465. deň: Ukrajinská armáda zaznamenala v Bachmute určité zisky

Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie "ofenzívne operácie" a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny, uviedla to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Ukrajinské ozbrojené sily aj podľa šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina znovu získali časť územia severne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Dedina Berchivka je už stratená a vojaci odtiaľ odchádzajú, uviedol na Telegrame.

05.06.2023 05:55 , aktualizované: 23:36
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto:
Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v pondelok 5. júna 2023, ruské samohybné delá strieľajú na ukrajinské pozície na neznámom mieste. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda v nedeľu odrazila pokus Ukrajiny o útok v južnej časti Doneckej oblasti.
debata (1039)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 465. deň
  • Prigožin zverejnil video ruského dôstojníka, ktorý sa priznal, že strieľal po žoldnieroch
  • Na diaľnici v ruskej Kalužskej oblasti spadli ráno dva drony
  • Podľa Prigožina ukrajinská armáda znovu získala časť územia severne od mesta Bachmut
  • Aj námestníčka ukrajinského ministra obrany uviedla, že Ukrajinská armáda zaznamenala v Bachmute určité zisky
  • Ruskí partizáni tvrdia, že získali kontrolu nad jednou obcou v Belgorodskej oblasti
  • Zelenskyj ocenil úspechy ukrajinských vojakov pri Bachmute, Biden im drží palce
  • Na ruskom území zaznel falošný Putinov prejav, nabádajúci na evakuáciu a mobilizáciu
  • Ukrajinská protiofenzíva ešte nezačala, tvrdí Kyjev
  • EK predĺžila obmedzenia dovozu 4 agrokomodít z Ukrajiny do 15. septembra
Ticho, prosím. Oznámenie začiatku protiofenzívy? Nič nebude
Video
pohreb, ukrajina Čítajte viac 464. deň: Zelenskyj: Ruské zbrane a nenávisť každý deň berú a ničia životy ukrajinských detí

23:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil ukrajinských vojakov za ich postup pri zničenom meste Bachmut na východe. Rusko v pondelok zverejnilo tvrdenie, že v nedeľu odrazilo rozsiahly útok ukrajinskej armády na piatich miestach frontu na juhu Doneckej oblasti. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Za týchto okolností a protirečivých vyhlásení pricestoval do Kyjeva na dvojdňové rozhovory mierový vyslanec pápeža Františka, taliansky kardinál Matteo Zuppi. „Dobrá práca, bojovníci! Vidíme, ako hystericky Rusko reaguje na každý krok, ktorý tam urobíme, a na všetky pozície, ktoré dobyjeme. Nepriateľ vie, že Ukrajina zvíťazí,“ povedal Zelenskyj vo videoodkaze na sociálnych sieťach.

Ukrajina vyhlasuje, že sa pripravuje na veľkú ofenzívu zameranú na znovudobytie svojho územia, ktoré okupuje Rusko, ale že neoznámi, keď sa ofenzíva už začne. V nedeľu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov zverejnil tajuplný tvít a citoval v ňom text zo skladby Enjoy the Silence (Vychutnajte si ticho) od britskej hudobnej skupiny Depeche Mode. Napísal: „Words are very unnecessary/They can only do harm.“ – Slová sú zbytočné/Môžu len ublížiť.

Americký prezident Joe Biden v pondelok zaželal Ukrajine všetko najlepšie v očakávanej protiofenzíve. Na otázku agentúry AFP, či si Biden myslí, že ukrajinská protiofenzíva bude fungovať, prezident odpovedal tichým zdvihnutím ruky a prekrížením prostredníka s ukazovákom.

23:08 Spojené štáty chcú poskytnúť Ukrajine ďalších 37 miliónov dolárov na posilnenie jej kybernetickej bezpečnosti. Táto téma bola predmetom Americko-ukrajinského kybernetického dialógu, ktorý sa uskutočnil pred niekoľkými dňami v estónskom Tallinne. Delegácia USA počas akcie potvrdila svoju pokračujúcu pripravenosť podporiť kybernetickú obranu Ukrajiny. Referuje o tom web eurointegrati­on.com.ua.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí doterajšia pomoc USA na podporu kybernetickej bezpečnosti Ukrajiny, ktorá sa od vypuknutia vojny vyšplhala na 82 miliónov dolárov, pomohla posilniť schopnosť Ukrajiny odhaľovať, kontrolovať a reagovať na kybernetické incidenty a hrozby, ako aj poskytnúť podporu pri ochrane kritických sietí a digitálnej infraštruktúry.

22:44 Európska komisia (EK) predĺžila do 15. septembra platnosť dohody s piatimi štátmi EÚ susediacimi s Ukrajinou vrátane Slovenska. Na jej základe môžu zakazovať predaj niektorých agrokomodít z Ukrajiny na svojom území, aby chránili domácich poľnohospodárov. Vyplýva to z pondelkového oznámenia EK, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko argumentujú, že liberalizácia obchodu s Ukrajinou zavedená EÚ priniesla prílev lacnejších ukrajinských obilnín. Dôsledkom je deformácia situácie na domácom trhu, keďže lokálna produkcia sa stala nerentabilnou.

EK, ktorá dohliada na obchodnú politiku EÚ, umožnila týmto krajinám stanoviť obmedzenia na dovoz štyroch agrokomodít – pšenice, kukurice, repkových a slnečnicových semien. Výnimka mala pôvodne platiť do pondelka 5. júna.

Tieto obilniny možno stále vyvážať do iných členských štátov EÚ alebo mimo Únie a dohoda umožňuje ich tranzit cez dotknutú päticu krajín. „Tieto opatrenia sú naďalej potrebné na obmedzené obdobie vzhľadom na výnimočné okolnosti vážnych logistických prekážok a obmedzenej kapacity skladovania obilia pred žatvou, ktoré nastali v piatich členských štátoch,“ uviedla EK v pondelkovom oznámení.

Slovenský minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš minulý utorok na zasadnutí s rezortnými partnermi v Bruseli uviedol, že dotknuté štáty požadujú aj finančnú podporu zo strany EÚ. EK poľnohospodárom z uvedených piatich krajín prisľúbila program finančných kompenzácií vo výške 100 miliónov eur.

22:26 Rusko pravdepodobne začalo spätne vykupovať náhradné diely pre tanky a rakety, ktoré predtým Moskva vyviezla do Mjanmarska a Indie. Referuje o tom web asia.nikkei.com odvolávajúci sa na analýzu údajov o colnom odbavení.

Ukrajina Rusko vojna Charkov útok uarus Čítajte viac Moskva spätne vykupuje z Mjanmarska a Indie diely pre tanky a rakety

21:50 Ozbrojená skupina Ruský dobrovoľnícky zbor tvrdí, že získala pod svoju kontrolu obec Novaja Tavolžanka v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov priznal, že ruské vládne zložky sa do obce kvôli ostreľovaniu nemôžu dostať. Informoval o tom vo svojom ruskojazyčnom vydaní web BBC News.

Údajné ovládnutie obce, ktorá má približne 5000 obyvateľov, ohlásila milícia vo videu na komunikačnej platforme telegram. „Novaja Tavolžanka ďalej nezaujíma regionálne ani federálne úrady. Jediné zastúpenie v opustenej obci má Ruský dobrovoľnícky zbor,“ uviedlo zoskupenie v komentári k videu, ktoré ukazuje dvoch ozbrojených mužov stojacich na pustej ulici s práporom milície.

Súdiac podľa dnešného vyjadrenia gubernátora Belgorodskej oblasti väčšina obyvateľov z obce utiekla. Gubernátor dnes zároveň priznal, že úrady nemajú možnosť zistiť, aká je v Novej Tavolžanci aktuálna situácia. „Dnes tam zatiaľ nemôžeme vstúpiť. Vieme, že tam je podľa šéfa okruhu zhruba 100 ľudí, ale ostreľovanie nám v posledných dvoch dňoch neumožňuje informáciu spresniť,“ citovala BBC jeho vyjadrenie zverejnené na sociálnej sieti VKontakte.

20:44 Ukrajina má dostatok zbraní na začatie očakávanej protiofenzívy, uviedol v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Ukrajina podľa neho potrebuje v boji proti ruským inváznym silám zvíťaziť, aby mohla vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

Kuleba sa v rozhovore pre agentúru Reuters vyhol odpovedi na otázku, či sa plánovaná ukrajinská protiofenzíva už začala. Povedal, že najdôležitejšie nie je, kedy sa začala, ale že sa skončí víťazstvom Ukrajiny.

Šéf ukrajinskej diplomacie dodal, že po tom, ako niektorí spojenci Kyjeva súhlasili s výcvikom ukrajinských pilotov na obsluhu amerických stíhačiek F-16, je ďalším veľkým cieľom Ukrajiny vstup do NATO.

„Už sme odomkli všetky zbrane… Už nezostáva nič veľké, o čo by sme mohli bojovať,“ uviedol. „Členstvo v NATO nezastaví túto vojnu, ale zastaví ďalšie vojny… Preto je najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť v regióne, dostať sa do momentu, keď sa Ukrajina stane členom NATO,“ dodal. Zároveň si uvedomuje, že členstvo Ukrajiny v Aliancii bude „pravdepodobne“ možné až po ukončení rusko-ukrajinského konfliktu.

20:12 Európska únia v pondelok oznámila, že v súvislosti s uväznením ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu uvalila sankcie na deväť ruských občanov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Neskutočne tvrdý trest odňatia slobody jasne dokazuje politické zneužitie ruského súdnictva na potlačenie občianskej spoločnosti a nezávislých hlasov vystupujúcich proti nezákonnej ruskej agresívnej vojne voči Ukrajine,“ uviedol vo vyhlásení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Sankcie sa vzťahujú na námestníka ministra spravodlivosti, sudcov a na vysokého väzenského predstaviteľa „zodpovedného za ponižujúce zaobchádzanie, ktoré viedlo k značnému zhoršeniu zdravotného stavu Kara-Murzu“, uvádza sa vo vyhlásení.

Súčaťou sankcií je zákaz vstupu do krajín EÚ, prechod cez ich územie a zmrazenie majetku. Obdobné sankcie v súvislosti s odsúdením popredného kritika Kremľa zaviedli nedávno aj Británia a Litva.

Štyridsaťjedenročný Kara-Murza bol v apríli v Rusku odsúdený za vlastizradu a za kritiku vojny rozpútanej Ruskom voči Ukrajine na 25 rokov väzenia s najvyšším stupňom stráženia. Proti rozsudku sa Kara-Murza odvolal. Ide o nateraz najprísnejší trest ruskému opozičnému predstaviteľovi za posledné roky.

19:35 Nemecko neplánuje dodať Ukrajine strely s plochou dráhou letu Taurus, ale „možno prehodnotí svoj postoj" v otázke poskytnutia moderných západných bojových lietadiel. Uviedol to v pondelok pre rozhlasovú stanicu Deutsche Welle nemecký minister obrany Boris Pistorius. „Teraz sme vo fáze prehodnotenia a preskúmania, čo je možné a čo chceme a môžeme urobiť. A myslím si, že sa rozhodneme v priebehu najbližších dvoch týždňov," povedal Pistorius. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Pistorius zároveň poznamenal, že vynucovať si okamžité prímerie medzi Kyjivom a Moskvou zastavením dodávok zbraní pre Kyjiv „nie je riešením". Rusko najprv musí stiahnuť všetky svoje sily z Ukrajiny, inak takéto prímerie bude fakticky znamenať úspech Ruska. „Ukrajina je suverénna krajina a ona sa musí rozhodnúť, kedy nadíde čas na vyjednávania," povedal nemecký minister obrany.

19:00 Čečenskí hrdlorezi ho volali na „férovku“, ruskí vojaci pálili na jeho žoldnierov, keď im predtým mínovým poľom odrezali ústupovú cestu. Jevgenij Prigožin, zakladateľ súkromnej armády vagnerovcov, si v Rusku narobil priveľa nepriateľov. Mnohí z nich by sa ho najradšej zbavili. Najnovšie ruskému vojenskému veleniu hodil rukavicu zajatím vysokého dôstojníka regulárnej armády.

Putin, Kadyrov, Prigožin Čítajte viac Kto zabije Prigožina? Putinov kuchár si zavaril

18:42 Ruské tvrdenia o zmarení veľkej vojenskej ofenzívy ukrajinskej armády sú snahou o odvrátenie pozornosti od ruských strát pri Bachmute. Referuje o tom britský web The Guardian s odvolaním sa na námestníčku ministra obrany Hannu Maľarovú.

Tá potvrdila, že v niektorých oblastiach ukrajinské sily prechádzajú k „útočným akciám“, čo zvýšilo špekulácie, že sa blíži začiatok protiofenzívy ukrajinskej armády.

„Čo sa deje teraz? Pokračujeme v obrane, ktorá sa začala 24. februára 2022. Obranná operácia zahŕňa všetko, vrátane protiofenzívnych akcií. Preto v niektorých oblastiach prechádzame do útočných akcií. Predovšetkým smer Bachmut zostáva epicentrom nepriateľstva. Tam sa pohybujeme po dosť širokom fronte. Sme úspešní. Obsadzujeme dôležité výšiny. Nepriateľ je v defenzíve a chce si udržať svoju pozíciu,“ poznamenala Maľarová na Telegrame.

18:10 Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie „ofenzívne operácie“ a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny. V pondelok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Bachmut v Doneckej oblasti ostáva epicentrom bojov, spresnila Maľarová. „Dosahujeme určité úspechy… Na juhu je nepriateľ v defenzíve,“ dodala.

Dobytie Bachmutu 20. mája po mesiacoch krutých bojov oznámil šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Kyjev úplné dobytie tohto mesta poprel. Prigožin minulý týždeň oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už z Bachmutu stiahli a pozície odovzdali ruskej armáde. V pondelok uviedol, že ukrajinské sily zaznamenali pri Bachmute určité zisky.

Maľarová tiež povedala, že Rusko „aktívne šíri informácie o protiofenzíve, aby odviedlo pozornosť od porážok pri Bachmute“. Bachmut podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva však tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.

17:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Kyjeve stretol s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. TASR o tom informuje podľa britskej spravodajskej stanice Sky News a denníka The Guardian.

Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram napísal, že so šéfom britskej diplomacie diskutoval o dôležitých záležitostiach vrátane ukrajinského mierového plánu či očakávaniach Kyjeva od júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse.

Zároveň poďakoval Británii za pokračujúcu podporu. Pripomenul, že v uplynulých týždňoch rokoval s britským premiérom Rishim Sunakom a podarilo sa im dosiahnuť „dôležité dohody“.

Zelenskyj tiež ocenil, že Spojené kráľovstvo poskytne výcvik ukrajinským pilotom na obsluhu amerických stíhačiek F-16. Cleverly navštívil Kyjev vlani v novembri. Povedal, že teraz „vidí v meste viac života“.

17:29 Takmer jedna tretina z 50 195 proti­leteckých krytov, ktoré ukrajinské úrady skontrolovali do pondelka, bola zatvorená alebo nevhodná na použitie. Oznámilo to na komunikačnej platforme Telegram ukrajinské ministerstvo vnútra. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinská polícia, Štátna služba pre núdzové situácie a miestne úrady doteraz skontrolovali 79 percent všetkých krytov na Ukrajine. Z doteraz skontrolovaných krytov bolo 11 644 (23 %) nevhodných na použitie a 4 679 (9 %) bolo zatvorených.

V ukrajinskom hlavnom meste úrady doteraz skontrolovali 2 156 protile­teckých krytov, čiže 48 percent z celkového počtu. Doterajšie výsledky ukázali, že 804 (37 %) bolo nevhodných na použitie a 137 (6 %) bolo zatvorených. Prvého júna počas ruského útoku na Kyjev traja civilisti zomreli, keď sa snažili dostať do krytu, ktorý však bol zatvorený.

16:20 Generálni riaditelia leteckých spoločností na zasadnutí Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) uviedli, že v dohľadnej budúcnosti neočakávajú nijaké zmeny v obmedzeniach letov v ruskom vzdušnom priestore. „Nemyslím si, že to bude možné, takže s tým budeme musieť žiť," povedal pre CNN o myšlienke otvorenia ruského vzdušného priestoru v blízkej budúcnosti generálny riaditeľ IATA Willie Walsh. Šéf IATA dodal, že pre opätovné otvorenie ruského vzdušného priestoru je potrebné ukončenie vojny a mier na Ukrajine.

Ruský vzdušný priestor je uzavretý pre všetky komerčné letecké spoločnosti od začiatku invázie na Ukrajinu. Nemožnosť letieť cez Rusko predlžuje cestu z Európy do Ázie o dve až tri hodiny, povedal generálny riaditeľ spoločnosti Air France KLM Benjamin Smith.

15:50 Ukrajina je „veľmi dobre pripravená“ na protiofenzívu proti Rusku, no je „príliš skoro“ na rozhovory o očakávaných výsledkoch. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley.

„Sú vo vojne, ktorá je existenčnou hrozbou pre samotné prežitie Ukrajiny a má väčší význam pre zvyšok sveta – pre Európu, pre Spojené štáty, ale aj pre celý svet,“ povedal Milley počas rozhovoru pre CNN, ktorý sa uskutočnil vo francúzskej Normandii. Milley, ktorý tento rok odchádza do dôchodku, sa nachádza v Normandii, aby si pripomenul 79. výročie vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny.

Spojené štáty a ich spojenci už mesiace pomáhajú vyzbrojiť Ukrajinu do protiofenzívy. Vojna sa medzitým začala vkrádať aj do Ruska, keďže v Moskve zaútočili podozrivé ukrajinské drony a v Belgorodskej oblasti viackrát nastalo ostreľovanie.

Na otázku, či by takéto útoky znamenali riziko eskalácie konfliktu, Milley odpovedal, že riziko eskalácie je „vždy“ a je to niečo, čo Spojené štáty „veľmi pozorne“ sledujú.

15:35 Ukrajinské ozbrojené sily znovu získali časť územia severne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Uviedol to šéf ruskej žoldnierskej organizácie Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin. Dedina Berchivka je už stratená a vojaci odtiaľ odchádzajú, uviedol Prigožin vo videospráve na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom portál cnn.com.

Ozbrojenci z Vagnerovej skupiny sú v záverečnej etape ukončenia ich stiahnutia sa z Bachmutu po tom, ako mesto obsadili. V posledných týždňoch pritom Ukrajina podniká s určitými úspechmi protiofenzívy severne a južne od mesta.

15:20 V Európskom parlamente sa začalo dvojdňové podujatie s názvom „Deň po tom“, na ktorom sa stretáva viac ako 200 aktivistov ruskej opozície a občianskej spoločnosti, aby diskutovali o podpore Európskej únie (EÚ) pre ruské demokratické sily. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Kremeľ, Moskva, Čítajte aj Rusko po Putinovi? Chodorkovskij: Tento režim by mal byť zničený

15:05 Prieskumy verejnej mienky ukázali mimoriadne negatívny posun v niektorých európskych krajinách o tom, kto je zodpovedný za vojnu na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na prieskum mimovládnej organizácie Globsec, spomedzi vybraných štátov Európskej únie je alarmujúca situácia predovšetkým v Bulharsku a na Slovensku.

Spomenutá organizácia vykonala prieskum v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy, pričom jeho výsledky porovnala s podobným prieskumom uskutočneným pred rokom. Štúdia zahŕňala Poľsko, Litvu, Lotyšsko, Česko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko a Slovensko.

V priebehu roka sa vo väčšine skúmaných krajín zvýšil alebo takmer nezmenil podiel tých, ktorí súhlasia s tým, že za útok na Ukrajinu je primárne zodpovedné Rusko.

V minulom roku bola len jedna krajina, kde tento názor podporila menej ako polovica občanov – Maďarsko (48 %). Maďarská spoločnosť dnes výrazne zmenila názor, v neopodstatnený útok Ruska verí viac ako polovica Maďarov – 54 %.

V Bulharsku a na Slovensku sa však situácia rapídne zmenila. V Bulharsku kleslo presvedčenie v ruskú vinu za útok na Ukrajinu z 50 % na 46 %, zatiaľ čo na Slovensku je zmena ešte markantnejšia, keďže toto číslo kleslo z 51 % na 40 %, čo je najmenej spomedzi skúmaných krajín.

