Len 26 percent Slovákov má záujem zúčastniť sa na budúcich eurovoľbách

Slovensko sa opäť ocitlo na chvoste rebríčka členských krajín EÚ čo sa týka účasti na voľbách v Európskom parlamente (EP). V utorok zverejnený prieskum Eurobarometra naznačil, že len 26 percent Slovákov má záujem zúčastniť sa v júni 2024 na eurovoľbách, a to aj napriek tomu, že až 82 percent Slovákov tvrdí, že aktivity EÚ majú dopad na ich každodenný život, informuje spravodajca TASR.

06.06.2023 14:15
Európsky parlament / EP / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (59)

Jarný prieskum Eurobarometra bol vykonaný v 27 členských štátoch EÚ v období od 2. do 26. marca na vzorke 26.376 respon­dentov. Vyplýva z neho, že rok pred voľbami do EP (6. – 9. júna 2024) záujem o ne vzrástol. Ochotu prísť k urnám vyjadrilo 56 percent občanov krajín EÚ, avšak s veľkými rozdielmi medzi jednotlivými členskými štátmi. Na Slovensku o eurovoľby prejavilo záujem len 26 percent respondentov, čo je pokles o štyri percentuálne body voči prieskumu z roku 2018).

Menej ako 50-percentnú voličskú účasť prieskum zistil v ôsmich krajinách, okrem iného aj v Česku (27 percent) a Francúzsku (40 percent). Najvyššia voličská účasť sa črtá v Holandsku (75 percent), Írsku (66 percent) a Nemecku (65 percent)

Približne dve tretiny respondentov z celej EÚ (67 percent) a väčšina opýtaných na Slovensku (57 percent) uviedli, že ak by sa voľby konali na budúci týždeň, pravdepodobne by išli voliť.

Euro bankovky, peniaze Čítajte viac Eurobarometer: Viac ako polovica Slovákov vyžije z príjmu len s ťažkosťami

Prieskum potvrdil, že občania EÚ považujú demokraciu za najdôležitejšiu hodnotu, ktorú má EP obhajovať: tvrdí to 37 percent respondentov. Nasledujú ochrana ľudských práv v EÚ a na celom svete (28 percent) a sloboda prejavu a myslenia (27 percent).

Na Slovensku je poradie tém, ktoré by mal EP obhajovať, iné: prvá je sloboda pohybu a sloboda prejavu a myslenia (zhodne po 32 percent), na druhom mieste je ochrana ľudských práv (30 percent), kým obrana demokracie skončila až na treťom mieste (25 percent).

Spokojnosť s fungovaním demokracia v EÚ vyjadrilo 54 percent opýtaných z celej Únie a 37 percent Slovákov. Občania EÚ ako celku sú najviac spokojní so slobodnými a spravodlivými voľbami (70 percent EÚ, 57 percent SR), slobodou prejavu (70 percent EÚ, 53 percent SR) a dodržiavaním základných práv (66 percent EÚ, 50 percent SR).

S možnosťou občanov zúčastňovať sa na politickom živote vyjadrilo spokojnosť 61 percent respondentov v EÚ a 55 percent Slovákov, spokojných s rozmanitosťou médií je 60 percent opýtaných v EÚ a 53 percent na Slovensku.

Čaputová: Slovensko čelí dezinformáciám o voľbách
Video
Zdroj: TV Pravda

Občania sú menej spokojní s bojom proti dezinformáciám (41 percent v EÚ, 29 percent Slovákov) a stavom korupcie (35 percent v EÚ, 24 percent v SR).

Prevažná väčšina občanov EÚ si je vedomá jej dosahu na ich každodenný život: tvrdí to 71 percent občanov EÚ, na Slovensku si to uvedomuje až 82 percent opýtaných, pričom 21 percent Slovákov považuje tento vplyv za výrazný.

Európania si všímajú aj činnosť EP: 62 percent respondentov z EÚ uviedlo, že v poslednom čase o ňom počuli, na Slovensku o europarlamente niečo nedávno počulo, čítalo alebo zaregistrovalo v médiách 72 percent opýtaných.

Z rôznych oblastí politiky sú občania EÚ najviac spokojní s podporou Ukrajiny — spokojnosť vyjadrilo 69 percent opýtaných. Najnižšia miera spokojnosti bola zaznamenaná na Slovensku (45 percent) a v Grécku (48 percent), najvyššia v Holandsku (90 percent) a Švédsku, Fínsku a Írsku (zhodne 87 percent).

59 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby