, kostol, kresťania,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Republikánska vláda v Utahu v minulom roku zakázala na školách „pornografické a neslušné“ knihy. Zákaz doteraz dopadal najmä na knihy týkajúce sa otázok sexuálnej orientácie a identity.

Bibliu vyradili zo školských knižníc konkrétne v obvode Davis, pod ktorý spadá 95 škôl. Zatiaľ sa to týkalo ale len siedmich alebo ôsmich výtlačkov. Ktoré pasáže Biblie sú údajne vulgárne a násilné, to obvod neuviedol. Jeho krok nasleduje po tom, čo stiahnutie Biblie požadoval v miestnych novinách Salt Lake Tribune jeden z rodičov. Predtým už Bibliu zo školských knižníc vyradil jeden obvod v Texase.

Zákaz Biblie na niekoľkých školách v Utahu prichádza v čase, keď sa konzervatívci v niektorých amerických štátoch usilujú o zákaz výučby o témach, ako sú práva komunity LGBT alebo rasová identita.

Niektoré knihy sa tak ocitli na čiernom zozname v Texase, Missouri, Južnej Karolíne alebo na Floride. Ťaženie proti určitým knihám sa odohráva ale aj v liberálnych štátoch, kde boli zakázané niektoré publikácie kvôli údajným prvkom rasizmu.

Vcasnokrestansky-papyrus-P.-Beatty-3-Dublin-Chester-Beaty-Library-kompr Čítajte viac Kto a za akých okolností prepisoval Bibliu? Čo sa v nej zachovalo z autorských originálov vedia odborníci
5 debata chyba
Viac na túto tému: #utah #Biblia