14:30 V éteri ruskej Rostovskej, Belgorodskej a Voronežskej oblasti zaznel falošný prejav ruského prezidenta Vladimira Putina nabádajúci miestnych obyvateľov k evakuácii do hĺbky Ruska kvôli „vpádu ukrajinských ozbrojených síl“. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa štátnych agentúr všetko označil za dielo hackerov, ktorí do vysielania pustili falošnú „Putinovu reč“, kým sa podarilo situáciu vo vysielaní opäť dostať pod kontrolu. Prejav sa ďalej šíri v podobe videa po sociálnych sieťach.

Putin Čítajte aj Putinov hlas znepokojil Rusov

14:15 Ukrajinské ozbrojené sily údajne vypálili za posledných 24 hodín na ruskú Belgorodskú oblasť 650 striel. Tvrdí to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, uvádza TASR na základe správy denníka The Guardian.

Gladkov už predtým v pondelok uviedol, že v oblasti horelo bližšie nešpecifikované energetické zariadenie. Požiar podľa jeho slov spôsobila bomba zhodená dronom. K nijakým zraneniam ani obetiam však podľa jeho slov nedošlo a v oblasti neboli obmedzené ani žiadne služby.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pondelňajšej správe tvrdí, že nálety a ostreľovanie Belgorodskej oblasti sa v ostatnom čase stávajú čoraz viac ústredným bodom kritiky namierenej voči ruskému vojenskému vedeniu.

Známi ruskí vojenskí blogeri odsudzujú Moskvu aj za to, že dôsledne neinformuje verejnosť o aktuálnej situácii v Belgorodskej oblasti

13:45 Ukrajina si v Rusku údajne vybudovala sieť agentov a sympatizantov, ktorí sa snažia vykonávať sabotážne akcie proti ruským cieľom, a začala im taktiež poskytovať bezpilotné lietadlá na vykonanie útokov. Pre spravodajský web CNN to uviedlo viacero ľudí oboznámených s americkými spravodajskými službami.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte aj CNN: Ukrajina vytvorila v Rusku sieť sabotážnych agentov a dáva im drony na útočenie

13:27 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zatkla troch členov ruskej siete špiónov pôsobiacich v Dnipropetrovskej, Vinnyckej a Odeskej oblasti. Podľa SBU sa ruská sieť agentov usilovala zhromažďovať spravodajské informácie o rozmiestnení síl ukrajinskej armády, o jej zbraniach a zložení personálu. Agenti dostávali do 500 dolárov za každú splnenú úlohu v závislosti od „dôležitosti“ a „kvality“ ich práce.

Ruský agent v Dnipropetrovskej oblasti, ktorý vystupoval pod krycím menom Hrom, sa vydával za nezamestnaného v meste Kryvyi Rih. Nachádzal si krátkodobé zamestnania v blízkosti kritických zariadení, takže podľa SBU mohol zostaviť schémy obranných línií a identifikovať miesta, kde bola uskladnená technika a munícia.

Ďalší agent v Odeskej oblasti získal kódy, ktoré slúžia na voľný pohyb po meste počas zákazu vychádzania, uviedla SBU. Jeho úlohou údajne tiež bolo zisťovať súradnice vojenských zariadení v regióne. Špión vo Vinnyckej oblasti sa podľa SBU pokúsil určiť súradnice Veliteľstva vzdušných síl a jednotiek Národnej gardy.

13:13 Ukrajinská armáda dala podľa médií najavo, že ešte nezačala očakávanú veľkú protiofenzívu, ktorej odrazenie už však ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských médií tiež varovala pred psychologickými operáciami nepriateľa.

Ruské ministerstvo obrany v noci na dnes oznámilo, že Ukrajina v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily podľa neho však v snahe prelomiť ruskú obranu neboli úspešné a prišli o techniku a tiež o viac ako 250 vojakov. Ministerstvo dokonca uviedlo, že obranu osobne na jednom z úsekov frontu riadil náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov.

„Nemáme takéto informácie a nekomentujeme falošné správy akéhokoľvek druhu,“ povedal agentúre Reuters hovorca ukrajinského generálneho štábu. "Vojna pokračuje. Až do úplného víťazstva, "vyhlásil podľa agentúr tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Stredisko ukrajinských ozbrojených síl pre strategickú komunikáciu podľa agentúry Unian varovalo pred rozsiahlou psychologickou operáciou nepriateľa, zahŕňajúcou aj šírenie predtým pripravených fotografií a videonahrávok zabitých, zranených a zajatých ukrajinských vojakov a zničenej vojenskej techniky ako dôkazov „porážky“ ukrajinské protiofenzívy, a to dokonca aj v prípade, že k protiútoku nedôjde. Ruským cieľom je zmiasť verejnosť, otriasť morálkou ukrajinských vojakov a tiež prinútiť západných partnerov k pochybnostiam, aby znížili svoju kľúčovú podporu Ukrajine, upozornilo stredisko.

