Ruské rakety zasiahli ukrajinské operačné letisko, na Krym útočili drony

Na celom území Ukrajiny v noci na nedeľu po niekoľko hodín znovu platil protiletecký poplach v dôsledku ruského útoku dronmi a raketami. Všetky, ktoré mierili na oblasť Kyjeva, sa tunajšej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, dve strely však zasiahli letisko v centrálnej časti Ukrajiny. Informovali o tom podľa ruskojazyčnej verzie BBC ukrajinské úrady. Úrady na Ruskom okupovanom Kryme zase oznámili, že nad polostrovom zneškodnili deväť dronov.

04.06.2023 12:12
ukrajina, dron, kyjev, šáhid Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (51)

„Štyri zo šiestich striel boli zničené. Dve však, žiaľ, zasiahli operačné letiská pri meste Kropyvnyckyj,“ povedal hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Mesto Kropyvnyckyj sa nachádza v Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v prejave v Helsinkách povedal, že len za posledných šesť mesiacov vojny zaznamenalo Rusko 100-tisíc obetí. / Zdroj: Ministerstvo zahraničia USA

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko už v noci na nedeľu uviedol, že žiadna strela nedosiahla hlavné mesto. „Všetko, čo smerovalo k mestu, protivzdušná obrana zničila,“ napísal na Telegrame.

Dva z piatich dronov iránskej výroby, vypustených Ruskom, poškodili infraštruktúru v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny, vyhlásil Ihnat.

Rakety? Lietadlá? Ukrajinci potrebujú odmínovacie tanky
Video
Kyjev žiada Washington o odmínovacie vozidlá M1150, ktoré by mu mohli pomôcť prelomiť ruskú obranu. USA ich Ukrajine zatiaľ nedodali. / Zdroj: US Army

Protiletecký poplach na území celej Ukrajiny, ktorá sa už viac ako 15 mesiacov bráni ruskej agresii, trval takmer tri hodiny.

Rusmi dosadený šéf okupovaného ukrajinského Krymského polostrova Sergej Aksjonov uviedol, že na región v noci na nedeľu zaútočilo deväť dronov. „Päť ich zostrelili sily protivzdušnej obrany, u ďalších štyroch boli použité elektronické protiopatrenia, takže sa im tiež nepodarilo zasiahnuť cieľ,“ uviedol Aksjonov.

Pri páde jedného zo strojov boli rozbité okná v troch domoch a dvoch autách v meste Džankoj, uviedol činiteľ. Miesta, kam dopadli zvyšné drony, nespresnil.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine