Granáty, munícia i rakety. Irán predal Rusku muníciu pre vojnu na Ukrajine

Britská televízna stanica získala dokumenty, ktoré údajne dokazujú, že Irán predáva Rusku muníciu pre boje na Ukrajine. Ide o kontrakty na dodávky streliva a ďalšieho vojenského vybavenia v hodnote takmer dva milióny dolárov.

05.06.2023 09:20 , aktualizované: 10:55
debata (78)

Pravosť šestnásťstranového dokumentu, ktorý je datovaný 14. septembrom minulého roka, ešte nebola potvrdená. Dobre informovaný bezpečnostný zdroj však pre Sky News uviedol, že ide o „100-percent autentický“ text.

Kontrakt sa týka dodávok rôznych typov delostreleckých granátov, tankovej munície a rakiet v cene viac než jeden milión dolárov. Na tento kontrakt nadväzuje ešte ďalšia päťstranová zmluva na dodávky kanónov a munície pre húfnice a tanky T-72 v hodnote približne 740 000 dolárov.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video

Stanica Sky News vo svojej pondelňajšej správe upozornila, že zatiaľ nebola schopná overiť pravosť ani jednej z týchto zmlúv z nezávislých zdrojov.

Ruské a iránske veľvyslanectvo v Británii bezprostredne nereagovali na žiadosti, aby sa k celej záležitosti vyjadrili.

Sky News podľa svojich vyjadrení tieto dokumenty poskytla k nahliadnutiu ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhaľovi počas jeho májovej návštevy Spojeného kráľovstva, keď absolvoval aj stretnutie z britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. Londýn a Kyjev vtedy uviedli, že pravosť týchto materiálov preveria a podniknú kroky v prípade, ak sa ich pravosť potvrdí.

Dron / Dronový útok / Vitalij Kličko / Čítajte viac Ukrajinský parlament schválil sankcie proti Iránu na 50 rokov

Cleverly pripomenul, že Británia už voči Iránu zaviedla sankcie v reakcii na to, že Irán dodáva Moskve bojové drony, ktoré ruské sily masívne využívajú na útoky na ukrajinské mestá.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #vojna na Ukrajine