13:00 Útoky a ostreľovanie pohraničia v ruskej Belgorodskej oblasti sa čoraz viac stávajú ohniskom kritiky voči ruským vojenským elitám. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine konštatuje, že prominentní vojenskí blogeri využili útoky na kritiku ruského ministerstva obrany za to, že nefinancuje dobrovoľníkov na svojich hraniciach a rokuje s proukrajinskými skupinami. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte aj Útoky na Belgorodskú oblasť sú čoraz viac centrom kritiky ruských vojenských elít

12:33 Ruská propaganda často používa naratívy, ktorých cieľom je vždy dať konkrétnej skupine ľudí to, čomu už dávno sama verí. Ako upozorňuje polícia na sociálnej sieti, hlavným zámerom tejto propagandy je osloviť nerozhodných, tak, aby si povedali, že „radšej budú neutrálni“, pretože „kto vie, kde je pravda“.

12:10 Rusko pozitívne hodnotí vyhlásenie Spojených štátov o pripravenosti na dialóg s Ruskom ohľadom kontroly jadrových zbraní. Podľa agentúry Interfax to dnes uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na slová poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, podľa ktorého je vláda amerického prezidenta Joea Bidena otvorená diskusiám na túto tému s Moskvou a tiež s Pekingom.

„Ide o dôležité a pozitívne vyhlásenie pána Sullivana. Samozrejme očakávame, že bude podporené faktickými krokmi diplomatickou cestou. Potom možno zvážiť navrhované formáty dialógu,“ povedal novinárom Peskov s tým, že Rusko zostáva rozhovorom otvorené. Nutné je však podľa neho „najprv pochopiť, ako je tento návrh formulovaný“.

Sullivan v piatok vyhlásil, že USA budú dodržiavať limity jadrových zbraní stanovené v zmluve Nový ŠTART, ktorá je považovaná za posledný významný rusko-americký dohovor o kontrole jadrových zbraní. Podmienkou podľa neho je, že Moskva bude robiť to isté.

11:55 Ruská polícia zatkla viac než sto ľudí, ktorých vyšli v nedeľu do ulíc pri príležitosti pripomienky 47. narodenín ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, uviedla tamojšia nezávislá ľudskoprávna monitorovacia skupina OVD-Info. TASR o tom informuje v pondelok na základe správy agentúry Reuters.

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 ruské úrady tvrdo zasahujú proti akýmkoľvek prejavom nesúhlasu s vojnou či vládnucim režimom.

Skupina OVD-Info vo vyhlásení spresnila, že 109 ľudí bolo v nedeľu zadržaných v 23 ruských mestách.

„Som proti vojne, preto ma zadržali spolu s mojím maloletým dieťaťom,“ povedala novinárom v Petrohrade jedna z účastníčok demonštrácie.

11:38 Belgicko požiada Ukrajinu o vysvetlenie správ, podľa ktorých použili proukrajinské milície pušky vyrobené v Belgicku na boj proti ruským jednotkám na západe Ruska za hranicou s Ukrajinou. S odvolaním sa na vyjadrenie belgického premiéra Alexandra De Crooa o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Americký denník The Washington Post v sobotu uviedol, že milície, ktoré v máji rozpútali strety v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, použili zahraničné zbrane vrátane českých pušiek BREN alebo belgických FN SCAR.

Milície pri nájazde, ku ktorému sa prihlásila ozbrojená skupina Legia Sloboda Rusku, použili podľa listu tiež americké obrnené vozidlá MRAP. Dve z nich pochádzali z USA a jedno z Poľska, uviedol denník.

„Naše ministerstvo obrany a jeho spravodajské služby začali vyšetrovanie a žiadajú o informácie, aby zistili, čo presne sa stalo,“ povedal De Croo v belgickom rozhlase Radio 1.

„Európske zbrane sú na Ukrajinu dodávané pod podmienkou, že budú použité na ukrajinskom území za účelom obrany tohto územia. A my máme zavedené prísne kontroly, ktoré dohliadajú na to, aby to tak bolo,“ dodal.

11:15 V rámci psychologickej podpory pre ukrajinských vojakov v boji proti Rusku vyškolila Británia viacero vojenských kaplánov z Ukrajiny, informuje v pondelok TASR na základe správy agentúry DPA.

Skupina zatiaľ desiatich duchovných sa počas dvojtýždňového výcviku naučila poskytovať vojakom na bojisku pastoračnú starostlivosť, duchovnú podporu a morálne vedenie, uviedla v pondelok britská vláda. Prvý kurz tohto typu sa uskutočnil na žiadosť ukrajinských ozbrojených síl.

V rámci ukrajinskej armády je veľký dopyt po pastoračnej starostlivosti, uviedol generálny kaplán britských ozbrojených síl Michael D. Parker.

„Týchto duchovných ich viera nabáda k tomu, aby aj neozbrojení vykročili smerom k nepriateľovi a postarali sa tak o ľudí každého vierovyznania,“ dodal programový riaditeľ výcviku reverend Robin Richardson, podľa ktorého vojenskí kapláni „robia všetko pre to, aby poskytli vojakom nádej“.

10:55 Líder Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zverejnil video s výsluchom ruského dôstojníka, ktorého prinútili sa na kameru ospravedlniť a priznať, že „z osobného nepriateľstva“ strieľal v opitosti po žoldnieroch. Incident sa podľa Prigožinovej firmy stal už minulý mesiac. Prigožin je v dlhodobom konflikte s vedením ruského ministerstva obrany. Pár dní predtým sa sťažoval na zamínovanú cestu, po ktorej sa vagnerovci sťahovali.

