CNN: Ukrajina vytvorila v Rusku sieť sabotážnych agentov a dáva im drony na útočenie

Ukrajina si v Rusku údajne vybudovala sieť agentov a sympatizantov, ktorí sa snažia vykonávať sabotážne akcie proti ruským cieľom, a začala im taktiež poskytovať bezpilotné lietadlá na vykonanie útokov. Pre spravodajský web CNN to uviedlo viacero ľudí oboznámených s americkými spravodajskými službami.

05.06.2023 13:40
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Ukrajinský vojak spúšťa dron počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou.
debata (11)

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že títo proukrajinskí agenti v Rusku vykonali aj bezpilotný útok zo začiatku mája, ktorý sa zameral na Kremeľ. Drony vtedy podľa Američanov nepreleteli z Ukrajiny do Moskvy, ale títo agenti ich vypustili priamo v Rusku.

Nie je jasné, či ďalšie útoky bezpilotných lietadiel uskutočnené v ostatných dňoch boli tiež vykonané z Ruska alebo či za nimi stojí táto sieť proukrajinských agentov.

vojna, belgorod, rusko Čítajte aj Aj my bojujeme proti Rusom v Belgorodskej oblasti, tvrdia poľskí dobrovoľníci

Americkí predstavitelia sa však domnievajú, že Ukrajina vytvorila v Rusku sabotážne bunky zložené zo zmesi proukrajinských sympatizantov a agentov dobre vycvičených pre tento druh vojny. Predpokladá sa, že Ukrajina im poskytla bezpilotné lietadlá ukrajinskej výroby a dvaja americkí predstavitelia povedali CNN, že neexistujú dôkazy o tom, že by útoky bezpilotných lietadiel boli uskutočnené pomocou bezpilotných lietadiel od USA.

Video
Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs.

Predstavitelia nevedeli s konečnou platnosťou povedať, ako sa Ukrajine podarilo dostať drony za nepriateľské línie, ale dva zo zdrojov povedali CNN, že Kyjiv vytvoril dobre fungujúce pašerácke trasy, ktoré mohol použiť na posielanie dronov alebo komponentov dronov do Ruska.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #agenti #sabotáž #vojna na Ukrajine #vojenské drony