Lode Británie a USA zasahovali pri incidente v Hormuzskom prielive

Americké vojenské námorníctvo oznámilo, že spolu s britských kráľovským námorníctvom prišlo v nedeľu v Hormuzskom prielive na pomoc obchodnej lodi, ktorú prenasledovali iránske revolučné gardy. TASR správu prevzala z agentúry AP.

05.06.2023 06:42
debata (3)

K tejto lodi sa v nedeľu popoludní priblížili tri plavidlá revolučných gárd s ozbrojenými vojakmi na palube, uviedlo americké vojenské námorníctvo (US Navy) vo vyhlásení. Takisto poskytlo čierno-biele snímky, ktoré zachytávali tri menšie lode v okolí obchodnej lode.

Sú budúcnosťou námornej vojny lodné drony?
Video
V apríli vyslali Američania cez Hormuzský prieliv morský dron MAST-13. / Zdroj: L3Harris Technologies

Na mieste zasahoval americký torpédoborec USS McFaul a fregata britského kráľovského námorníctva HMS Lancaster, z paluby ktorej vyštartoval vrtuľník.

jemen tanker Čítajte viac Irán zadržal v Perzskom zálive už druhý ropný tanker za necelý týždeň

Napätie sa podľa US Navy uvoľnilo približne po hodine, keď obchodná loď potvrdila, že iránske plavidlá sa vzdialili. „Obchodná loď pokračovala v plavbe cez Hormuzský prieliv bez ďalších incidentov,“ dodalo námorníctvo.

Iránske médiá a ani revolučné gardy sa k tomuto incidentu bezprostredne neprihlásili. Iránska misia pri OSN na požiadavku o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

Washington iránske revolučné gardy opakovane obviňuje z narúšania námornej dopravy v strategicky významnom Hormuzskom prielive vedúcom do Perzského zálivu, cez ktorý prechádza pätina svetového exportu ropy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Hormuzský prieplav #iránske Revolučné gardy