Prigožin Čítajte aj Prigožin zverejnil video s ruským dôstojníkom, ktorý vraj strieľal po žoldnieroch

10:45 Na proruských kanáloch na sociálnych sieťach sa hovorí o rastúcej aktivite ukrajinskej armády na fronte v okolí Vuhledaru.

Hovoria o vyhrotenej situácii v úseku frontu Vuhledar – Velyka Novosilovka, teda zhruba 40 až 50 kilometrov juhozápadne od Donecka a 85 kilometrov severne od Mariupolu. Napríklad veliteľ síl doneckých separatistov Alexander Chodakovskij v rozpore s tvrdením ruského ministerstva obrany na telegrame uviedol, že až desať ukrajinských motorizovaných jednotiek úspešne postúpilo v smere na Zolotu Nyvu a Novodonecke, pričom vstúpili na okraj tejto obce juhozápadne od Vuhledaru. „Nepriateľovi sa nás podarilo dostať do ťažkej pozície. Situácia sa vyvíja,“ napísal Chodakovskij.

10:20 Viac ako 3 500 ruských vojakov a štyri desiatky lodí sa zúčastňujú na cvičení Baltskej flotily v Kaliningradskej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičenie, ktoré sa začalo v pondelok, potrvá do 15. júna, dodalo. Kaliningradská oblasť je najzápadnejšia časť Ruska, leží medzi Poľskom a Litvou na pobreží Baltského mora.

Taiwan / Loď / Navy / Lietadlo / P3C / Radar / Čítajte aj Ruská Baltská flotila začala cvičiť s desiatkami lodí v Kaliningradskej oblasti

10:10 Rusko útočilo v priebehu mája na Ukrajine viac než 300-krát s tzv. kamikadze dronmi, vyplýva z odhadov britských tajných služieb. Išlo pritom o doposiaľ „najintenzívnejšie využitie týchto zbraní,“ uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany v Londýne.

Rusko sa podľa britského rezortu obrany týmto spôsobom pokúša prinútiť Ukrajinu k nasadeniu drahších a modernejších zbraní protivzdušnej obrany.

„Je však nepravdepodobné, že bolo Rusko nejak zvlášť úspešné: Ukrajina neutralizovala najmenej 90 percent prichádzajúcich dronov, väčšinou svojou staršou a lacnejšou protivzdušnou obranou a elektronickými rušičkami,“ podotklo ministerstvo v Londýne.

Takéto hodnotenie podľa neho platí aj pre ďalší pravdepodobný ruský cieľ: útoky na ukrajinské ozbrojené sily ďaleko za frontovou líniou.

„V dôsledku nedostatočných procesov pri vyhľadávaní cieľov je Rusko rovnako ako predtým veľmi neefektívne, pokiaľ ide o zasahovanie takýchto dynamických cieľov na diaľku,“ dodalo britské ministerstvo obrany, ktoré od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine denne zverejňuje správy o dianí na bojisku.

9:58 Taliansky kardinál Matteo Zuppi, ktorého pápež František poveril mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine, dnes začne dvojdňovú návštevu Kyjeva. Uviedol to v dnešnom vyhlásení Vatikán, podľa ktorého sa vyslanec chce informovať o postojoch ukrajinskej strany.

„Ide o iniciatívu, ktorej hlavným cieľom je dôkladne vypočuť ukrajinské úrady ohľadom možných spôsobov dosiahnutia spravodlivého mieru a podporiť gestá ľudskosti, ktoré pomôžu zmierniť napätie,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na serveri Vatican News.

9:32 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok zúčastní na cvičeniach nemeckého námorníctva, ktoré budú prebiehať v pobrežných vodách Baltského mora. Navštívi veliteľstvo námorných síl v severonemeckom prístave Rostock a následne bude sledovať manévre z paluby fregaty Mecklenburg-Vorpommern, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Kancelár bude sledovať, ako budú plniť stanovené úlohy ponorka, korveta a mínolovka nemeckého námorníctva, ale aj francúzske tankovacie plavidlo Somme a španielska Fregata Álvaro de Bazán. Do cvičení sa zapoja aj nemecké stíhačky Eurofighter a Tornado.

Agentúra DPA pripomína, že na začiatku roka 2023 prebralo Nemecko vedenie nad jednotkami rýchleho nasadenia Severoatlantickej aliancie, ktorých súčasťou sú aj plavidlá nemeckého námorníctva operujúce v Baltskom mori.

Fregata Mecklenburg-Vorpommern je zároveň vlajkovou loďou tzv. Jednotiek veľmi rýchlej reakcie (VTJF) NATO, ktoré boli vytvorené už počas prvej ukrajinskej krízy v roku 2014 a sú kľúčovou súčasťou odstrašujúcej stratégie voči Rusku, píše DPA.

9:20 Britská televízna stanica získala dokumenty, ktoré údajne dokazujú, že Irán predáva Rusku muníciu pre boje na Ukrajine. Ide o kontrakty na dodávky streliva a ďalšieho vojenského vybavenia v hodnote takmer dva milióny dolárov.

Iránsky dron Čítajte viac Granáty, munícia i rakety. Irán predal Rusku muníciu pre vojnu na Ukrajine

8:21 Ruské jednotky pokračujú v útočných akciách pri východoukrajinských mestách Bachmut a Marjinka, uviedol dnes v pravidelnom rannom hlásení o situácii na fronte ukrajinský generálny štáb. Nočné oznámenie Ruska o začiatku ukrajinskej protiofenzívy ukrajinské velenie ani iní predstavitelia doteraz nijako nekomentovali. Podľa ruskojazyčného servera BBC nie sú okrem oznámenia ruského ministerstva obrany iné dôkazy o tom, že by boje na fronte nabrali na sile.

Moskva aj týmto videom ohlásila začiatok ukrajinskej ofenzívy
Video
Zábery z dronu, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany, majú ukazovať útok ukrajinských jednotiek odrazený ruskou obranou. Moskva to považuje za začiatok ukrajinskej protiofenzívy.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu aj naďalej sústredí svoje snahy na východe Ukrajiny, kde sa snaží o plnú okupáciu ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti. Za posledný deň sa podľa neho jednotky oboch krajín stretli v 29 prípadoch. „V smere na Bachmut nepriateľ útočil pri obci Ivanivske, neúspešne,“ píše ukrajinská armáda, podľa ktorej zhruba desiatku miest a obcí v oblasti ruskí vojaci v predchádzajúcom dni ostreľovali. Boje a ostreľovanie pokračujú aj pri Marjinke, ktorá leží niekoľko desiatok kilometrov juhozápadne od Donecku.

O zásahu ukrajinskej armády pri Bachmute dnes ráno na telegrame hovoril veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj, podľa ktorého ukrajinskí vojaci pri meste aj naďalej postupujú.

Ukrajinský generálny štáb, ktorý opisuje situáciu na fronte za uplynulých 24 hodín, sa o žiadnych významných akciách svojich síl v dnešnej zvodke nezmieňuje. Agentúra Unian poznamenala, že americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom hodnotení z noci na dnešok hovorí len o „obmedzenom“ postupe ukrajinských síl v Záporožskej oblasti.

7:31 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin opätovne kritizoval ruskú armádu.

Prigožin Čítajte viac Prigožin zverejnil video s ruským dôstojníkom, ktorý vraj strieľal po žoldnieroch

7:08 Na diaľnici v ruskej Kalužskej oblasti, ktorá susedí s Moskovskou, spadli dnes ráno dva drony. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojších ruských činiteľov, podľa ktorých nedošlo zo žiadneho výbuchu. Okolie miesta je uzavreté.

Útoky vo vnútri Ruska, ktoré už viac ako 15 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine, sú v posledných týždňoch stále bežnejšie. Ich najčastejším terčom je Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou, kam opakovane vnikli aj ozbrojené jednotky. Koncom mája ale bezpilotné lietadlá zaútočili aj na Moskvu. Dvaja ľudia vtedy utrpeli zranenie.

6:16 Ruská Tichomorská flotila začala rozsiahle námorné cvičenie v Japonskom a Ochotskom mori. Zúčastňuje sa ho vyše 60 vojnových a podporných lodí, približne 35 lietadiel námorného letectva a viac ako 11-tisíc vojakov. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Cvičenie má trvať do 20. júna. Bližšie podrobnosti agentúra nezverejnila.

Už v apríli Moskva uskutočnila mimoriadnu previerku Tichomorskej flotily, ktorá sídli na ruskom Ďalekom východe. Zúčastnilo sa jej vyše 25-tisíc vojakov, 167 lodí, 12 ponoriek a 89 lietadiel a vrtuľníkov.

5:55 Ukrajina podľa Ruska v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany to v pondelok uviedla agentúra RIA Novosti, podľa ktorej ukrajinské sily neboli úspešné v snahe prelomiť ruskú obranu a prišli o viac ako 250 vojakov. Ako konštatuje agentúra Reuters, tieto informácie nie je možné nezávisle overiť. Ukrajina sa k nim zatiaľ nevyjadrila.

Moskva tvrdí, že Kyjev do akcie, ktorá smerovala na južnú časť Doneckej oblasti, nasadil šesť mechanizovaných a dva tankové prápory, ktorých cieľom bolo prelomiť obranu na mieste, ktoré Ukrajina považuje za najzraniteľnejšie. „Nepriateľ nedosiahol svoje ciele, nemal úspech,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda podľa neho popri mnohých vojakov prišla tiež o 16 tankov, tri bojové vozidlá pechoty a 21 bojových obrnených vozidiel.

V oblasti bol podľa Moskvy v čase útoku aj náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý sa nachádzal na jednom z predsunutých veliteľských stanovíšť.

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnú protiofenzívu s cieľom získať späť územia okupované Ruskom, sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Presvedčenie, že je na ňu krajina pripravená, vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Domnievam sa, že sme na to dnes pripravení,“ povedal minulý týždeň denníku Wall Street Journal (WSJ).

Podľa Reuters zatiaľ však nie je jasné, či možno spomínaný útok považovať za skutočný začiatok ukrajinskej protiofenzívy.

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, horí elektrárenské zariadenie po zásahu dronom, uviedla tiež RIA Novosti.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine